De cele mai multe ori sanatatea parului tine de modul in care ne ingrijim parul atunci cand il spalam. Temperatura apei, produsele pe care le folosim, frecventa cu care ne spalam, toti sunt factori foarte importanti atunci cand vine vorba despre ingrijirea parului nostru.
Bineinteles spalarea parului este diferita de la persoana la persoana, asa ca parul cu tendinte de ingrasare, parul fragil, uscat, parul vopsit sau natural au metode diferite de spalare.
Astazi vom invata cum sa ne spalam parul intr-un mod cat mai corect ca acesta sa-si pastreze supletea, frumusetea si stralucirea mult timp de acum incolo.
Pentru a intretine un par frumos si sanatos trebuie sa tinem cont de cateva reguli:
Rolul samponului: curata pielea capului si indeparteaza praful care se aseaza pe par, murdaria, resturile de fixativ, gel etc.
Cat de des trebuie sa ne spalam parul?
Chiar si in fiecare zi daca parul are nevoie de acest lucru. Cu siguranta spalatul nu dauneaza parului cu conditia sa folosim un sampon bun.
Cum aplicam samponul?
E bine insa ca samponul sa fie diluat cu apa si abia dupa aceea sa se maseze cu el pielea capului si parul.
Samponul se aplica pe par incepand de la ceafa, se intinde pe suprafata parului cu palma intreaga prin miscari circulare. Daca aveti parul lung – nu samponati capetele firelor, ele vor fi spalate atunci cind va clatiti parul. Dupa intinderea samponului pe intreaga suprafata a parului intra in actiune degetele. Cu buricele degetelor se efectueaza miscari circulare delicate.
Care este temperatura ideala pentru a ne spala parul?
Temperatura apei pentru spalarea parului este foarte importanta. Temperatura optima este de 37 grade Celsius. Folositi apa calduta pentru umezirea parului – apa prea fierbinte va arde scalpul si va degrada firele de par.
Cum spalam parul?
Apa – factor esential in procesul de spalare/clatire a parului
Calitatea apei este de asemenea foarte importanta in procesul spalarii. Apa din retea contine clor (care este otrava!), plumb, calcar si o multime de alte substante nedorite.
Ideal ar fi ca apa sa fie total neutra din punct de vedere chimic. Apa neutra este: apa distilata, apa de ploaie, sau apa filtrata sau purificata.
In procesul spalarii ne preocupa in special pielea capului, nu parul, fiindca el se curata si asa excelent in spuma abundenta si sub jetul de apa. Cea mai mare atentie o acordam fragmentelor de la baza grumazului si din spatele urechilor( aceste zone sunt cele mai expuse la transpiratie).
Care este rolul samponului ,a balsamului si a mastilor?
Rolul sampoanelor, mastilor de par, balsamurilor, substantelor de ingrijire profesionale, este de a atenua, de a diminua factorii nocivi din apa si de a imbraca firul de par cu un strat de protectie, hranire si tratament.
Cum sa clatim parul?
Clatiti-va bine de sampon – daca este mult clabuc inseamna ca samponul dumneavoastra poate este prea bogat in detergent, ceea ce nu este un lucru bun pentru par. Clatiti bine pana ati indepartat tot samponul; Nu mai folositi sampon pana cand parul nu este murdar.
Spalati-va in functie de tipul de par!
Parul gras
Parul gras se spala o data la saptamana, cu un sampon pentru par gras iar folosirea sapunului sau a sampoanelor prea detergente este contraindicata. Cand simtiti ca parul s-a ingrasat faceti doar o degresare a lui numai cu apa fara sampon, apoi tamponati parul bine cu prosopul fara sa-l frecati, dupa care urmeaza uscarea lui. La inceputul aplicarii acestei metode o sa spuneti ca nu-l suportati asa, dar daca repetati regulat, situatia se va schimba in bine.
Cel mai bine este ca parul sa fie uscat la soare sau la temperatura camerei. Daca, totusi, din varii motive folositi foehnul, nu-l dati niciodata la treapta maxima (de aer fierbinte), ci la cea medie sau chiar rece (aerul fierbinte activeaza si el sebumul).
Parul fin
Se recomanda spalarea lui o data pe saptamana, cu sampon pentru par fin, cu sampoane usoare, vegetale, cu jojoba sau ceai verde, care sa-i confere volum. Daca parul e spalat des, el este cu atat mai mult agresat.
Dupa spalare si zvantare se recomanda aplicarea unei masti de tratament pentru par, pentru obtinerea vitalitatii si elasticitatii. Parul fin are nevoie de un tratament mai special pentru ca acesta isi pierde volumul si nu are destula putere pentru a sustine coafura in forma dorita.
Parul uscat
Parul uscat se spala si mai rar. Chiar daca poate parea uluitor, unii specialisti recomanda spalarea parului uscat la 2 sau chiar 3 saptamani, apoi trebuiesc facute cure de masti sau tratamente pentru par uscat.
Aceste masti se aplica de regula o data dupa spalare, se lasa sa actioneze atat cat este indicat si nu mai mult, dupa care se clateste parul, se tamponeaza cu un prosop fara sa se frece .
Sampoanele, in acest caz, e bine sa contina lanolina.
Parul normal
Parul normal necesita si el curatare si hranire. Pentru buna circulatie capilara sunt indicate masajul si periajul parului (periajul prea des ingrasa si afecteaza firul de par, deci nu exagerati!).