Semne si simptome noi
O dieta prea restrictiva poate pune in pericol sanatatea sau poate determina ameteli, astenie in cazul unui deficit de carbohidrati sau piele uscata, unghii friabile, caderea parului in cazul unei diete fara grasimi; de aceea orice dieta trebuie sa fie echilibrata, astel incat sa devina parte a unui stil de viata sanatos.
Carbohidratii sunt principalele surse de energie si ii vom lua din: cereale integrale, leguminoase, fructe si legume. In ceea ce priveste grasimile, chiar daca limitam consumul celor de origine animala, in dieta putem folosi uleiul, in special cel presat la rece, pestele sau fructele oleaginoase.
Tentatiile
Le intalnim la tot pasul:
- fereste-te de lanturile de fast-food, patiserii, cofetarii
- ocoleste automatele cu produse alimentare
- nu cumpara alte produse in afara celor recomandate in dieta
- nu bea cafeaua cu lapte, nu bea ceai preparat instant
- ocoleste dulciurile pentru diabetici. Chiar daca nu au zahar, de cele mai multe ori aportul lor caloric este considerabil!
Greseli de comportament alimentar
Este important la sfarsitul zilei totalul caloriilor ingerate, dar foarte important este cum le distribuim. Pentru a evita mesele foarte bogate, e indicat sa mananci inainte de aparitia senzatiei de foame prin stabilirea unor ore fixe pentru masa.
Mancarea trebuie sa fie gustoasa si sa aiba un aspect placut. Daca ai avut pana de curand o singura masa pe zi, nu e de mirare ca ai un metabolism lenes si arderile sunt foarte diminuate. Incearca pasi mici catre o alimentatie corecta si incepe ziua cu un mic dejun consistent!
Lipsa de suport psihologic
Dieta presupune un drum lung cu multe bucurii dar si multe renuntari. Ai nevoie de multa vointa si chiar daca rezultatele nu sunt mereu pe masura asteptarilor, important e sa nu renunti!
Ai nevoie de ajutorul celor apropiati, ajutor pe care nu intarzia sa il ceri; nu te izola! Daca ai inceput dieta nu e un motiv sa nu iesi cu prietenii! Persoanele singure, deprimate sunt dependente de mancare, in special de zaharuri, care le confera o senzatie de liniste. Nu folosi mancarea ca pe un remediu antidepresiv, ci ca pe un combustibil pentru a functiona la randament maxim.
Uneori dupa ce "incalcam" regulile, apare un sentiment de vinovatie care duce la un nou exces culinar; trebuie sa constientizam ceea ce mancam, sa ne bucuram de ceea ce mancam, iar daca "gresim" uneori va trebui sa compensam fie la urmatoarea masa, fie sa crestem consumul prin activitate fizica. De multe ori in dieta, un jurnal alimentar poate fi de folos. Acolo putem nota tot ceea ce am mancat intr-o zi, dar si ce ganduri am avut sau ce activitati am facut.
Efectul de platou
Dupa inceperea dietei, initial se scade in greutate, iar, ulterior, apare o perioada in care, in ciuda dietei, greutatea se mentine la o anumita valoare. Orice reducere ponderala duce si la o scadere a masei musculare si, deci a ratei metabolice. Reducerea portiilor duce si la un efort mai mic de digestie a alimentelor. E nevoie de o accelerare a consumului energetic, cel mai usor prin activitate fizica. Sportul practicat regulat creste tonusul, buna dispozitie si este benefic pentru sistemul cardiovascular, reechilibreaza statusul hormonal si, foarte important, participa la inlocuirea masei grase cu masa musculara. Chiar daca la inceput nu vei vedea rezultate pe greutatea corporala, procentual, masa musculara creste!
Efectul yo-yo: Ciclul scadere - crestere ponderala
Dupa multe "diete minune" cu rezultate rapide, urmate de perioade de crestere ponderala, scaderea in greutate necesita mai mult timp, iar castigul ponderal reapare mai rapid. Principala problema e ca in dieta pierdem atat masa grasa cat si masa musculara sau lichide, pe cand dupa oprirea dietei castigul ponderal este pus, in principal, pe seama tesutului gras.
Solutia ar fi o dieta echilibrata si sanatoasa care sa devina parte a stilului de viata.
Mentinerea reducerii corporale
Cel mai greu in lupta cu kilogramele in exces este sa iti mentii reducerea ponderala. Cresterea masei grase dupa dieta creste riscul de diabet zahat tip 2, dislipidemie si hipertensiune arteriala. Necesarul energetic pentru mentinerea greutatii ponderale este mai mic decat cel initial, pentru ca greutatea este mai mica; studiile au aratat reducerea metabolismului dupa dietele restrictive. In aceasta etapa efortul fizic are un rol esential: pentru un rezultat optim este nevoie de activitate fizica zilnic cel putin 60-90 minute.