Se poate spune că acum ai flori pe moarte, dacă eşti de părere că plantele tăiate sunt încă vii. Păastrate în condiţii potrivite ele pot supravieţui între o săptămână şi două săptămâni, pe parcursul cărora te vor face să zâmbeşti şi îţi vor decora măsuţa pe care le-ai pus.
Florile se usucă dintr-un motiv foarte simplu: nu ajunge la ele suficientă apă. Când florile proaspăt cumpărate încep să se ofilească probabil este din cauza faptului că apa nu pătrunde prin tulpină. Există însă câteva trucuri pe care le poţi folosi pentru a le readuce la viaţă, însă ţine cont de faptul că este imposibil să le ţii proaspete pentru totdeauna.
1. Taie tulpinile - Cel mai adesea, capătul tuplipinilor se usucă sau se moaie de la apă deci ia o foarfecă foarte ascuţită şi taie uşor de-a lungul tulpinii, asta după ce ai taiat în unghi cât ai putut de ascuţit o bucăţică mică. Cel mai bine ar fi ca procesul să se realizeze cu un cuţit bine ascuţit, pentru a nu storci tulpina şi a a face o suprafaţă cât mai mare prin care floarea să-şi tragă apă.
2. Foloseşte apă călduţă - O altă metodă pentru a revitaliza floarea şi a o face să-şi ia mai multă apă este să pui în vază apă curată şi călduţă în loc de rece ca gheaţa. Sunt câteva tipuri de flori care nu tolerează foarte bine apa caldă, cum ar fi lalele, dar cele mai multe preferă ca în vază să fie apă de temperatură potrivită. Astfel apa va înainta mai uşor pe tulpină şi va elimina eventualele blocaje, cu condiţia să nu fie fierbinte.
3. Pune în apă substanţe nutritive - Dacă locuieşti într-un oraş cu multe florării probabil că ştii deja de exsitenţa pliculeţelor minune cu fertilizator. La florăriile mai dichisite este posibil să-l primeşti din start, ataşat de florile cumpărate. Acea pudră este magică, fac minuni şi se ştie că extinde durata de viaţă a florilor şi le revitalizează pe cele ofilite. Pentru cele care nu locuiesc lângă o florărie vestea bună este că acest amestec e destul de uşor de preparat în casă. Reprezintă o combinaţie între trei ingrediente simple: zahăr, acid ca cel din sucul de lămâie şi un strop de înălbitor. Zahărul oferă nutrienţi plantei, acidul scade PH-ul apei şi înălbitorul previne înmulţirea bacteriilor, dacă se pune doar o linguriţă.
4. Aşteaptă - Florilor le va lua cel puţin două ore ca să absoarbă apa şi să redevină la fel de frumoase ca la început.
5. Repetă de câte ori este necesar - Din moment ce florile au fost scoase din pământ şi nu mai au rădăcini este posibil ca pentru a le putea păstra o săptămână să trebuiască să repeţi operaţiunile de mai sus de câteva ori, aşa că o dată la două zile mai taie câte puţin din coadă, măcar un centimentru, pentru a asigură florii suficientă apă. Schimbă apa de câte ori este nevoie, mai ales dacă vezi că începe să capete o culoare maronie, dacă miroase urât sau se face tulbure. În plus, încearcă ca pe durata verii să nu ţii florile în soare. Dacă plantele în ghiveci au nevoie de soare pentru a se dezvolta, florilor în vază le prieşte răcoarea.
Cât de mult vei putea să mai păstrezi florile depinde foarte mult de soiul din care fac parte, când au fost tăiate şi cât de cald este la tine în casă. Acesta este motivul pentru care florarii adevăraţi ţin stocurile mai mari de flori la frigider, pentru că temperaturile scăzute menţin prospeţimea florilor.
Cum să păstrezi mai mult timp florile dragi
Vii acasă după o zi de muncă gra şi vezi la florăria din colţ un buchet de flori superbe super ieftine. Te opreşti, cumperi unul şi ajungi într-un final acasă să îl pui în vază apoi uiţi de el petru cel puţin câteva ore. Când te duci să le vezi observi cum petelele mici şi perfecte încep deja să se curbeze. Vezi în continuare ce poţi face pentru a prelungi momentele tale de fericire.