De aceea, este recomandat, ca pana la sfarsitul lunii mai, cand teoretic se incheie ultima luna a primaverii, indiferent de zona de actiune sa se recurga la peeling. Fie ca este vorba despre fata, gat sau decolteu, acest procedeu consta in imbunatatirea si catifelarea texturii pielii prin exfolierea controlata a straturilor superficiale ale tegumentului, aplicand pe piele unul sau mai multi agenti exfolianti. Noile celule care se formeaza in timpul procesului de vindecare produc o suprafata a pielii mai neteda, mai intinsa si cu aspect mai tanar, chiar daca nu toate imperfectiunile pot fi eliminate de la prima sedinta.
Astfel, “substantele chimice utilizate in concentratii variate difera in functie de profunzimea leziunilor pe care le produc: alfa hidroxiacizii (acidul glicolic, acidul lactic), beta hidroxiacizii (BHA), solutia Jessner, rezorcinolul, acidul tricloracetic (TCA) etc. si de aceea, fiecare categorie de peeling se adreseaza unor anumite tipuri de leziuni. Timpul de vindecare variaza si el in functie de substanta si concentratia aleasa iar pentru a optimiza beneficiile si pentru a minimiza reactiile adverse si complicatiile unui anumit peeling, este foarte importanta alegerea unui peel potrivit in functie de pacient, dupa o evaluare atenta a acestuia. Peeling-ul este indicat in tratamentul diferitelor afectiuni dermatologice cum ar fi: tulburari de pigmentare (postinflamatorii, discromii), cicatricile superficiale, acnee, keratoza actinica, elastoza solara, si chiar in estomparea/reducerea ridurilor. Peeling-urile medii sunt mai eficiente in tratamentul keratozelor actinice, ridurilor, keratozelor seboreice si lentigo-ului solar, iar textura pielii este mai evident imbunatatita decat prin peeling-ul superficial. Tratamentul poate fi aplicat oricand exista o leziune care trebuie indepartata”, spune doctorita Stanculescu.
Acest tip de tratament este indicat sa se utilizeze in perioada rece, dupa cum recomanda doctorita Silvia Stanculescu: “in prealabil pielea este tratata cu produse speciale de curatire pentru a indeparta grasimile naturale situate la nivelul dermei dupa care se aplica in staturi succesive substanta respectiva. Tratamentul dureaza in medie 20 de minute iar senzatia imediata este ca aceea a unei arsuri solare la nivelul fetei. Dar, in functie de ten si dupa tipul de peeling- superficial sau profund, recuperarea este fie mai rapida (in cateva ore) si nu se formeaza cruste sau exfolieri cutanate vizibile, fie mai lenta- cand actiunea peeling-ului este intensa, aspecte ce se rezolva in 8-10 zile. Se pot efectua mai multe peeling-uri superficiale sau profunde (in functie de problema tenului), spatiate la un interval de minim doua saptamani. Aceste serii de tratamente pot fi urmate fara restrictii, la interval de cateva luni, avand efecte vizibile de intinerire si mentinere a aspectului proaspat al pielii. Insa, cel mai important este ca pielea sa fie lasata sa se vindece natural fara a grabi “cojirea” si pentru a evita sa apara cicatrici. Din cauza contraindicatiei de expunere solara dupa tratament protectia este recomandata cel putin 4 saptamani dupa peeling, prin folosirea unei creme cu factor de protectie de minim 30%”, mai precizeaza doctorita Silvia Stanculescu.
Pentru a recurge la o astfel de procedura doctorita Stanculescu recomanda: “cu cel putin o saptamana inainte de primul peeling nu trebuie sa se administreze creme sau lotiuni pe baza de acid retinoic, lotiuni folosite in tratamentul acneei, creme pentru gomaj facial sau agenti exfolianti‚ creme epilatoare, iar dupa procedura se interzice expunerea la soare, deoarece pot aparea hiperpigmentari in zonele tratate”.
Articol oferit de Dr. Silvia Stanculescu, medic specialist chirurgie plastica microchirurgie reconstructiva, clinica Metamorphosis.