Invata sa privesti partea buna a lucrurilor
Unul dintre cele mai importante aspecte e sa privesti partea buna a lucrurilor, iar pentru inceput aceasta tehnica poate fi oarecum inselatoare. Ce spui de asta: fiecare problema reprezinta o provocare si fiecare provocare ascunde in spatele ei un motiv bun si intemeiat. Trebuie sa te straduiesti cu adevarat pentru a vedea ceva bun in orice lucru, iar unul dintre modurile cele mai simple de a incepe este – ai ghicit – sa pui intrebari simple, dar pozitive.
Ce anume este bun in asta?
Care este modul pozitiv de a descrie aceasta situatie?
Care e cel mai bun lucru pe care il pot face in acest moment?
Ce beneficii imi poate aduce?
Ce pot invata din asta?
Aceste intrebari pot si ar trebui sa fie puse referitor la fiecare provocare careia trebuie sa ii faci fata. Cea mai importanta regula referitoare la ele este: prin definitie, intrebarile pozitive primesc doar raspunsuri pozitive. Daca vreun gand negru incearca sa se strecoare intr-unul dintre raspunsurile tale, da-l la o parte! Intrebarile pozitive accepta doar raspunsuri in aceeasi maniera! Nu exista exceptii.
Exemple pentru intrebarile pozitive
La munca ti se da o sarcina pe care nu o prea intelegi. Rezultatul nu-ti este foarte clar, dar miza este mare si deadline-ul se apropie. Asta este presiunea tipica si este absolut normal ca datorita ei sa devii foarte agitata. Intrebarile pozitive te pot ajuta sa ai parte de o rasturnare de situatie. Iata cum:
Ce anume este bun in asta? – Este o provocare. Miza este mare, ceea ce inseamna ca indata ce duci sarcina la bun sfarsit, vei fi rasplatita.
Care este modul pozitiv de a descrie aceasta situatie? – Este o oportunitate pentru tine sa inveti lucruri noi, sa indeplinesti o sarcina extrem de importanta si sa le demonstrezi celor din jur de ce esti capabila.
Care e cel mai bun lucru pe care il pot face in acest moment? – Ar trebui sa ai o discutie cu seful sau colegii tai pentru a-ti confirma inca o data exact ce ai de facut. Atunci cand vei intelege mai exact despre ce este vorba, ai sa vezi ca si indeplinirea sarcinii iti va parea mult mai simpla.
Ce beneficii imi poate aduce? – Destule. In primul rand, iti vei imbunatati considerabil cunostintele. Iti vei mari gradul de incredere in tine insati in momentul in care vei duce la bun sfarsit aceasta sarcina grea. Vei castiga increderea colegilor tai. Poti fi chiar si promovata!
Ce pot invata din asta? – Dupa ce stabilesti exact in ce consta indatorirea si iti vei completa o lista de obiective, ar trebui sa ai posibilitatea de a creea o lista a lucrurilor pe care le poti invata din asta. Este posibil ca informatiile pe care le obtii sa fie stirct legate de domeniul tau de activitate, dar se poate sa iti imbunatatesti si alte abilitati, cum ar fi capacitatea de rezolvare a diverselor probleme, cunostinte de management, aptitudinea de a comunica, etc. In momentul in care listezi aceste posibile avantaje, orice fel de sarcina, indiferent de cat de negativa iti pare la prima vedere, va incepe sa insemne mult pentru tine.
Asadar, invata sa vezi partea buna in orice lucru! Daca ti se iveste o provocare, cauta posibilitatile de a obtine beneficii maxime de pe urma ei, nicidecum nu incerca sa scapi de ea cat mai repede posibil!
Elimina negativismul!
In primul si in primul rand ar trebui sa iti interzici sa mai fii negativista! Ca urmare, exista o serie de lucruri pe care trebuie sa ti le interzici cu desavarsire!
1. Sunt incapabila, inceata, grasa, urata, etc!
Inceteaza sa te mai numesti asa odata pentru totdeauna! Adu-ti aminte ca ori de cate ori te cataloghezi intr-unul din modurile pe care le-am exemplificat, mintea ta capteaza informatia ca si cum ar fi adevarata. Si cum noi avem mereu tendinta de a exagera cu astfel de apelative urate la adresa noastra, nu facem altceva decat sa ne inrautatim situatia. Incet, dar sigur!
2. Folosesti afirmatii negative!
Este simplu. De fiecare data cand trebuie sa dai un raspuns, da-l fara a folosi afirmatii negativiste. Daca esti intrebata care este numele unui amic pe care nu ti-l amintesti in acel moment, in loc sa spui “Nu-mi aduc aminte!”, spune “Lasa-ma sa ma gandesc putin. Am sa-mi aduc aminte cu siguranta!”. Daca la unele intrebari ti se pare dificil sa raspunzi, in loc sa spui din start “Nu pot!”, folseste-ti toate fortele pentru a te auto-convinge ca poti raspunde.
3. Exprimi progresul cu ajutorul termenilor negativi!
Este o problema extrem de comuna. Tindem sa folosim cuvinte negative pentru a exprima orice tip de progres, in acest fel diminuand toti pasii pe care i-am facut inainte. Daca telul tau este sa slabesti 5 kg, iar pana acum ai reusit sa dai jos doar 2, probabil vei spune “Inca sunt prea grasa!”, pe cand defapt ar trebui sa spui “Sunt intr-o forma buna pentru ca aproape mi-am atins tinta!”. E de necrezut cata insecuritate ne implementam singure in subconstient nerecunoscand succesul pe care am reusit sa-l atingem pana in momentul prezent. Daca nu ai indeplinit 2 dintre cele 5 sarcini de pe “to do list-ul” de azi, in loc sa spui “Nu am indeplinit inca toate sarcinile”, mai bine ai spune “Ce bine ca deja am rezolvat 3 dintre probleme! Mai am inca 2 si gata!”.
In caz ca nu stiai deja, conteaza mult felul in care te exprimi verbal!