In spectrul culorilor exista o varietate de nuante, calde sau reci. Culorile calde sunt culori dinamice, in timp ce culorile reci sunt statice, clamante si odihnitoare.
Culorile calde sunt ideale pentru a fi utilizate in spatii reci, cu temperatura scazuta pentru a le insufletii, a le dinamiza si pentru a da senzatia de caldura si apropiere.
Culorile reci sunt recomandabile pentru spatii supra incalzite, acolo unde se produc degajari mari de caldura sau unde insasi sursa de caldura este vopsita in culori calde. Aceste culori pot da impresia de racoare si o buna aerisire.
Astfel rosu, orange si galben, considerate culori calde, sunt ele insele culori ale unor obiecte si fenomene din natura pe care oamneii le-au perceput intotdeauna si care printre altele au si calitatea de a genera senzatia de clar, deschidere, lumina: soarele, focul, flacara, sangele. In mod similar, culorile reci verde albastru si violet sunt si culorile spatiilor imense: ale cerului, intinderilor de apa, umbrei, frigului, inserarii.
Rosul, portocaliul si galbenul dau senzatia de cald si creeaza in subconstient o dispozitie psihica stimulativa. Culoarea rosu este o culoare vie, da o senzatie de caldura, de crestere a temperaturii, pentru ca radiatiile specifice lungimii de unda a acestei culori sunt in vecinatatea spectrului infrarosu avand calitatea de a patrunde in tesulut organic si de a declansa anumite procese fizice si biochimie manifestate prin cresterea tonusului muscular si a presiunii sangvine, respiratie profunda, accelerarea arderilor interne, transpiratie etc. La nivel psihologic, rosul da senzatia de miscare, incita la actiune, excita si chiar irita si predispune la o impulsivitate. Este recomandat pentru holuri, bucatarii si intrari, dar si pentru incaperi foare reci.
Galbenul este adevarata culoare calda din punct de vedere psihologic, afectiv fiind si o culoare care da senzatia de intimitate, apropiere si intelegere. Folosit pentru incalzirea dormitoarelor reci, a bailor si a birourilor. Portocaliul sau orange-ul este mai ales o culoare de conversatie, buna dispozitie si sociabiliatate. Incalzeste optim dining-ul, sala de conferinte si living-ul (efect maxim daca este folosit in zona canapelei).
Verdele, albastrul si violetul sunt culori ce dau o senzatie de temperatura scazuta si rece. Verdele, culoarea ce semnifica viata, natura, speranta, tinerete si libertate va deschide si va da un aer proaspat si revigorant incaperii. Pentru un birou mic, cu o sursa de caldura intensa, este cea mai buna culoare de utilizat.
Culoarea violet este inzestrata cu cea mai intensa putere electro-chimica. Ea este extrem de stimulatoare pentru sistemul nervos. Aceasta ne hraneste si ne energizeaza partea cea mai "inalta" a creierului, ajutandu-ne sa ne extindem orizontul intelegerii. Culoarea violet este stimulentul celor mai inalte idealuri umane si, gratie inspiratiei determinate de aceasta, au fost concepute cele mai frumoase opera in arta, muzica, proza, poezie, picture, sculptura, cinema etc. Cel mai bun loc pentru a folosi aceasta culoare este in biblioteca, in atelier si sala de lectura. Violetul este eficient in a creea nu neaparat un spatiu in totalitate rece, cat unul armonios din punct de vedere termic.
Culoarea albastru este odihnitoare si linistitoare, indeamna la calm si reverie, predispune la concentrare si liniste interioara, confera seriozitate, reverie sublima, disponibilitati evocatorii, senzatie de spatialitate, ingaduinta, pace inefabila, dor, nostalgie spirituala, favorizeaza amplificarea proceselor de inhibitie si de incetinire a ritmului activitatii, face sa apara senzatia de departare in spatiu, de detasare, de infinit si meditatie spontana. Aceasta este perfecta pentru a raci dormitoare si spatii destinate meditatiei.
Citeste si: