Sfaturile noastre vor sa vina in intampinarea ta si sa iti faca mai usoara tranzitia dintre "full-time mom" si femeia centrata pe cariera care erai inainte. Mi-ar placea sa stiu ca poti ramane conectata la munca, in timp ce copilul tau creste. De aceea, am cautat cateva femei care se afla in aceeasi situatie, care sa ne impartaseasca o parte din experienta lor in acest domeniu.
Adriana ne povesteste: "Cel mai mult m-a ajutat calculatorul si internetul permanent. Intre picaturi, am putut trimite mailuri la serviciu si am vazut care era stadiul proiectelor pe care eu le lasasem neterminate sau in curs de finalizare. Din cand in cand, am vorbit si cu o parte din colegele mele la telefon."
Psihologul Cristina Calarasanu, de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, ne explica acest fenomen: "Mamele se simt 'rupte' de lume in aceasta perioada. Iar faptul ca nu mai merg la munca le face sa nu se simta in largul lor, pentru ca si rolul lor social este mai mic in aceasta perioada. Atunci cand mamicile revin la munca, se simt de multe ori excluse si nu isi mai gasesc locul. De aceea, e recomandat sa nu se ia tot concediul maternal posibil, de doi ani de zile si la fel de recomandat este sa isi reia contactele cu ceilalti dupa ce copilul implineste sase luni."
O alta mamica, care recunoaste faptul ca fetita ei a vindecat-o de o tendinta spre workaholism, ne povesteste experienta sa: "Am tinut legatura cu cei de la serviciu prin telefon, cam o data la cateva saptamani. Si, cand fetita mea avea 4 luni, am fost in vizita la firma. Atunci am profitat ca sa vorbesc si cu colegii, si cu seful meu. Dar, recunosc, nu am timp sa imi verific mail-ul. Oricum, o sa fie bine!" (ea nu s-a intors inca la munca, si-a planificat sa se intoarca in aceasta toamna).
Cinci pasi simpli!
- Nu pierde contactul cu cei de la locul de munca! Atunci cand ai cateva minute libere, suna-i sau vorbeste cu colegii si chiar cu seful tau la telefon sau pe mail. Nu trebuie sa fie o constanta de genul "in fiecare joi, la ora 14" si nici nu trebuie sa fie conversatii numai despre munca. Uneori, o mica barfa te poate ajuta sa te simti inca un membru al echipei!
- Extinde-ti sau mentine-ti pe toata durata concediului contactele profesionale. E destul de greu, dar poti incerca sa gasesti, printre cunostiintele tale profesionale, alte mamici tinere sau alte femei care stiu cat de multe nelinisti aduce - din punct de vedere profesional - statul acasa cu cei mici. Mai mult, ar fi si util si placut sa incerci sa iesi macar de cateva ori la masa cu colegii sau cu cativa dintre colaboratorii tai. Si incearca sa iti updatezi profilul pe LinkedIn, si pe oricare alte retele sociale si profesionale online.
- Mentine-ti la cote ridicate stima de sine si increderea in capacitatile tale profesionale. Este foarte des intalnit la mamici, spun specialistii, sentimentul ca "au ramas in urma" si ca nu mai au la fel de multe de oferit profesiei lor ca inainte. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iti rogi o prietena sau pe partenerul tau de viata sa te ajute sa iti rescrii CV-ul. Atunci cand vei vedea scrise, negru pe alb, realizarile tale profesionale, vei realiza ca sunt lucruri pe care le poti reface sau, macar, face inca o data. Daca vrei sa iti schimbi cu adevarat profesia sau locul de munca, o discutie cu un coach te va ajuta sa vezi lucrurile mai limpede.
- Planifica-ti atent intoarcerea! Specialistii americani spun ca e cel mai bine sa te intorci la munca spre sfarsitul unei saptamani, pentru ca in acest fel vei avea doar cateva zile de munca si te vei obisnui treptat cu ritmul unei vieti care include si puiul, si biroul.
Iar in ceea ce priveste intepaturile pe care mamicile le simt in inima atunci cand se pregatesc sa isi lase copilul acasa si sa mearga la munca, iata ce crede Ileana: "Inainte sa ma intorc la munca (n.r. atunci cand copilul ei avea putin peste un an) l-am intarcat si l-am obisnuit cu biberonul. Un alt lucru care m-a pregatit, si a fost sfatul mamei mele, a fost sa ne obisnuim, eu si baiatul meu, sa stam din cand in cand despartiti cateva ore. Asa i-a fost mult mai usor si lui, si mamei care a ramas dupa aceea cu el, dar si mie."
Psihologul Cristina Calarasanu spune: "Mamicile trebuie sa invete sa se readapteze si sa se reconstruiasca, in acelasi timp."
Voi dupa cat timp v-ati intors la munca si cum ati resimtit aceasta perioada?