In sfarsit am reusit sa ajung si la aceasta problema destul de spinoasa pe care tot incercam sa o abordez de ceva timp (dar fara succes): posetele anilor '50. Am ales acest subiect dintr-un motiv abslot evident: cum obisnuiesc sa vizitez cam toate blogurile care se ocupa de vintage (sau afirma ca o fac) din Romania, nu de putine ori mi s-a intamplat sa dau peste greseli de-a dreptul abominabile (si altele mai putin infernale dar peste astea prefer sa trec usor, imi plac alea nasoale rau) in datari de toate tipurile. Printre care, la loc de cinste, gasim si posete/posetute/genti/portofele si alte traiste din anii '50. De cele mai multe ori sunt (evident) orice altceva decat anii '50 - gama se intinde (generoasa, ca o guma de mestecat clefaita prea mult) de pe la inceputul secolului (only for the lucky winners) si pana cu cativa ani in urma, cu vizita de documentare la Dragonul Rosu.
Si acum sa trecem "al dunque" ca iar incep sa vorbesc/scriu despre altceva si nu mai apuc sa vorbesc despre posete.
THE BASIS:
1. poseta anilor '50 (la modul general, exista si exceptii) este o poseta de mana (deci, ca sa nu existe confuzii: cu maner, ca in "mana-maner"). In acest sens, este evident ca nu poate fi "en bandouliere". Nu de alta dar am vazut si din astea. Nu numai ca am vazut, mi s-au mai si cerut...
In general se purta tinuta de maner sau pe brat, mai precis dupa modelul arhicunoscut "cu mana-n ghips". Dupa cum vedeti aceasta arta nu s-a dezvoltat de azi, de ieri si nici n-a aparut la mall. Ca orice ghips, acesta trebuie sa fie bine pus, altfel poseta nu iese in evidenta.
2. Marea majoritate poseda un cadru de metal ce inchide in partea de sus cu un ornament (cel mai raspandit arata ca doua cornite cu boabe in varf - mai bine nu pot sa explic, vedeti foto) - prin urmare structura este rigida sau semirigida. La fel, o caracteristica extrem de raspandita este buzunarul (in general posterior) care se extinde pe 2/3 din suprafata posetei. Avea un rost: multe doamne purtau manusi, asa ca era nevoie de un compartiment special pentru acestea.
3. ca forma, cele mai raspandite sunt cele trapezoidale, dreptunghiulare, patrate - stilul clasic pe care il vom regasi pana la sfasitul anilor '60. Mai apar (nu foarte rar) posete in forma de saculet (nu neaparat de seara) sau plicuri.
4. Materialele se diversifica foarte mult fata de perioada anterioara, fara a se evita folosirea celor ieftine (rafie, textil, materiale sintetice).
5. Decoratiunile aplicate sunt extrem de raspandite, in special margelele din plastic, bachelita si lemn. In functie de an, alterneaza decoratiunile din lucite (ajungandu-se pana la posete lucrate in intregime din acest material - arata cam ca un toc de ochelari de dimensiuni mai mari), fetru, pene, pai, plexiglas, paiete, argint filigranat.
6. Foarte apreciate sunt posetele din combinatie de piele sau piele artificiala cu gobelin lucrat manual, predominand motivele florale. Din motive inexplicabile acest tip de posete apare incadrat oriunde altundeva decat aici: anii '60 -'70 sau secolul al XVIII-lea.
7. Doua tipuri stranii insa destul de raspandite sunt "cosul pentru picnic" (model ce va fi reluat masiv in anii '70 insa in forme ceva mai grosolane) si "colivia". Presupun ca siti cum arata o colivie asa ca nu mai detaliez. Modelul intrase insa in moda (sporadic) inca din anii '30.
8. Intra in moda geanta crosetata (tot cu maner), in general din in, rafie sau bumbac. In anii '70 va fi preluata, transformata - o sa aflati la momentul potrivit ce s-a intamplat cu ea.
THE FACTS
Bun, si ce-ar trebui sa alegem noi din toata marea asta de genti anii '50? Orice, cu conditia sa ne placa si sa avem la ce s-o asortam. Nu e foarte greu, marea majoritate merg la orice. La aproape orice.
In cazul in care v-ati gandit sa incepeti o colectie (sau sa o completati) ar trebui sa fiti cu ochii pe:
a) posetele din bachelita si cele din lucite (in primul rand). Imposibil de gasit la noi (deocamdata, cel putin pana cand ma voi decide eu sa renunt la una din cele pe care le am in colectie) pe de o parte din cauza lipsei de surse (nu am cunostinta de existenta vreuneia care sa provina de pe teritoriul romanesc din simplul motiv ca nimeni n-ar fi indraznit sa iasa pe strada cu asa ceva), pe de alta parte (ma refer la achizitiile recente) din cauza preturilor. Sursele sunt mai rar europene (in general franceze si italiene, dar si englezesti), in mare parte e un tip de articol de provenienta americana. Pretul primar de achizitie variaza de la 55 de $ si poate ajunge la 700 de sterline in functie de model, raritate si de starea in care se afla. Cele mai valoroase sunt cele semnate Hermes (si nu va zic pretul).
b) posetele semnate de Enid Collins - nu doar din cauza faptului ca sunt articole de designer ci mai ales pentru formele si materialele neconventionale. Din nou - de negasit pe blogurile romanesti.
c) faimoasa poseta Chanel 2.55 creata in 1955, pe care o puteti admira in fotografie.
Cred ca am uitat sa vorbesc despre "poodle purses". Adica gentile cu pudeli. Ramane pe alta data, deocamdata va laso o poza care banuiesc ca o sa va placa.
Am uitat (momentan, de fapt doar ma prefac) sa vorbesc si despre posetele anii '50 de pe blogurile si site-urile romanesti de vintage. Exista si, multumita unor proprietari (foarte putini), constienti de ceea ce au si de ceea ce fac, chiar sunt anii '50. Altele sunt doar baliverne, monstruozitati, chestii lipsite de bun simt. Dupa cum spuneam.
P.S. MIERCURI TOATA LUMEA ESTE ASTEPTATA PE SITE CU NOI POSTARI VINTAGE!