cuptor

Produsul alimentar surpriză care te ajută să scapi de...

Citeste mai mult»
Horia Brenciu

Cât cer vedetele pentru a oferi un eveniment privat...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Moartea cântărețului Liam Payne în Argentina. Acuzațiile...

Citeste mai mult»
mic dejun

De ce nu ar trebui să mâncați același mic dejun în...

Citeste mai mult»
Andrei

Dezvăluiri cutremurătoare despre moartea lui Andrei...

Citeste mai mult»
Gomez si Benny Blanco

Benny Blanco afirmă că este foarte speriat că Selena...

Citeste mai mult»
adela

Adela Popescu, confesiuni emoționante despre copilăria...

Citeste mai mult»
Nicole Kidman

Locuinţa lui Nicole Kidman şi Keith Urban din Los Angeles...

Citeste mai mult»
A$AP Rocky

Rapperul A$AP Rocky, găsit nevinovat într-un caz de...

Citeste mai mult»
caragea

Corina Caragea și-a câștigat primii bani la 15 ani. Ce...

Citeste mai mult»
 Kim Sae-ron

Actriţa sud-coreeană Kim Sae-ron a fost găsită moartă în...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira a schimbat versurile melodiei „Don't Bother”...

Citeste mai mult»
Mihaela Bilic

Mâncarea pe care Mihaela Bilic o recomandă de cel puțin...

Citeste mai mult»
Brian Molko

Solistul trupei Placebo, inculpat în Italia. A numit-o pe...

Citeste mai mult»
Jay-Z

Plângerea prin care rapperul Jay-Z era acuzat de violarea...

Citeste mai mult»
shakira

Shakira şi-a anulat concertul de la Lima. Superstarul...

Citeste mai mult»
Kate si William Ziua Îndrăgostiților

Prințul William și Kate au marcat Ziua Sfântului Valentin...

Citeste mai mult»
Lars von Trier

Regizorul Lars von Trier a fost internat într-un centru...

Citeste mai mult»
Kevin Spacey

Noi acuzații de abuzuri sexuale aduse împotriva lui Kevin...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va susține un mega-concert gratuit la Rio de...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna, dezvăluiri despre aventura cu Michael Jackson....

Citeste mai mult»
shakira

Shakira şi-a început primul turneu mondial după şapte ani...

Citeste mai mult»
copil

Casa regală a Suediei a anunțat prenumele prințesei...

Citeste mai mult»
Harry

„Are suficiente probleme cu soția. Este groaznică”. Trump...

Citeste mai mult»
Andreea Marin

Andreea Marin a dezvăluit cum a slăbit 20 de kilograme:...

Citeste mai mult»
William si Kate

Prinţul William şi Kate nu vor participa la ceremonia...

Citeste mai mult»
inele

Cele mai dorite inele de logodnă în 2025

Citeste mai mult»
Kendrick

Kendrick Lamar a adus muzica hip-hop în centrul Super...

Citeste mai mult»
 Taylor Swift

Donald Trump a ironizat-o pe cântăreaţa Taylor Swift,...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a cântat în stradă în India iar Poliţia i-a...

Citeste mai mult»
mark

Pentru actorul care l-a interpretat în 'The Social...

Citeste mai mult»
Karla Sofia Gascon

În urma controverselor, Karla Sofia Gascon anunță că 'va...

Citeste mai mult»
Kanye West

Kanye West anunţă că a fost diagnosticat cu autism

Citeste mai mult»
Sabato

Casa de modă Gucci se desparte de directorul său de...

Citeste mai mult»
Anna Wintour

Anna Wintour, redactor-șef al revistei Vogue, decorată cu...

Citeste mai mult»
BS

Black Sabbath anunţă un concert uriaş în oraşul natal...

Citeste mai mult»
sandra bullock

Sandra Bullock îşi avertizează fanii cu privire la...

Citeste mai mult»
bianca

Bianca Censori ar putea face închisoare din cauza...

Citeste mai mult»
Baldoni și Lively

Prima audiere în procesul dintre Justin Baldoni și Blake...

Citeste mai mult»
Travis si Taylor

Travis Kelce spune că trebuie să se inspire din energia...

Citeste mai mult»

Cum sa savurezi bucataria traditionala frantuzeasca in Paris

De în Calatorii 7 dec 2010
Atunci cand calatoresti prin diferite regiuni ale Frantei, bucataria poate varia la fel de mult precum peisajul.

Vizitezi partea de nord? E foarte probabil sa te trezesti inconjurata de platouri copioase ce contin porc mistret sau caprioara. Daca te afli in climatul cu miros de lavanda din Provence, pregateste-ti papilele gustative pentru mese pline de rosii, usturoi, ceapa si masline. Majoritatea restaurantelor din regiunea rurala Dordogne iti ofera cu siguranta trufe negre (atunci cand e sezonul lor). Iar lista poate continua la nesfarsit. Cu asemenea delicatese la indemana, e tentant sa vizitezi cat de multe regiuni ale Frantei, doar pentru a¬-ti permite sa incerci variate specialitati. Dar, desigur, exista un mod mai simplu sa realizezi asta – mergi la Paris. Orasul e plin de restaurante si bistrouri specializate in diferite bucatarii regionale. Continua lectura pentru a afla mai multe despre 4 cele mai populare bucatarii specifice si unde le gasesti in Orasul luminilor.

1.    Bucataria lioneza
Orasul Lyon situat in sudul Frantei este renumit pentru bucataria sa extraordinara.
In zilele noastre este cel mai cunoscut in calitatea sa de detinator al restaurantelor si braseriilor nemaipomenitului bucatar Paul Bocuse. Dar noua bucatarie delicata apartinand maestrului Bocuse este departe de mancarea zdravana, traditionala din regiune. Specialitatile traditionale lioneze pot fi gasite in micile bistro-uri numite “bouchons”, care pe vremuri serveau lucratorii din industria matasii din Lyon. Un meniu tipic e bazat la greu pe carne, incluzand mancaruri precum andouille (carnatii facuti din intestine de porc asa-numitii chitterlings), tripe (stomac de porc sau de vaca) sau boudin noir (carnati in sange). Daca nu esti pasionata de organe, fii linistita, vei gasi si alte feluri principale, cum ar fi friptura de porc, pate de gasca, quenelles (faina, oua si galuste cu smantana) sau Cervelle de canut (care inseamna “creier de tesator de matase” si consta in branza grasa amestecata cu usturoi si arpagic). Unul dintre cele mai autentice “bouchons” din Lyon poate fi gasit la Aux Lyonnais, Rue St Marc 32, 75002, Paris, Tel. 01 42 96 65 04.

2.    Bucataria alsaciana
Regiunea Alsacia se afla la granita cu Germania (si periodic a apartinut de fapt Germaniei de-a lungul istoriei sale), asa ca nu e o surpriza pentru nimeni ca mancarea de aici are puternice influente germane. Iubitorii de carne de porc se vor simti ca in Rai intr-un restaurant alsacian, intrucat felurile principale contin carne de porc si pot fi porc si choucroute (varza), Baeckeoffe (amestec de carne de porc, vaca si oaie cu cartofi si ceapa) sau un platou simplu cu mezeluri de porc (carne gatita, uscata, afumata sau sarata). Alte mancaruri traditionale includ foie gras, flammeküche (o combinatie intre pizza si quiche facuta din costita, ceapa si smantana) si matelot (peste de apa dulce innabusit). Painea alsaciana si deserturile sunt si ele notabile si ma refer aici la tarte, covrigei si turta dulce. In Paris, locul clasic pentru a servi o cina alsaciana este la braseria L’Alsace, Avenue de Champs-Elysées 39, 75008. Tel. 01 53 93 97 00.


3.    Bucataria provensala
Provincia sudica insorita Provence are o bucatarie foarte mediteraneeana, ducandu-te cu gandul la cea italiana. Aici vei gasi platouri cu rosii, masline, ceapa, masline, anghinare, vinete, ulei de masline, ardei si /sau condimente. Ratatouille este un fel de mancare clasic, pe baza de peste, ce contine bouillabaisse (peste innabusit), soupe aux poisson (o supa de peste picanta) si salata Niçoise (salata cu ton, fasole verde, oua fierte tari, rosii si cartofi). Pentru o cina provensala autentica in Paris, iti recomand Le Petit Niçois, Rue Amelie 10, 75007 Paris. Tel. 01 45 51 83 65.

4.    Bucataria basca
In sud-vestul Frantei se afla Tara Bascilor, regiune independenta, care imparte numele, limba si unele traditii cu Bascii din nordul Spaniei. Aflata aproape de apa, fructele de mare se regasesc in multe dintre platourile basce, in special codul sarat, merluciu, ansoa, tiparul si platica de mare. Calmarul (numit txipirones) este si el popular, servindu-se preparat in propria sa cerneala sau intr-un sos din rosii fierte, usturoi, ardei iute si vin alb. Alte feluri de mancare clasice includ Piperade, o omleta facuta din rosii, ardei iute si jambon de Bayonne (sunca) si Piquillo, ardei gras rosu umplut cu tipar sau cod. Pentru desert vei vedea inevitabil in meniu gateau basque (placinta cu cirese negre) sau budinca de orez (uneori aromata cu piment d’Espelette, un fel de boia). Pentru o mancare basca de exceptie in Paris, iti recomand restaurantul L’Ami Jean, Rue Malar 27, 75007, Paris. Tel. 01 47 05 86 89.

Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Calatorii
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
23 feb