Vizitezi partea de nord? E foarte probabil sa te trezesti inconjurata de platouri copioase ce contin porc mistret sau caprioara. Daca te afli in climatul cu miros de lavanda din Provence, pregateste-ti papilele gustative pentru mese pline de rosii, usturoi, ceapa si masline. Majoritatea restaurantelor din regiunea rurala Dordogne iti ofera cu siguranta trufe negre (atunci cand e sezonul lor). Iar lista poate continua la nesfarsit. Cu asemenea delicatese la indemana, e tentant sa vizitezi cat de multe regiuni ale Frantei, doar pentru a¬-ti permite sa incerci variate specialitati. Dar, desigur, exista un mod mai simplu sa realizezi asta – mergi la Paris. Orasul e plin de restaurante si bistrouri specializate in diferite bucatarii regionale. Continua lectura pentru a afla mai multe despre 4 cele mai populare bucatarii specifice si unde le gasesti in Orasul luminilor.
1. Bucataria lioneza
Orasul Lyon situat in sudul Frantei este renumit pentru bucataria sa extraordinara.
In zilele noastre este cel mai cunoscut in calitatea sa de detinator al restaurantelor si braseriilor nemaipomenitului bucatar Paul Bocuse. Dar noua bucatarie delicata apartinand maestrului Bocuse este departe de mancarea zdravana, traditionala din regiune. Specialitatile traditionale lioneze pot fi gasite in micile bistro-uri numite “bouchons”, care pe vremuri serveau lucratorii din industria matasii din Lyon. Un meniu tipic e bazat la greu pe carne, incluzand mancaruri precum andouille (carnatii facuti din intestine de porc asa-numitii chitterlings), tripe (stomac de porc sau de vaca) sau boudin noir (carnati in sange). Daca nu esti pasionata de organe, fii linistita, vei gasi si alte feluri principale, cum ar fi friptura de porc, pate de gasca, quenelles (faina, oua si galuste cu smantana) sau Cervelle de canut (care inseamna “creier de tesator de matase” si consta in branza grasa amestecata cu usturoi si arpagic). Unul dintre cele mai autentice “bouchons” din Lyon poate fi gasit la Aux Lyonnais, Rue St Marc 32, 75002, Paris, Tel. 01 42 96 65 04.
2. Bucataria alsaciana
Regiunea Alsacia se afla la granita cu Germania (si periodic a apartinut de fapt Germaniei de-a lungul istoriei sale), asa ca nu e o surpriza pentru nimeni ca mancarea de aici are puternice influente germane. Iubitorii de carne de porc se vor simti ca in Rai intr-un restaurant alsacian, intrucat felurile principale contin carne de porc si pot fi porc si choucroute (varza), Baeckeoffe (amestec de carne de porc, vaca si oaie cu cartofi si ceapa) sau un platou simplu cu mezeluri de porc (carne gatita, uscata, afumata sau sarata). Alte mancaruri traditionale includ foie gras, flammeküche (o combinatie intre pizza si quiche facuta din costita, ceapa si smantana) si matelot (peste de apa dulce innabusit). Painea alsaciana si deserturile sunt si ele notabile si ma refer aici la tarte, covrigei si turta dulce. In Paris, locul clasic pentru a servi o cina alsaciana este la braseria L’Alsace, Avenue de Champs-Elysées 39, 75008. Tel. 01 53 93 97 00.
3. Bucataria provensala
Provincia sudica insorita Provence are o bucatarie foarte mediteraneeana, ducandu-te cu gandul la cea italiana. Aici vei gasi platouri cu rosii, masline, ceapa, masline, anghinare, vinete, ulei de masline, ardei si /sau condimente. Ratatouille este un fel de mancare clasic, pe baza de peste, ce contine bouillabaisse (peste innabusit), soupe aux poisson (o supa de peste picanta) si salata Niçoise (salata cu ton, fasole verde, oua fierte tari, rosii si cartofi). Pentru o cina provensala autentica in Paris, iti recomand Le Petit Niçois, Rue Amelie 10, 75007 Paris. Tel. 01 45 51 83 65.
4. Bucataria basca
In sud-vestul Frantei se afla Tara Bascilor, regiune independenta, care imparte numele, limba si unele traditii cu Bascii din nordul Spaniei. Aflata aproape de apa, fructele de mare se regasesc in multe dintre platourile basce, in special codul sarat, merluciu, ansoa, tiparul si platica de mare. Calmarul (numit txipirones) este si el popular, servindu-se preparat in propria sa cerneala sau intr-un sos din rosii fierte, usturoi, ardei iute si vin alb. Alte feluri de mancare clasice includ Piperade, o omleta facuta din rosii, ardei iute si jambon de Bayonne (sunca) si Piquillo, ardei gras rosu umplut cu tipar sau cod. Pentru desert vei vedea inevitabil in meniu gateau basque (placinta cu cirese negre) sau budinca de orez (uneori aromata cu piment d’Espelette, un fel de boia). Pentru o mancare basca de exceptie in Paris, iti recomand restaurantul L’Ami Jean, Rue Malar 27, 75007, Paris. Tel. 01 47 05 86 89.