Statisticile arată că tehnologia, în loc să ne uşureze viaţa doar ne leagă din ce în ce mai mult de viaţa de birou şi şterge graniţele cu viaţa personală. Oricine ne poate contacta oricând şi astfel ne întrerupe relaxarea.
Unii ar putea spune că nu sunt dependenţi de tehnologie, dar nu îşi dau seama că smarphone-ul pe care îl poartă mereu cu ei este un intrus şi probabil că ajung de multe ori să spună fraye precum: "Mi-aş dori să am mai mult timp liber" sau "Oare de ce mă doare capul". În medie, oamenii stau câte 3 ore pe zi pe telefon, asta în timp ce înainte de existenţa telefoanelor mobile inteligente timpul era de doar 18 minute. Această informaţie este susţinută de rezultatele unui studiu, care a scos la iveală faptul că 46% din oameni preferă să aibă o mână ruptă decât un telefon stricat. În plus, se pare că în prezent, copii petrec cu până la 20% mai puţin timp decât în trecut în activităţi de joacă faţă în faţă, în interacţiuni directe cu alţi copii de vârsta lor.
Din păcate trăim într-o lume plină de anxietate şi ne refugiem vrând nevrând în telefoanele mobile. Dacă ţi se pare totuşi că exagerezi şi ai nevoie de ajutor pentru a scăpa de această dependenţă, ai în continuare câteva sfaturi.
1. Nu spune "Nu pot"
Atunci când în sfârşit te-ai decis să te schimbi spune-ţi mai degrabă afirmaţii pozitive precum "Nu îmi voi verifica telefonul timp de cel puţin o oră" decât să te autodemotivezi cu "Nu cred că pot să stau fără telefon mai mult de o oră". Există un studiu realiyat pe femei care merg la sală si cele care din start şi-au vocalizat îngrijorarea au avut succes în atingerea formei fizice dorite doar în 10% dintre cazuri, pe când cele care au rămas poyitive au ajuns până la finalul obiectivelor personale in proporţie de 80%.
2. Ţine telefonul la distanţă (la propriu cât mai departe)
Când poţi sta şi fără telefon, adică atunci când nu aştepţi telefon de la un furnizor sau veşti despre o ruda bolnavă, lasă-l undeva pe un raft sau într-un sertar, undeva unde să nu-l vezi. Iar când trebuie neapărat să-l ţii alături opreşte toate notificările neesenţiale, cum ar fi cea de la messenger sau whatsapp. aceste notificări te fac doar să îţi verifici telefonul atunci când de fapt vrea altcineva nu neapărat când ai tu nevoie, iar oprindu-le vei avea mai mult control asupra acţiunilor tale.
3. Atunci când spui "STOP", opreşte-te din prima
Dacă s-a întâmplat vreodată sa zici că îţi verifici rapid telefonul apoi ai pierdut noţiunea timpului înseamnă că trebuie sa te distanţezi de această "lume fericită" a ta şi să fii mai fermă în afirmaţii şi acţiuni. Recâştigă-ţi viaţa! Stabileşte-ţi o limită de timp foarte clară pe care o poţi petrece pe telefon şi orice ar fi ţine-te de ea, indiferent de cat de tentată eşti sa vezi ce a mai facut X-ulescu.
4. Înlocuieşte obiceiurile negative
Când stai pe canapea la televizor asigură-te că telefonul este foarte departe şi ai la îndemână o carte. Astfel vei fi mai tentată să înlocuieşti un obicei prost cu unul mai bun, unul care îţi ocupă timpul aiurea şi îţi strică ochii cu unul care te îmbogăţeşte cultural şi verbal. Ceea ce vrei de fapt să faci este să găseşti o altă activitate plăcută care să-ţi buucre sufletul cel puţin la fel de mult ca bârfele de pe reţelele de socializare. Dacă îţi place pur şi simplu husa telefonul şi cum se simte la atingere materialul din care este făcută poţi doar sa pui în centrul ecranului o aplicaţie de citit online ca măcar să nu mai consideri că pierzi timpul inutil pe diverse site-uri.
5. Ia decizii în cunoştinţă de cauză
Dacă te gândeşti un pic înainte de a lua telefonul în mână vei vedea că de fapt poţi trăi şi fără. este foarte greu ca în societatea actuală să iei decizii care să nu afecteze pe absolut nimeni, dar tocmai de aceea trebuie să te pui pe primul loc. Poţi, de exemplu, ca atunci când mergi la un prieten acasa să îţi laşi telefonul in geantă sau buzunarul hainei. În primul rând tu vei sta departe de tentaţie şi în al doilea rând nu vei fi nepoliticoasă butonând mereu ci vei permite gazdei să se bucure de prezenţa ta.
Cum să scapi de telefon
Te-ai gândit vreodată cât poţi să stai fără să-ţi verifici mail-urile? Se pare că 70% din e-mail-urile de muncă sunt citite de fapt în primele şase secunde de la primirea lor.