Unul dintre motivele pentru care oamenii aleg să mănânce mai puțin este să scape de kilogramele în exces, dar dietele sunt diferite și influențează mai multe lucruri decât doar circumferința taliei.
Despre ce este vorba în dieta 5:2
Această dietă implică să ții „post” cu intermitențe, fără a fi privată de mâncare. Ideea principală este că 5 zile pe săptămână mănânci porții normale de mâncare și în celelalte două zile reduci numărul de calorii. În acest fel, organismul nu este stresat din cauza că ține dietă tot timpul și nu își face depozite de grăsime, iar în zilele de post, dacă are nevoie de mai multă energie decât ce îi poți oferi, consumă din caloriile acumulate în timpul săptămânii. Metabolismul este accelerat și începi să slăbești fără să-ți dai seama. Cu toate acestea, fii atentă ca în zilele normale să nu exagerezi cu mâncarea și să renunți, pe cât posibilul, la produse de panificație, fast-food și zahăr, pentru că altfel nu vei avea rezultatele dorite.
Beneficiile dietei 5:2
1. Nu există un meniu strict, tu alegi ce mănânci. Cel mai important lucru este ca în zilele de post este să reduci cu mult numărul de calorii.
2. Nu trebuie să flămânzești și să renunți la tot ce-ți place.
3. Cu această dietă există un risc mai scăzut de a fii stresată din cauza restricțiilor alimentare.
4. Postul intermitent are un efect benefic asupra sănătății, deoarece scade nivelul glucozei și normalizează colesterolul și tensiunea. Dieta ajută și la reducerea riscului de Alzheimer, cencer, diabet și boli de inimă, în timp ce îmbunătățește capacitatea de concentrare.
5. Te scapă de kilogramele suplimentare.
Cum să ții dieta 5:2
Te vei simți mai bine dacă, totuși, îți plănuiești în avans mesele. În plus, dacă știi dinainte când ai o cină de afaceri sau când ieși în oraș cu prietenii sau participi la alte evenimente sociale, nu vei fi luată prin surprindere de foame sau pofte nesănătoase.
În zilele de post împarte-ți mâncarea în 2-3 mese și ține cont de faptul că este mai bine să îți alegi 2 zile în timpul săptămânii și că este indicat să treacă cel puțin 12 ore între ultima masă de seară și prima de dimineață. De asemenea, este important să nu excluzi grupe întregi de alimente din meniul tău, deoarece organismul are nevoie de minerale, proteine, carbohidrați și grăsimi. Mesele trebuie să fie echilibrate, iar în zilele de „post” să consumi carne slabă preparată la abur sau fiartă, pește, fructe cu conținut redus de fructoză, brânză cottage, iaurt slab, salate, cereale, legume și fructe de pădure. Nu uita să bei apă din belșug, ca să nu te deshidratezi, să eviți durerile de cap și oboseala. Dacă nu îți place apa simplă, poți bea și ceai din plante, neîndulcit. Pentru a avea rezultate mai bune, trebuie să introduci și un program de antrenament, dar fii atentă cât de mult lucrezi în zilele în care ții post.
Dacă ții această dietă mai multe săptămâni, dar nu slăbești deloc, încearcă să te abții de la anumite alimente 3 zile pe săptămână (4:3) și să verifici mai bine ce alimente consumi în zilele permisive. Dacă slăbești suficient, poți trece la o dietă 6:1, ca să consumi mai puține calorii doar o zi pe săptămână. De asemenea, când atingi greutatea dorită, poți reveni la dieta ta obișnuită. Dacă ți-e greu să mănânci doar 500-600 de calorii în zilele în care te abții, poți crește la 800 de calorii, dar în aceast caz este necesar ca în restul zilelor să reduci drastic carbohidrații.
Înainte de a adopta această dietă ar trebui să vorbești cu un medic, deoarece poate fi greu de urmat de către adolescenți, cei care au deja probleme cu mâncarea și femeile însărcinate sau care alăptează. În plus, cei cu diabet și alte afecțiuni cronice trebuie să fie atenți.
Cum să slăbești cu dieta 5:2
Cuvântul „dietă” este compus din numai 5 litere, dar de-a lungul timpului a fost definit de mai multe procese, iar unele dintre cele mai ciudate erau mâncatul de râme vii sau promovarea fumatului pentru a suprima apetitul. Dieta 5:2 nu este asociată cu nici un risc pentru sănătate, deși este una neobișnuită.