De cele mai multe ori mancam instinctiv, fara a ne fi foame si fara a ne da seama. Ducem mana la gura din impuls si daca mai avem si biroul impodobit de gustari nu vom ezita sa le mancam pe toate: ca doar e pacat sa lasi resturi!
Cartea lui Brian Wansink iti arata cum poti indeparta din viata ta "gerselile" de alimentatie care te determina sa mananci in exces pe de-o parte, iar pe de alta parte te invata noi obiceiuri culinare, sanatoase, relateaza Dailymail.. Pentru asta noi va prezentam pe scurt 8 strategii pe care el le foloseste:
1. Indeparteaza excesul din farfurie – taie din portiile tale pas cu pas, pentru ca asa cum poti manca o farfurie cu varf de paste, te poti alimenta si cu una mai redusa si te poti satura la fel de mult.
2. Fii atenta la fiecare aliment din farfuria ta! - priveste cu adevarat, cu ochii mintii ceea ce mananci si fa selectia necesara!
3. Fii "bossul" mesei tale – tu decizi cat, ce si in ce mananci; asadar daca ai grija ca farfuriile si caserolele sa fie de dimensiuni decente, nici alimentele nu vor fi in exces
4. Poarta tot timpul o disputa cu gustarile in plus care determina excesul de alimentatie – creeaza tot felul de ponturi care sa te ajute sa iti iei mintea de la alimente – nu mai achizitiona tot felul de slancks-uri chiar daca nu ti-e foame, doar sa le ai la birou, pune gustarile cat mai departe de tine si de locul unde lucrezi: stiti vorba aceea :" ochii care nu se vad se uita" – se poate aplica si la alimente.
5. Ochii in patru pe slabiciunile culinare care-ti pun dieta in pericol
6. Fa din mancarea "de dieta" una atractiva
7. Studiaza toate capcanele mancarurilopr de tip fast-food si insuseste-le pentru a nu cadea in capcana lor
8. Adapteaza-ti masa la restaurant – nu accepta cosuri de paine pe masa sau de snacks-uri pe masa si indreapta-te catre restaurante care detin "controlul portiilor"