Cum sortați corect rufele înainte de spălare
Înainte de a pune rufele la spălat, este necesar să le sortați cu atenție, astfel încât țesătura și culorile să fie cât mai bine protejate. Chiar dacă acest lucru înseamnă că veți spăla în mai multe tranșe, în funcție de tipul de rufe, rezultatele vor fi întotdeauna mai bune. Iată care sunt regulile de bază pe care ar trebui să le urmați atunci când sortați hainele și lenjeria pentru spălare:
- Sortarea pe culori - dacă vi s-a întâmplat cel puțin o dată să observați că bluza albă preferată a devenit roz după spălare, știți deja de ce este esențial să separați rufele în funcție de culoare. Cel mai simplu este să le împărțiți în 3 categorii: albe, de culori deschise și închise la culoare. Este recomandat ca spălarea acestora să se facă separat, pentru a evita decolorarea rufelor închise la culoare sau pătarea celor albe. Chiar dacă veți avea nevoie de mai multe sesiuni de spălare, veți putea folosi pentru fiecare categorie programul de spălare adecvat și detergentul cel mai eficient pentru fiecare tip de rufe.
- Sortarea în funcție de materiale - hainele, lenjeria și alte tipuri de textile sunt realizate din materiale diferite și, prin urmare, au nevoie de un tratament distinct în timpul spălării. De aceea, mașinile de spălat au programe adaptate la fiecare tip de material, astfel încât să curețe rufele eficient și să protejeze țesătura. Citiți întotdeauna etichetele rufelor și sortați ținând cont de recomandările de spălare. Este posibil ca anumite articole să necesite spălare manuală sau să se preteze doar la temperaturi scăzute, în timp ce altele să se poată curăța exclusiv chimic, fără apă și detergent. Rufele delicate pot fi spălate într-un săculeț special, pentru a fi protejate de deteriorare.
- Sortarea în funcție de gradul de murdărie - este bine ca rufele să fie separate și în funcție de utilitatea acestora și gradul de murdărie. De exemplu, dacă obișnuiți să spălați pantofii sport la mașină, cel mai probabil nu îi veți pune în aceeași tranșă cu lenjeria de pat. În cazul în care vă confruntați cu pete dificile - cum ar fi cele de noroi, ciocolată, cerneală, vin sau sânge - veți avea nevoie de un program de spălare adecvat, care să folosească o temperatură crescută. Dacă nu vreți să dați greș și vă doriți ca petele să iasă cât mai simplu, iar materialele și culorile să fie protejate, folosiți un detergent precum Persil Gel Universal. Acesta îndepărtează chiar și cele mai dificile pete, fiind totodată delicat cu țesătura, datorită tehnologiei de curățare în profunzime. Cu ajutorul unui astfel de detergent, culorile rufelor rămân la fel de vii, albul își păstrează strălucirea, iar tehnologia Active Fresh contribuie la prospețime de durată.
Cum tratați petele dificile înainte de spălare
Indiferent că vorbim de pete de mâncare, de transpirație, de vopsea sau de grăsime, cel mai important este să acționați rapid. Petele dificile tind să pătrundă adânc în țesătură, unde pigmenții se fixează și devin mult mai greu de scos. Este recomandat să vă ocupați de pată imediat ce ați observat-o, astfel încât spălarea ulterioară să fie cât mai eficientă. Există o serie de metode care pot fi utile în acest sens:
- Îndepărtați cu grijă excesul - înainte de a spăla o rufă pătată, este bine să îndepărtați resturile sau să absorbiți excesul cu un prosop alb sau un șervețel. Când tamponați pata, aveți grijă să nu frecați și să nu o împrăștiați și în alte zone ale materialului. Dacă e vorba de o pată de mâncare, răzuiți ușor locul cu un cuțit de unt, un card bancar sau chiar cu unghia.
- Țineți haina sub jetul de apă sau puneți rufele la înmuiat - numeroase tipuri de pete sunt mai ușor de scos dacă rufele sunt clătite sau ținute în apă rece sau călduță. Apa fierbinte nu este în general o soluție, deoarece poate fixa pata în țesătură.
- Ștergeți pata cu un mix de detergent și apă - amestecați puțin detergent de vase sau de rufe cu apă și frecați ușor zona pătată, apoi lăsați câteva minute să acționeze, înainte de a pune haina la spălat.
- Folosiți bicarbonat de sodiu sau oțet - majoritatea petelor pot fi estompate, înainte de spălare, cu o soluție realizată din bicarbonat sau oțet alb și apă. Chiar și lămâia poate funcționa ca un înălbitor pentru materialele deschise la culoare. Totul depinde însă de natura petei și de material. De aceea, vă sfătuim ca, înainte de a folosi o astfel de variantă, să o verificați pe o porțiune mai mică a țesăturii, pentru a nu risca să deteriorați hainele preferate.
- Înmuiați în apă cu înălbitor - Unele tipuri de pete pot necesita utilizarea înălbitorului, mai ales în cazul rufelor deschise la culoare. Citiți bine eticheta produsului, astfel încât să puteți urma instrucțiunile și să vă asigurați că înălbitorul e adecvat pentru tipul de rufe pe care vreți să le curățați.
Spălatul rufelor va fi mult mai simplu și mai eficient dacă țineți cont de sfaturile de mai sus. Chiar și cele mai dificile pete pot fi învinse, dacă acționați rapid, sortați rufele cu atenție și folosiți detergentul potrivit.