Inainte sa te apuci sa cauti salvarea in dictionar, citeste aceste sfaturi:
1) Pregateste-te.
Invata singur cu ajutorul testelor de pe internet, cu CD-uri ajutatoare si ghiduri de invatare, sau inscrie-te la un curs intensiv de limba inainte sa pleci. Unele notiuni pe care trebuie sa le cunosti includ: formule de salut, numere, ceasul, cum sa ceri indicatii, preturi sau orare, cum sa cumperi ceva, cum sa comanzi la restaurant, cum sa te prezinti, cum sa ceri permisiunea sau sa ceri ceva si cum sa multumesti.
2) Imaginile valoreaza cat o mie de cuvinte.
Eu m-am descurcat prin Kyoto, aratand imagini din ghidul de calatorie.
3) Foloseste calculatorul.
Cand am fost in targul de noapte si in pietele plutitoare sau cele de vechituri din Bangkok, Thailanda, am negociat cu ajutorul calculatorului. Mai intai introduceam pretul pe care mi-l cereau si apoi aratam pretul pe care eram eu dispus sa il platesc. Conteaza si comportamentul. Prefa-te ca parasesti taraba, iar daca vor cu adevarat sa vanda, vor veni dupa tine si iti vor vinde la pretul cerut de tine.
4) Fii politicos.
Primele cuvinte pe care le-am invatat cand am fost in Japonia, au fost ”sumimamsen”, nu va suparati si ”arigato gozaimas”, multumesc. Aceste cuvinte fiind insotite de o inclinare a capului, gest preferat de ei in locul strangerii de mana. O plecaciune formala este o inclinatie de peste 45°, o plecaciune politicoasa este intre 30 si 45°,iar una familiara este de 15°. Cu ajutorul acestora, oamenii cu care am interactionat au fost mai dornici sa ma ajute si s-au chinuit mai tare sa inteleaga ce doream si sa imi explice cat mai bine posibil.
5) Gesturile pot avea intelesuri diferite.
Comunicarea se realizeaza atat verbal, cat si non-verbal, cu ajutorul posturii, expresiilor faciale si a gesturilor. Este o greseala sa crezi ca anumite gesturi folosite in tara ta au acelasi echivalent intr-o alta cultura. Sunt unele gesturi pe care trebuie sa le folosesti cu precautie:
Semnul folosit pentru „OK” in SUA, Franta inseamna zero iar in Brazilia, Paraguay si Guatemala este considerat obscen.
Sa arati cu degetul spre cineva este de obicei considerat nepoliticos. In Malaezia, a trebuit sa-mi folosesc toata palma pentru a arata intr-o directie.
Sa tii degetul mare ridicat pe verticala, inseamna in SUA ”OK” sau este folosit de autostopisti, insa, in Orientul Mijlociu este un semn nepoliticos. Este obscen sa il folosesti in Nigeria, iar in Japonia inseamna ca iti doresti 5 obiecte.
Sa faci cu ochiul este un gest amuzant in America de Nord, o invitatie romantica in America Latina si o insulta foarte grava in China sau India.
Un zambet nu este intotdeauna o expresia inofensiva. In unele tari din Asia, oamenii zambesc pentru a-si ascunde rusinea, furia sau starea de soc. Francezii considera ca o persoana zambareata, este fie origolioasa, fie nu foarte desteapta.
Folosirea mainii stangi atunci cand te hranesti este considerat un comportament nepotrivit in Orientul Mijlociu, subcontinentul Indian si in unele parti din Africa. Tot asa si expunerea talpilor.
Sa-i faci semn cuiva, cu degetul, sa se apropie este nepoliticos. In SUA, este un gest folosit pentru flirt.
Daca vrei sa faci semn cuiva sa se apropie, cheama–l cu toata palma miscand degetele si adoptand o mimica adecvata.
Vorbim limbi diferite, dar in ciuda diferentelor, exista modalitati de a comunica si de a ne face intelesi, mai presus de cuvinte. Daca alegem sa comunicam prin ceea ce avem in comun, un limbaj universal al politetii si al respectului, atunci cu siguranta nu ne vom pierde in traducere.