Fii de neuitat
In functie de cum iti faci intrarea intr-o incapere, vei fi de indata catalogata. Astfel, fie faci o impresie buna si ramai in mintea celorlati ca atare, fie treci neobservata si iti va fi cu siguranta mai greu sa te impui pe parcurs. Prima impresie conteasa foarte mult, asa ca fa in asa fel incat sa iti creezi propriul stil de a atrage atentia. Poti face asta prin imbracaminte, respectand regulamentul de ordine interioara dar personalizand tinuta, fie printr-o gluma bine plasata cand intri in incapere sau o forma de salut distinctiva. Fa-te remarcata din prima clipa si iti va fi mai usor sa te impui pe parcurs.
Poarta-te ca si cand ai fi sefa
Nu vorbim aici de ingamfare si de angajati ce stau tot timpul cu nasul pe sus. Vorbim, in schimb, despre atitudinea ferma si pozitiva a unui lider. O persoana "inalta" are mult mai multe sanse sa castige respectul celorlalti si sa fie urmata atunci cand vine cu o idee decat cineva care se face mic de fiecare data cand trebuie sa ia cuvantul. Chiar daca esti inca in perioada de proba la locul de munca, poarta-te ca si cand esti facuta sa lucrezi acolo. Nu exista incepatori, exista doar lideri in devenire! O astfel de gandire iti ofera o atitudine de invingator, iar atitudinea ta este cea care formeaza parerea celorlalti despre tine. Comporta-te ca atare si in scurt timp vei fi privita cu alti ochi la locul de munca!
Concentreaza-te pe imagine
Cei care promoveaza rapind nu sunt, adesea, cei care muncesc din greu, ci aceia pe care sefii ii vad ca fiind muncitori si descurcareti. De aici rezulta ca desi competentele tale ca si angajat conteaza destul de mult, perceptia sefului asupra abilitatilor tale conteaza simtitor mai mult. Asadar, in loc sa te ingropi in munca, gandeste-te la modalitati prin care ai putea sa-l tii la curent pe seful tau cu ultimele tale realizari, fie ele cat de mici. Vei creste in ochii lui mult mai usor decat daca te vede zilnic ocupata cu "cine stie ce fleac", fiindu-i semnalizate doar situatiile problematice.
Protejeaza-ti spatiul personal
Daca stai sa observi relatiile dintre oameni, vei vedea ca distanta dintre ei cand poarta o conversatie difera in functie de relatia existenta intre ei. Astfel, prietenii apropiati vor sta la jumatate de metru distanta, cunostintele la aproape un metru, pe cand intre sef si angajat exista o distanta de ceva mai mult de un metru de regula. Astfel, colegii vor acorda intotdeauna mai mult spatiu celor pe care ii privesc cu respect, superiorilor, in timp ce nu vor avea nicio problema in a se apropia de cei pe care ii privesc ca de la egal la egal sau pe care ii privesc de sus. Prin urmare, asigura-te ca transmiti acel aer de profesionalism chiar si in conversatiile lejere. Sa spunem ca esti noua la locul de munca si una dintre colege are deja o atitudine mult prea familiara. Daca accepti si ii raspunzi in consecinta, te va privi intotdeauna in cel mai bun caz ca de la egal la egal si nu vei putea ulterior sa te mai impui in fata ei pentru simplu motiv ca daca te tragi de sireturi cu cineva, nu poti sa ii ceri pe urma sa iti spuna "Sa traiti!".
Fii "inalta"
Cum adica? Priveste de sus. Nu vorbim de aroganta ci de indrazneala de a cere sa fii tratata la adevarata valoare. O astfel de atitudine este extrem de puternica, inclinand balanta in favoarea ta. Este un joc al mintii care te poate propulsa in cariera sau te poate condamna pe veci la statutul de "aia mica". Lasa deoparte timiditatea. Angajatii inalti de la natura sunt perceputi ca avand o personalitate pe masura. La locul de munca sunt vazuti drept cei care au sanse mai mari sa se impuna intr-o disputa cu seful sau sa se faca auziti. Practic, ce se intampla este ca ei risca, iar asumarea unui risc este rasplatita. Asa ca lasa deoparte teama si emotiile si tine capul sus, fii "inalta" si nu-i lasa pe ceilalti sa iti ingradeasca personalitatea.