"Nu toate femeile vor sa se ingrase, mai sunt si unele care ar da orice sa ia cateva kilograme in greutate",a fost comentariul primit din partea unei cititoare Feminis, suparata ca publicatiile de lifestyle feminin promoveaza numai diete si metode care sa le ajute pe femei sa slabeasca.
Iata ca sunt insa si unele reprezentante ale sexului frumos care nu doar ca nu vor sa slabeasca, dar ar prefera o silueta mai rotunjoara.
Persoanele care incearca sa se ingrase au de a face cu o adevarata provocare. Ca si in cazul slabitului, procesul de ingrasat poate fi destul de dificil si trebuie facut cu cap. Sa dai iama in prajituri si alimente grase, adevarate bombe calorice nu este solutia. Nu vrei burtica si celulita, ci un corp tonifiat, cu masa musculara.
Sunt multe motivele din cauza carora o persoana nu ia in greutate. Genetica joaca un rol esential, dar la fel de importante sunt si alte aspecte. Unele persoane au un metabolism rapid si ajung sa arda mai multe calorii decat consuma, iar printre alte cauze se numara o alimnetatie nesanatoasa, un deficit de nutrienti, schimbari care au dus la dereglarea meabolismului sau anumite afectiuni.
Iata cateva reguli sanatoase pentru a te ingrasa fara sa iti pui sanatatea in pericol
Nu lasa sa treaca mai mult de patru ore intre mese
Organismul tau are nevoie de o continua sursa de energie. Atunci cand sari peste mese, practic il lipsesti de combustibilul necesar. Astfel, organismul tau se va vedea nevoit sa arda tesut important, precum masa musculara, pentru dobandirea energiei necesare. De aceea este foarte important sa mananci cu regularitate, insa nu haotic. Pastreaza o organizare si stabileste orele la care trebuie sa mananci.
Mananca mai multe grupe de alimente in acelasi timp
Asigura-te ca la fiecare masa, in farfuria ta se regasesc cel putin trei grupe de alimente. In loc de o banana sau o ceasca de nuci, alege o felie de paine prajita pe care sa adaugi unt de arahide si cateva felii de banane. Savureaza cu un pahar de lapte degresat. Poti manca piure de cartofi cu oua, supa cu pui sau pui cu sos de legume si shake-uri cu lapte degresat.
Cu cat mananci mai variat, cu atat organismul tau va beneficia de mai multi nutrienti si acestia vor stimula buna functionare.
Asigura-ti proportia necesara
Fiecare masa trebuie sa contina proteine, carbohidrati si grasimi sanatoase, precum ulei de masline, fistic, migdale, nuci si peste. Proportia recomandata ar trebuie sa fie: 60-70% carbohidrati, 10-15% proteine si o cantitate mica de grasimi.
Bea mancarea
Nu recurge la sucuri carbogazoase, cafea si alte bauturi cu un aport caloric ridicat, dar o valoare nutritiva insignifianta. Lichidele nu sunt atat de satioase precum mancarea solida, asa ca sunt ideale pentru atunci cand incerci sa te ingrasi pentru ca iti asigura aportul nutritiv necesar fara sa te confrunti cu balonare si alte simptome firesti aparute dupa ce ai mancat prea mult.
Cele mai bune optiuni sunt sucurile de fructe (100%), laptele degresat si smoothie-urile. Pe acestea din urma le poti realiza din numeroase ingrediente sanatoase, fructe, legume si seminte, care iti vor asigura si un aport sanatos de nutrienti.
Mai poti sa combini sucurile de fructe, persici cu portocale, mere cu fructe de padure sau persici cu banane pentru a mari aportul caloric.
Mananca inainte de culcare
Atunci cand dormim, organismul nostru beneficiaza de o perioada in care sa isi incarce bateriile si musculatura si tesuturile se repara. O gustare sanatoasa chiar inaine de a merge la culcare asigura un aport de nutrienti care sa stimuleze acest proces.
Un exemplu de gustare ideala pentru seara ar fi un bol mic cu salata cu paste din cereale integrale, cu sos din ulei de masline si putin otet, legume maruntite si o sursa de proteine, precum piept de pui sau fasole.
Caloriile conteaza, dar la fel si nutrientii
Asigura-te ca dieta ta se bazeaza pe alimente sanatoase, daca vrei sa te ingrasi. Sunt necesare alimentele cu un aport ridicat de calorii, dar care trebuie sa fie bogate si in nutrienti totodata. Alege asadar preparate care imbina cu succes vitaminele, mineralele, nutrientii si caloriile. Sunt recomandate legume si fructe din plin, cereale, pentru ca ele contin calorii sanatoase, lactate, ton etc.
Gustari sanatoase
Chiar daca scopul tau este sa te ingrasi, nu inseamna ca ai o scuza sa consumi in exces zahar si grasimi. Da-le la schimb pentru vitamine, calorii si minerale. Rasfata-te cu gustari sanatoase, care sa iti asigure aportul de nutrienti necesar, precum iaurt, placinta de fructe, batoane din granola si briose din tarate.
Alege alimente dense
Cea mai buna metoda de a beneficia de un aport ridicat de nutrienti fara sa mananci efectiv mult este sa alegi alimente bogate in carbohidrati, proteine sau grasimi din care nu este nevoie sa mananci decat portii mici. Fructele uscate sunt un exemplu, dar ai grija sa nu aiba adaugat zahar si conservanti. Alte recomandari sunt pastele, cerealele, biscutii sau covrigeii din cereale integrale, humus, nucile si semintele.
Atentie cand bei apa
Este recomandat sa bei apa cu 30 de minute inainte sau dupa masa, in niciun caz in timp ce mananci. Apa stimuleaza senzatia de satietate si iti doresti sa mananci cat mai mult.
Alege grasimi sanatoase
Alimentele bogate in calorii si nutrienti contin inevitabil si grasimi. Se recomanda aportul de grasimi din plante, pentru ca sunt grasimi sanatoase, bogate in nutrienti si nu grasimi animale care contin grasimi saturate. Acestea cresc colesterolul.
Sigur, nu trebuie nici ele eliminate, dar trebuie consumate in cantitate mai mica si sunt preferabile lactatele degresate.