Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa te mentii in forma.
1. Gateste sanatos
Perioada sarbatorilor nu este o scuza pentru a renunta la gatitul intr-un mod sanatos. Incearca sa inlocuiesti prajitul preparatelor cu gatitul pe gratar, spre exemplu. Incearca sa gatesti la abur legumele pentru a pastra nutrientii si savoarea.
De asemenea, incearca sa folosesti si ingrediente cu un aport redus de calorii.
2. Nu sari peste micul dejun
Una dintre greselile facute de cele mai multe persoane este sa renunte la micul dejun, in speranta ca astfel vor compensa extra caloriile pe care le vor adauga in decursul zilei. Daca urmeaza sa mergi la o cina festiva trebuie sa mananci la micul dejun. Iti asiguri un consum echilibrat de proteine si in acest fel vei putea evita momentele neplacute din timpul cinei cand vei manca mai mult decat trebuie. Proteinele iti dau senzatia de satietate si astfel vei reusi sa nu cazi prada tentatiei. Un mic dejun potrivit trebuie sa contina carbohidrati, si ma refer la cei sanatosi, cum ar fi painea prajita din cereale integrale, cu proteine usoare, precum oualele, branza saraca in grasimi sau lapte degresat.
3. Rasfata-te cu o gustare
Incearca sa ai o masa echilibrata, care sa contina carbohidrati si proteine. Daca te duci la o petrecere nemancata este una dintre cele mai proaste alegeri. Risti sa mananci mult in plus fara ca macar sa realizezi acest lucru. Nu alege niciodata sa sari peste mesele din timpul zilei cu gandul ca sa vei compensa consumul din timpul cinei. Vei sfarsi prin a manca mult mai mult. Ia o gustare plina de nutrienti chiar cu putin timp inainte de petrecere, si vei reusi sa te abtii cu multa usurinta de la anumite tentatii si vei evita mancatul in plus. Cand vei ajunge la petrecere iti va fi suficient de foame incat sa te bucuri de preparatele de pe masa dar nu indeajuns de foame pentru a manca in plus.
4. Respecta regula portiilor echilibrate
O alta greseala des intalnita la persoanele care se tem pentru dieta lor in timpul sarbatorilor, este sa se abtina de la anumite preparate preferate. Chiar nu este cazul. Mananca cu cap si rasfata-te din plin. Adica incearca sa mananci in cantitati mici pentru a te asigura ca nu vei manca prea mult.
Poti manca tot ceea ce vrei atata timp cat ai grija sa iti portionezi echilibrat portiile. Mananca portii mici in timpul mesei, bea o singura bautura alcoolica si ia o portie mica de desert. In general tindem sa mancam mult la felul intai, mai ales daca sunt aperitive. Chiar daca sunt mici nu inseamna neaparat ca si caloriile sunt la fel de reduse.
Daca dupa ce ai mancat inca iti mai este foame incearca sa mananci legume.
5. Asigura-ti un aport echilibrat de fibre
Legumele sunt alimente sarace in grasimi, cu un aport redus de calorii si bogate in nutrienti care te fac sa te simti satula o perioada lunga de timp mai mult decat oricare alte alimente. Fibrele iti dau senzatia de satietate si nu simti nevoia incontinua de a manca. Consuma legume drept gustari sau aperitive, foloseste-le in salate si ca garnituri.
Afla mai multe informatii despre principiile unei alimentatii echilibrate.
6. Tine sub control consumul de alcool
Consumul de alcool este destul de inselator daca nu este cu moderatie, deoarece contine calorii si ingrasa. Aportul de calorii depinde in functie de fiecare bautura. Vinul este printre bauturile cele mai bogate in calorii, de aceea este recomandat sa bei un singur pahar, in general un pahar de dimensiune medie, sau in cazul berii poti bea pana la doua cutii.
Incearca sa eviti sa combini bauturile care au in compozitie suc acidulat sau suc de fructe. Decat daca le pui la socoteala si ca desert.
Consumul limitat de alcool este o metoda potrivita de a te asigura ca nu vei lua in greutate. Cel mai bine este sa te concentrezi pe conversatiile cu cei din jur si pe socilaizare. Mai ales atunci cand vorbesti cu cineva, mananci mai incet si mai putin.
7. Nu manca in timp ce gatesti
In timp ce pregatesti preparatele trebuie sa te abtii de la gustat. Pentru ca gustand dintr-un preparat, apoi dintr-altul, iti adaugi sute de calorii. Mananca mai bine legume, consuma bauturi non alcoolice sau mesteca guma fara zahar in timp ce gatesti.
8. Uita de dieta
Perioada sarbatorilor nu este tocmai un moment recomandat pentru a incepe o dieta. Incercarea de a respecta un program alimentar strict in aceasta perioada cand este destul de dificil sa iti iei un angajament serios, duce in final nu doar la incalcarea dietei dar chiar la luarea in greutate. Concentreaza-te asupra mentinerii greutatii pe perioada sarbatorilor prin alegeri sanatoase, prin controlul portiilor si prin activitati fizice regulte. Dupa sarbatori, cand pericolele au trecut, te poti apuca de dieta.
9. Fa miscare
Ramai activa in perioada sarbatorilor si nu vei avea de ce sa iti faci griji in ceea ce priveste kilogramele in plus. Doar 30 de minute de mers zilnic pe jos poate face minuni in ceea ce priveste greutatea corporala. Incearca sa faci exercitii fizice, este modul potrivit de ardere a caloriilor in plus si de scapa de stresul dobandit la serviciu.
Daca este cald afara, mergi in parc si plimba-te alaturi de o prietena, sau in cazul in care vremea nu iti permite, du-te la shopping. Cutreieratul magazinelor iti va lucra din greu muschii si iti ofera si momentul oportun de a le cumpara si celor dragi cadouri.