Cu cat te straduiesti mai mult, cu atat parca este mai greu sa slabesti. Tocmai de aceea nu ar strica sa adopti o atitudine mai relaxata. Ce rost are sa te stresezi pana la urma cand iti stau la indemana trucuri usoare care fac greul in locul tau.
Daca vrei sa slabesti, atunci trebuie sa mananci mai putin, asta e clar pentru toata lumea. Problemele apar insa de acum incolo pentru ca putine persoane se pot abtine cand vad in fata lor un desert delicios sau preparatul preferat. Este greu, stim, dar pentru a diminua cat mananci poti sa apelezi la trucuri care reduc semnificativ apetitul.
Tine tentatiile la distanta
Si ne referim aici la propriu. Un studiu publicat in jurnalul "Environment and Behavior" arata ca daca mancarea se afla aproape, atunci mai mult ca sigur o vei manca. A fost lasat un bol cu felii de mar si morcovi in apropierea celor 96 de participanti si dupa doar 10 minute era gol. Teoria a fost testata apoi si cu dulciuri si rezultatul a fost acelasi. Asadar tine mai degraba dulciurile in dulap, unde sa nu le vezi si legumele pe masa din bucatarie sau in apropierea zonei in care petreci mai mult timp.
Atentie la culorile veselei
Incearca sa folosesti o vesela de aceeasi culoare cu cea a fetei de masa, preferabil alb. Se pare ca aceasta combinatie creeaza un efect vizual care ii face pe oameni sa devina constienti de cat mananca. Vor avea impresia ca au mancat prea mult si se vor opri inainte de a termina tot din farfurie, ceea ce inseamna ca aportul caloric va fi de asemenea mai mic.
Dincolo de asta, se pare ca vesela alba este ideala pentru a servi desertul pentru ca il face mai apetisant si astfel vei fi dispusa sa pretuiesti fiecare gura. Iar studiile de specialitate arata ca acest mod de a manca face creierul sa constientizeze actiunea si sa isi dea seama daca s-a saturat sau nu. Cea mai mare greseala comisa este sa mananci pe graba pentru ca nici nu iti vei da seama ca esti satula si vei continua sa mananci mai mult decat trebuie.
Mesteca incet
Momentul mesei trebuie sa fie unul relaxant si asta inseamna sa mesteci incet. Vei da astfel creierului oportunitatea de a se bucura de mancare si sa te opreasca atunci cand te-ai saturat. Incearca si cronometreaza una dintre mese si vei fi surprinsa cat de repede mananci, asa ca nu mai este nicio surpriza ca senzatia de foame persista chiar si dupa ce ai mancat. Incearca sa adaugi la intervalul obisnuit cateva minute in plus, treptat, pana ajungi la 20 de minute. Atat timp ar trebui sa acorzi mancatului.
Vesela de mici dimensiuni
Dincolo de culoarea farfuriei in care mananci, mai conteaza si dimensiunea. Persoanele care obisnuiesc sa manance din farfurii si boluri de mari dimensiuni ajung sa manance mai mult decat trebuie. Studiul publicat in American Journal of Preventive Medicine a aratat ca participantii care au mancat inghetata dintr-un bol mare au consumat cu 31% mai mult decat ceilalti.
Atunci cand vezi farfuria mica plina ochi cu mancare vei avea impresia ca mananci mai mult decat trebuie si iti vei autosugera ca esti satula, chiar daca consumul tau este mult mai mic decat atunci cand mancai dintr-o farfurie mare si nu o umpleai ochi, insa marginile goale iti lasau impresia ca ai mancat mult prea putin.
Injumatateste portiile
De cate ori nu ti se intampla sa mananci chipsurile sau floricelele direct din punga? Cam mereu, nu-i asa? Cum poti asdadar sa iti dai seama cat mananci in felul acesta? Adevarul este ca nu prea poti.
Tocmai de aceea ar trebui de acum incolo sa imparti portia de chipsuri si sa pui o parte intr-un bol, urmand sa le mananci atunci si sa lasi restul pentru mai tarziu. Vei fi tentata sa te concentrezi asupra cantitatii reduse, sa nu mananci totul repede. Te vei bucura de fiecare gura si vei avea surpriza sa descoperi ca nu vrei si o a doua portie.
Ia resturile acasa
Persoanele care obisnuiesc sa manance frecvent la restaurant sunt cele care au mari dificultati in a-si potoli apetitul. Asta penru ca mananca mult fara ca macar sa isi dea seama. Mancarea de la restaurant nu este gatita tinandu-se cont de aportul caloric si o portie cat de mica va fi mult mai mult decat ai fi mancat daca ai fi gatit acasa. Impune-ti de acum incolo sa nu mananci mai mult de jumatate din portie si sa ceri chelnerului sa iti puna cealalta jumatate la pachet. Asa vei fi sigura ca te-ai oprit inainte de a manca mai mult decat trebuie.
Vesela de o culoare, mancare de o alta
Evita sa mananci intr-o farfurie cu o culoare apropiata de cea a mancarii. Un studiu realizat in 2012 si publicat in Journal of Consumer Research confirma ca o diferenta mare intre culoarea veselei si cea a preparatului te face sa mananci mai putin.
Alege pahare inalte si inguste
Nu doar marimea farfuriilor si a tacamurilor este importanta, ci si a paharelor. Sunt recomandate cele inalte si subtiri in detrimentul celor joase si late. In cazul shake-urilor si a bauturilor cu un aport caloric bogat asta te poate ajuta sa reduci aportul caloric cu pana la 30%. Studiul publicat in British Medical Journal arata ca participantii au fost tentati sa puna o cantitate mai mare intr-un pahar lat si mic de inaltime.
Alege tacamuri supradimensionate
Daca in cazul veselei functioneaza sa alegi una de mici dimenisuni, pentru furculite si linguri alege dimensiuni mari. Potrivit studiilor de specialitate, acest truc te va ajuta sa mananci cu 10% mai putin pentru ca rapiditatea cu care vei manca tot din farfurie te va face sa crezi ca esti satula.
Bea apa inainte de masa
Preferabil cu 30 de minute inainte de a te aseza la masa. Va stimula senzatia de satietate si apetitul se va reduce, iar tu nu vei mai simti nevoia de a manca la fel de mult.