Denumit stiintific "Human Papilloma Virus" (cu prescurtarea HPV), virusul este poreclit "raceala banala a bolilor cu transmitere sexuala" deoarece, daca esti un adult activ din punct de vedere sexual, probabil ai contactat mai multe dintre cele 100 de tulpini diferite de HPV care exista in lume - dintre care peste 30 sunt cu transmitere sexuala - si nu ai avut nici cea mai vaga idee.
Ingrijorator - Site de dating pentru parteneri cu boli cu transmitere sexuala
Desi exista un vaccin care promite ca va face ca acest virus sa aparadin ce in ce mai rar in viitor, HPV inca este cauza nr. 1 a cancerului de col uterin si a negilor genitali.
Testele Papanicolau - o necesitate pentru toate femeile
Testul Babes Papanicolau (care se mai numeste si frotiul Papanicolau) reprezinta o notiune pe care toate femeile ar trebui sa si-o includa in vocabular si in stilul de viata.
"HPV este intr-adevar inofensiv pentru marea majoritate a oamenilor", spune Dr. H. Hunter Handsfield, profesor de medicina la Universitatea Washington din Seattle. Expertul recunoscut in America in domeniul bolilor cu transmitere sexuala mai subliniaza cateva lucruri esentiale in privinta HPV-ului.
"Este ca si cum am avea stafilococi sau streptococi pe pielea noastra. E un lucru destul de universal, inevitabil si, de obicei, nu este daunator", spune expertul in boli cu transmitere sexuala.
Dar mai multe tulpini de HPV pot duce la aparitia cancerului de col uterin, asa ca toate femeile ar trebui sa isi faca anual un test Babes Papanicolau pentru a detecta eventualele modificari canceroase la nivelul colului uterin.
Negii genitali pot fi o adevarata povara si nu sunt deloc atractivi, iar indepartarea lor poate fi dureroasa, dar negii sunt mai degraba un efect cosmetic al virusului HPV decat un risc adevarat pentru sanatatea femeii, spun expertii.
Cum poti sa te protejezi de HPV
Inca de cand a aparut primul vaccin impotriva HPV (Gardasil - aprobat de autoritatile americane in 2006), eficacitatea sa in prevenirea modificarilor celulare care pot duce la aparitia cancerului de col uterin a fost in lumina reflectoarelor - si pe buna dreptate. Dar sa nu uitam ca acest vaccin protejeaza si impotriva altei afectiuni neplacute: negii genitali.
In decembrie 2013, oamenii de stiinta au ajuns la un consens si au gasit ca vaccinul impotriva HPV este sigur pentru utilizatori. Acest vaccin protejeaza impotriva catorva tulpini ale virusului (tulpini care au cea mai mare probabilitate de a cauza aparitia cancerului), dar si impotriva catorva tulpini ale virusului care sunt de vina in cele mai multe cazuri de negi genitali.
Autoritatile americane recomanda ca fetitele sa fie imunizate impotriva HPV la varstele de 11 sau 12 ani, inainte sa fie active sexual, dar si fetele si femeile cu varste cuprinse intre 9 si 26 de ani au aprobarea de a face vaccinul, in speranta ca ele inca nu au luat tulpinile virusului HPV care ar determina aparitia cancerului.
Foloseste prezervativul pentru a preveni infectia cu HPV
Utilizarea prezervativelor si altor bariere din latex sau plastic te poate ajuta la prevenirea infectiei cu HPV, desi ele nu sunt complet eficiente, deoarece virusul poate fi prezent pe zone ale pielii care nu sunt acoperite de latexul prezervativului. Cea mai buna metoda de preventie disponibila, alta decat abstinenta, se crede ca este vaccinul impotriva HPV. Surse: 1, 2, 3.
Citeste si: Prezervativ conceput pentru a ucide HIV, HPV si virusul care provoaca herpes