De obicei, vara, suntem atrasi de mesele usoare, cu alimente bogate in lichide, fructe si legume zemoase.
Pe masura ce temperatura exterioara creste, transpiram mai mult si organismul nostru pierde mai multe lichide, minerale, sodiu, potasiu si magneziu. Daca nu inlocuim aceste pierderi, organismul nostru va fi slabit si lipsit de vlaga – ceea ce nu este tocmai de dorit daca vrem sa ne bucuram de vara.
“Putem castiga detasat lupta cu arsita verii daca bem apa si sucuri naturale si daca mancam fructe si legume proaspete. Acestea, nu numai ca inlocuiesc lichidele pierdute de organism prin transpiratie, dar vin si cu un aport important de antioxidanti care ne apara de efectele nocive ale soarelui”, a declarat Dr. Luigi Gratton, medic specialist in Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA).
Toate fructele si legumele sunt pline de apa, majoritatea reprezentand si surse importante de potasiu. Dintre toate fructele si legumele pe care le avem la dispozitie vara, cateva sunt aliati ideali pentru a lupta impotriva caldurii coplesitoare: pepenii, fructele de padure, spanacul si ardeii iuti.
Pepenii, fie ca sunt verzi, fie ca sunt galbeni, contin 95% apa, care este binevenita pentru a completa cantitatea de lichide pierdute de organismul nostru din cauza temperaturii ridicate. Pepenii contin si cantitati insemnate de potasiu, campionii in privinta continutului de potasiu fiind pepenii galbeni. Datorita culorii portocalii, pepenii galbeni sunt o sursa valoroasa de beta-caroten, un antioxidant util pentru apararea organismului de razele ultraviolete nocive.
O alta sursa importanta de apa o reprezinta fructele de padure. Un bol cu fructe de padure dulci ne va ajuta sa reducem inflamatia pielii daca am suferit o arsura solara si sa ne reimprospatam rezerva de fier, fosfor si sodium. De asemenea, fructele de padure contin si un ingredient natural care ajuta organismul sa produca mult colagen si confera suplete si catifelare pielii.
Spanacul se alatura si el galeriei de prieteni de vara, datorita continutului ridicat de apa si magneziu. Culoarea verde a spanacului provine de la luteina - un pigment si antioxidant natural care protejeaza pielea si ochii de razele solare.
La prima vedere, am fi tentati sa spunem ca ardeii iuti, usturoiul sau ghimbirul sunt ultimele legume recomandate a fi consumate pe timpul verii. In realitate, acestea stimuleaza transpiratia, care, prin evaporare, ne racoreste trupul; continutul crescut de vitamina C le recomanda si in protejarea pielii de arsurile solare.
Fructele si legumele ne juta sa completam nivelul de lichide din organism in timpul verii, dar nu trebuie sa ne bazam numai pe ele. Trebuie sa bem apa din belsug, chiar si atunci cand nu ne este sete, deoarece, daca asteptam sa apara senzatia de sete, riscam ca organismul nostru sa fie deja deshidratat. Sucurile naturale sunt si ele indicate, mai ales daca facem miscare in conditii de temperatura si umiditate crescute. Ele ajuta la inlocuirea mineralelor valoroase pentru organism si intensifica absorbtia lichidelor. Iar gustul lor usor dulceag ne va incuraja sa bem tot mai mult.