Jim Taylor, autorul cărții „Your Children Are Listening: Nine Messages They Need to Hear from You” a declarat într-un interviu acordat revistei „Today’s Parent” că ceea ce au de fapt nevoie copiii pentru a avea o stimă de sine crescută este ca pe lângă multă iubire și siguranță, să învețe cum să-și dezvolte singuri talentele. Așadar, dacă deja îi spui copilului tău că face o treabă minunată, îi transmiți de fapt că nu trebuie să se mai chinuie sau să exerseze.
Lasă-l să exerseze mult
Un copil care este foarte încrezător că acasă și la școală se descurcă foarte bine, s-ar putea să nu fie la fel de încrezător în situații noi, de aceea este o idee bună ca pe măsură ce crește să-l expui la tot felul de activități noi.
Barbara Greenberg, psiholog specializat în comportamentul adolescenților, este de părere că toți copiii încep să aibă mai multă încredere în sine când sunt capabili să funcționeze corespunzător în diverse situații și să interacționeze cu mai mulți oameni. În acest sens, îi poți oferi copilului tău diverse sarcini, în casă și nu numai, care să-i permită să-și pună la lucru abilitățile. De exemplu, un adolescent își poate lua o slujbă part-time, iar copiii mici pot să facă ceva în jurul casei.
Ajută-l să-și evalueze performanțele
Deșigur, îl poți lăuda după o serbare școlară, dar nu vei fi întotdeauna alături de el așa că întreabă-l cum crede că s-a descurcat și ce i-ar fi plăcut să facă altfel, pentru a putea învăța din propriile greșeli. Dacă învață cum să se evalueze singur si o face regulat, pe viitor va recunoaște mai bine posibilele probleme și va ști să le rezolve singur.
Ține minte că e bine dacă se chinuie un pic
Trebuie lăudat efortul în ciuda rezultatelor, dar nu te baza doar pe acesta, deoarece copiii care se concentrează prea mult pe a primi laude o să înceapă să nu-și mai dea silința și să nu mai ia parte la noi provocări, pentru că li se pare că nu reușesc să performeze la fel de bine orice-ar face. Uneori este bine să-l lași pe cel mic să se chinuie un pic, ca să descopere că are de fapt puterea să treacă peste obstacole și eșecul sau chiar simpla efectuare a unei greșeli, reprezintă ocazia de a învăța ceva.
Cum să-ți ajuți copilul să-și construiască stima de sine
Cu siguranță știi că fiecare copil este special, dar vrei ca al tău să fie lăudat în continuu pentru tot ceea ce face, însă dacă îl lauzi prea mult fără să merite, o să-i faci mai mult rău decât bine.