Peroxidul de hidrogen este cunoscut pentru faptul că dezinfectează și tratează cu succes rănile, are proprietăți antifungice, distruge bacteriile și folosit ca produs de curățare în casă înlătură mucegaiul și mirosurile neplăcute. Pe de altă parte, amoniacul poate fi folosit pentru a curăța cuptorul, covoarele, faianța, a albi așternuturile și a îndepărta calcarul de pe chiuvetă, vasul de toaletă și cadă. De asemenea, dizolvă grăsimea și petele de ulei, motiv pentru care este conținut de multe produse de curâțare, dar este periculos dacă intră în contact cu pielea sau ochii și dacă este inhalat.
Soluția mai ieftină decât produsele de curățare din comerț
Chimicalele din comerț pot fi destul de scumpe și se termină repede dacă sunt folosite conform indicațiilor de pe ambalaj. Mai ales dacă în casă există animale de companie sau persoane cu alergii, nu vrei să riști să dai banii pe produse potențial dăunătoare, așa că e mai bine să-ți faci singură în casă propria soluție, în felul următor:
Ingrediente:
100 ml amoniac (10%)
100 ml peroxid de hidrogen (3%)
Metoda
- Se ia o sticlă de plastic cu pulverizator sau un borcan de sticlă și se clătește bine cu apă rece, apoi se șterge cu un prosop de hârtie și se lasă la uscat.
- Se pune o pereche de mănuși și o mască de unică folosință, eventual și ochelari de protecție, apoi se toarnă amoniacul în sticlă.
- Se adaugă peroxidul de hidrogen și se agită ușor sticla.
- Se stropește soluția obținută pe suprafața cu rugină sau se umezește o cârpă și se lasă timp de 10-15 minute pe zona afectată.
- La final se spală totul bine cu apă.
Ventilația și mască sunt obligatorii
Amoniacul poate fi otrăvitor, așa că dacă alegi să-l folosești acasă, ține geamurile larg deschise și pune-ți mască și mănuși, apoi aplică rapid soluția pe cadă, robinete sau toaletă și ieși din baie atât tu, cât și ceilalți membrii ai familiei și animalele de companie. De asemenea, după ce ai terminat curățenia, este mereu o idee bună să aerisești bine casa.