Pentru a-ți ușura tranziția înapoi acasă la părinții tăi, iată exact ce trebuie să faci.
1. Independența nu este totul
Pentru cele mai multe persoane, să se întoarcă acasă nu este ideal, de aceea e important să-ți permiți să fii tristă. După ce-ți accepți situația și faptul că acum ai nevoie de ajutor nu este tocmai un dezastru, încearcă să vezi și părțile bune ale situației. De exemplu, vei face economii și vei avea aproape mereu o masă caldă făcută de altcineva.
2. Setează granițe
Părinții tăi plătesc de fapt pentru acoperișul de deasupra capului tău, dar acest lucru nu înseamnă că nevoile tale de adult trebuie să aibă de suferit. Înainte să te muți înapoi, spune-i familiei tale ce ai nevoie, mai ales de cât spațiu ai nevoie pentru a-ți desfășura nu numai activitățile personale cât mai ales pe cele profesionale, dacă ai nevoie și de sprijin financiar și mai ales discutați despre ce se așteaptă ei de la tine. După ce ați căzut de acord, poți chiar printa un fel de contract, pe care să-l semnați cu toții.
3. Trăiește-ți viața
Deși nu ai bani să ieși mereu în oraș, te poți apuca de un nou hobby, pentru că există multe cursuri și tutoriale online, unele chiar gratuite. La fel de bine poți învăța să gătești, chiar dacă nu ți-a plăcut niciodată în mod deosebit acest aspect, abilitățile în bucătărie te vor ajuta de acum încolo toată viața.
4. Contribuie
Încearcă să nu te abonezi la serviciile părinților tăi, ca mai târziu să nu-ți fie greu să revii la independență. Cel mai ușor mod în care poți simți că și tu contribui la ceva este să preiei o parte din treburile casnice și cele mai ieftine facturi, cum ar fi cablul și internetul, pe care oricum tot tu le folosești cel mai mult. Astfel îți vei face simțită nu numai prezența în casă ci și contribuția, şi vei deveni mai importantă.
5. Creează-ți un spațiu de lucru
Dacă îți place cu adevărat timpul petrecut în familie, te vei bucura de toate acele momente în care pierdeți timpul uitându-vă la un film de pe canapea sau relaxându-vă cu o plimbare prin cel mai apropiat parc, dar ideea este că șederea ta acolo este doar temporară, deci trebuie să-ți păstrezi motivația. Acest lucru presupune să-ți amenajezi un spațiu de lucru unde să nu fii întreruptă, pentru a-ți putea vedea de treaba de la muncă, deci aranjează-ți biroul din cameră, fă-ți un semn cu „NU deranjați” și cumpără-ți o pereche de căști izolantă, pe care s-o ții pe urechi indiferent ce faci, ca un fel de semnal că ești ocupată.
6. Fă economii
Dacă ești suficient de norocoasă încât ai un loc de muncă, asumă-ți responsabilitatea propriilor facturi, încearcă să contribui și la cheltuielile casei, dar ce-ți rămâne pune direct într-un cont de economii. Acești bani salvați te vor ajuta mai încolo să acoperi măcar câteva luni de chirie, dacă acum nu mai ieși în oraș cu prietenii sau la film cu partenerul și nu-ți mai iei cel mai nou model de sandale fix atunci când apare în vitrină.
7. Ascunde-te în baie
Poate părea pueril, dar dacă ai nevoie de un moment de respiro, te poți duce la baie și închide ușa, pentru că acolo mai rar te va întreba cineva ce faci. Alternativ, ai putea să te duci la o plimbare sau să-ți vizitezi o prietenă.
8. Ține cont de părinții tăi
Unele conversații cu părinții sunt dificile, dar pentru a trăi chiar și o scurtă perioadă împreună, nu trebuie să-ncerci să te impui cu orice preț în fața lor, pentru că fiind generații diferite este normal să aveți păreri diferite. Pe de altă parte, dacă părerile lor îți afectează în vreun fel starea fizică sau mentală, atunci este deja cazul să-ți cauți alt loc unde să stai.
Cum să-ţi faci mai uşoară mutarea înapoi cu părinţii
Când te muți prima oară speri să nu te întorci vreodată cu coada între picioare în casa părintească, ca să nu trebuiască să mai dai raportul despre ora la care vii acasă sau dacă și ce ai mâncat, dar uneori ghinionul îți stă în cale.