Iată ce trebuie să faci când te afli singură în sălbăticie și nu știi cât va dura această situație.
1. Înfășoară o pungă de plastic în jurul unei crengi, pentru a colecta apă
Când te pierzi, este esențial să găsești o sursă de apă potabilă, dar poți obține apă și din condens. În acest sens, înfășoară o pungă de plastic în jurul unei crengi dintr-un copac expus la soare și în interiorul ei se vor strânge multe picături de apă curată.
2. Înfășoară-te în folie cu bule sau frunze, pentru a-ți ține de cald
Poate părea inutil, dar este foarte important ca atunci când faci drumeții pe vreme rece să împachetezi și folie cu bule, deoarece aceasta are un strat de aer ce acționează ca un foarte bun izolator, folosit chiar și la izolarea ferestrelor pe timp de iarnă. Dacă ai uitat să faci acest lucru, poți folosi frunze uscate, cele mai bune fiind cele de măr, care îți vor îmbunătăți izolarea canadienei.
3. Colectează roua cu brățări de picior confecționate din iarbă
Această tehnică este deseori utilizată de aborigenii din Australia, care merg mult pe jos, fără să aibă cu ei recipiente de apă. Ei își confecționează din iarbă un fel de brățară de picior, pe care o leagă de glezne cu ce au la îndemână, chiar și alte fire de iarbă, și în care se acumulează roua dimineții, care altfel s-ar risipi de la pașii lor.
4. Dormi pe un pat ridicat
După ce ai reușit să găsești apă, pentru că e bine să eviți să călătorești noaptea, trebuie să-ți cauți un adăpost. Dacă nu găsești o grotă în care să fii în siguranță, va trebui să-ți confecționezi afară un pat ridicat, din crengi și trunchiuri de copaci, astfel încât să eviți hipotermia.
5. Freacă-te cu ace de pin, pentru a reduce mâncărimile și umflăturile provocate de ciupituri
Deși nici un remediu natural nu este 100% eficient împotriva ciupiturilor de insecte, te poți freca cu ace de pin și frunze de citrice, pentru a ușura simptomele.
6. Fă pe mortul când te întânești cu animale mari
De exemplu, dacă dai nas în nas cu un urs, cel mai bun lucru pe care-l poți face este să te dai ușor în spate, deoarece de fapt ursul este mai speriat de tine decât ești tu de el. Lupta sau fuga sunt cele mai nepotrivite lucruri pe care le poți face în aceste situații, iar singura ta soluție, după ce te-ai dat ușor în spate, dacă n-ai reușit să ieși din sfera vizuală a animalului sălbatic, este să faci pe mortul, ca acesta să-și piardă interesul față de tine.
7. Traversează un râu pe unde apa e adâncă, dar se mișcă încet
Pare ușor să traversezi râul, dar de fapt trebuie să fii foarte atentă, nu numai la posibilele animale ce se pot ascunde în apă ci și la curenți. În acest sens, cel mai sigur loc prin care să treci nu este de fapt acela unde apa este mai mică, dar curge foarte repede ci acela în care apa este poate un pic mai adâncă, însă curenții sunt aproape inexistenți. Poți oricând să bagi un băț în apă pentru a verifica cât de puternici sunt curenții și întotdeauna fă-o împotriva curenților, nu invers, chiar dacă este un pic mai greu, și apleacă-te ușor în față, pentru a-ți menține mai ușor echilibrul. În plus, trebuie să îndoi ușor genunchii și ar fi bine dacă mai poți avea un al treilea punct de sprijin, precum un toiag mare și rezistent.
8. Decupează gheață în formă de lentilă, pentru a putea aprinde focul
Trebuie să sculptezi o lentilă din gheață, cu grosimea de aproximativ 5 cm, ca să captezi razele de soare și să încerci să aprinzi un foc din materiale uscate. Ideea este să ai o lentilă convexă, mai subțire la margini și mai groasă în centru, apoi să nivelezi suprafața acesteia frecând-o cu mâna.
9. Adună frunze și crengi, pentru a crea semnale de fum
După ce ai găsit apă, adăpost și ai reușit să faci focul, prioritatea ta ar trebui să fie cum să reduci timpul petrecut în sălbăticie. Poți face cât mai mult fum folosindu-te și de frunze umede. Dacă un avion, elicopter sau o barcă, îți vede semnalele de fum, atunci te poți considera salvată.
10. Folosește cenușă pe post de dezinfectant
Igiena este ultimul lucru care să te preocupe, dar câteodată chiar ai nevoie să-ți dezinfectezi mâinile sau să te vindeci mai repede după o operație minoră. Timp de multă vreme, cenușa n-a fost luată în considerare ca alternativă la săpun, dar când ești pierdută în sălbăticie, cenușa focului de seara te va ajuta să te dezinfectezi, chiar dacă aparent te vei murdări.
Cum să-ți faci viața mai ușoară în sălbăticie: 10 trucuri care te vor salva
Dacă ajungi să să te pierzi în pustiu, oprește-te din orice faci, respiră adânc, observă ce ai în jur și fă-ți un plan, pentru a evita accidentările, a beneficia de apă curată și a-ți regăsi repede drumul.