Cam asa arata prietenia in Antichitate. Era una ideala, asa cum se vrea si azi. Vremuirle s-au mai schimbat insa.
In jurul nostru avem: cunostinte, suflete pereche, prieteni prin corespondenta, prin Internet, camarazi, relatii deschise, prietenii platonice. Poate nu am stat vreodata sa analizam oamenii din jurul nostru in acesti termeni, dar ei exista si asa.
Societatea moderna ne ofera diverse metode prin care ne putem organiza prietenii. Prima regula inainte de a-i organiza este sa-i cunosti foarte bine pe fiecare in parte. Sa stii ce aveti in comun si ce nu, ce va place sa faceti, cat de larg este grupul. Vei vedea in felul acesta ca se vor delimita niste grupuri mai mici de oameni pe care ii ai in jurul tau.
Sa zicem ca vei avea: grupul cu care iesi pe terasa, grupul cu care mergi la cumparaturi, grupul cu care mergi la petreceri, grupul de la serviciu, grupul cu care mergi la concerte si in excursii si asa mai departe. Am experimentat chestia asta pe pielea mea si primul lucru pe care l-am observat a fost ca m-am simtit bine in grupul in care ma aflam si asta pentru ca aveam multe lucruri in comun.
In felul acesta increderea in oamenii din jurul tau va creste – pentru ca stii exact cu cine ai de-a face, iar discutiile intime si mai delicate. Am recurs la metoda aceasta atunci cand mi-am dat seama ca nu pot sa spun un secret oricui din jurul meu. Si mai mult inainte sa fac asta trebuie sa ma gandesc pe cine dintre apropiati mai cunoaste sau nu – ca sa stiu ce sanse sunt sa se afle.
Si ca sa fie totul mai simplu si mai tehnologizat Internetul ne ofera metode simple prin care sa ne organizam prietenii. Retelele de socializare online (hi5, facebook) au o multitudine de optiuni prin care sa grupurile tale de prieteni sa fie mai delimitate si mai eficiente.
Sfatul psihologului: “Este foarte important sa iti tii prietenii aproape si asta se face numai prin sinceritate. Este greu sa sa fii sincer, dar asta cere o prietenie adevarata. Si nu in ultimul rand trebuie sa faci diferenta dintre a fi sincer si a fi rautacios. Mi s-a intamplat deseori sa am de-a face cu persoane care invocand faptul ca sunt sincere, erau de fapt foarte rautacioase”, spune psihologul Irina Ionescu. Tu cum iti tii prietenii aproape?