Cea mai buna cale de a preveni stricaciunile provocate de ploi sau topirea zapezii este sa te asiguri ca locuinta ta este construita corect si ca este bine intretinuta. Exista cateva trucuri pentru a identifica si apoi repara fisurile din casa ta.
Verifica mai ales colturile usilor si ale ferestrelor. S-ar putea sa ai surprize. Inspecteaza daca vopseaua de pe pereti este decojita sau decolorata. Acesta ar fi primul semn ca ai probleme. Repara sau inlocuieste sindrila in locurile prin care este posibil sa se infiltreze apa. Infiltratiile de apa sunt ceva obisnuit si in cazul semineurilor, al tevilor fisurate sau al acoperisurilor care prezinta sparturi. Incearca sa identifici locul prin care s-a infiltrat apa, incepand cu acoperisul si terminand cu tavanul. Repara toate fisurile si gaurile din peretii exteriori sau din fundatie si examineaza in special locurile in care tevile si cablurile se extind si in exteriorul peretilor. Verifica sa nu curga robinetele, conductele. Canalizarea infundata este o alta problema majora de care ar trebui sa te feresti.
Vacanta fara batai de cap
Daca ai o casa de vacanta, nu ar trebui sa o neglijezi. Nu de alta, dar s-ar putea sa te trezesti ca lemnaria este mancata de carii. Orice obiect de lemn expus intemperiilor poate sa adaposteasca insecte. Jegheaburile de scurgere din lemn, din tabla sau din alt material previn infiltrarea apei intre spatiile unde se intalnesc doua constructii diferite. Toate spatiile care includ anexe, debarale, cornise ar trebui sa contina si stresini sau guri de aerisire si sa fie bine intretinute. Verifica gaurile si sparturile din mansarde sau poduri si izoleaza-le pentru a nu exista pierderi de caldura in locuinta ta. Printre alete, astfel de fisuri iti pot cauza probleme pe timp de iarna. Apa provenita de la ploi, zapada sau gheata se poate infiltra de-a lungul sindrilelor si iti poate ajunge in pod sau chiar in casa.
Ce ar trebui sa faci
Nivelul de umiditate din locuinta ta ar trebui sa se situeze intre 30% si 50%. Condensarea geamurilor, petele de umezeala de pe pereti si tavane precum si mirosul de mucegai sunt primele semne ca exista prea multa umiditate in casa ta. Verifica spatiile care nu sunt prea bine aerisite cum ar fi in spatele draperiilor, sub pat si in dulapuri si asigura-te ca nu exista urme de umezeala si mucegai. In plus, ar fi bine sa aerisesti sala de baie dupa fiecare dus. De asemenea, sistemul de aer conditionat te ajuta sa-ti pastrezi casa uscata. Daca te preocupa nivelul de umiditate din locuinta ta, poti cere sfatul furnizorului de aer conditionat.