Multe plante de apartament sau care pot fi cultivate liniștit în orice tip de grădină, supraviețuiesc și singure iernii, pentru că acesta este ciclul normal al naturii, dar poți face mici treburi care să le ajute și anul viitor să ai un balcon sau o grădină și mai frumoase decât erau.
Curăță așternutul
Cât timp temperaturile rămân ridicate sau măcar peste 0, multe dintre plante își vor putea trage în continuare cele de nevoie din solul în care au crescut, dar când vremea se răcește este momentul să cureți bine pământul de toate buruienile și frunzele uscate sau mai rău, mucegăite, și cu atât mai mult trebuie să cureți plantele bolnave sau infestate de păduchi. În acest sens, cel mai bine este să le tragi cu totul din pământ, mai ales legumele, care se scot destul de ușor. De asemenea, dacă spațiul verde este prea aglomerat tot va trebui să scoți câteva plante, dar fii liniștită că dacă trebuie să omori câteva plante sănătoase, pe acestea le poți arunca direct printre restul rămas în pământ și astfel vei hrăni solul în mod natural, fără a face risipă.
Cultivă plante perene
Trebuie să ai grijă și de plantele perene, deși ele sunt mai ușor de crescut când vremea este bună, atunci când vremea se răcește, acestea trebuie scuturate de resturi și cu șase săptămâni înainte de înghețul pământului este cel mai bine să le înmulțești. Dacă le împarți în mai multe ghivece, mugurii vor putea astfel să se înmulțească și în plus, vei avea mai multe plante fără a face o investiție nouă.
Plantează bulbii
Indiferent că e vorba despre bulbi de flori sau usturoi, toamna este cel mai bun moment să plantezi cât mai mulți bulbi poți, deoarece multor flori le place să iasă la suprafață primăvara și plantarea lor din timp le va permite să se dezvolte când simt nevoia. De asemenea, gândește-te că plantarea în februarie-martie este uneori dificilă, pentru că pământul este încă înghețat, de aceea este mai bine să le permiți plantelor să se dezvolte sub pătura iernii.
Relochează plantele sensibile
Pentru grădinile cu plante menite să înflorească anul viitor, una dintre cele mai importante etape este să le scoți bulbii mai spre exterior, fără a-i destupa de tot, ca să nu înghețe, și eventual, dacă este foarte frig, să-i muți cu totul în zone mai ferite de îngheț. Dacă această permutare este făcută anual, se pot salva foarte multe plante. Ține cont de faptul că bulbilor le place, de obicei, să fie ținuți la întuneric și în locuri răcoroase, cum ar fi în garaj sau într-o pivniță. Plantele mai sensibile pot fi puse în ghiveci și ținute în casă sau acoperite de ceolofan.
Ai grijă la apă
Este bine să le dai plantelor perene, dar și celor ce reușesc să supraviețuiască mai mult timp, o ultimă gură de apă înainte de a le pune la iernat, dar după aceea trebuie să scurgi tăvițele în care stau, ca să nu se înnece și să nu le înghețe rădăcinile. Dacă stai la curte, asigură-te că toate sistemele de irigații au fost pregătite din timp pentru îngheț și acoperă culturile sensibile, ca să fie protejate de vremea extremă.
Protejează stratul de pământ
Așa cum păturile țin de cald oamenilor, tot astfel are și pământul nevoie de o pătură protectoare, de aceea ar trebui să pui un strat gros de îngrășământ sau mușchi peste el sau măcar paie și frunze. Acest strat protector va împiedica structura chimică a pământului să se modifice prea mult și va opri îngroșarea stratului de gheață.
Creează adăposturi suplimentare
Unele plante vor rezista singure peste iarnă, dar le va fi mult mai bine dacă le protejezi suplimentar. Așadar, fă-ți singură solare și pune plantele mai înalte și rezistente la margini, iar pe cele mai mici și firave în mijloc, ca să beneficieze de mai multă protecție. O altă ideea bună este să înfășori ghivecele sau tulpinile plantelor cu câteva cârpe curate și în curte poți pune paravane care să oprească din timp zăpada.
Cum să-ți pregătești plantele pentru a ieși cu bine din iarnă
Din ce în ce mai multă lume a redescoperit agricultura de bază și multe persoane își cutivă acum, chiar și peste iarnă, propriile legume și plante aromatice, punându-le în solar sau protejând solul cu îngrășăminte, dar pe lângă a face plantele să supraviețuiască ele trebuie să și rămână puternice, pentru a putea da din nou la primăvară.