Citește cu atenție lista de mai jos, deoarece odată cu încălzirea vremii apare și dorința de a merge la mare sau măcar la piscină, dar copilul tău trebuie să fie mereu în siguranță.
Cum poți recunoaște că se îneacă
Frank Pia este un salvamar american care a identificat cele mai des întâlnite semne premergătoare ale unui înec și le-a studiat pe acestea pentru a putea aduce dovezi și a face oamenii să fie mai conștienți de ceea ce se întâmplă de fapt. Ideea lui centrală este că cel care se îneacă nu face de fapt prea multe mișcări și semnalele sunt destul de ușor de trecut cu vederea de către un ochi neantrenat, ducerea la fund fiind de fapt un proces rapid și silențios. Mai jos sunt semnele la care trebuie să fii atentă:
1. Un strigăt de ajutor
Din nefericire, înecul nu este de fapt înconjurat de agitație și apă care sare în toate părțile. De fapt, o persoană care se îneacă abia apucă să spună un cuvânt, deoarece se chinuie să și respire. De aceea e greșit să crezi că îți poți salva copilul de la înec pentru că oricum o să-l auzi.
2. Mișcări de mâini
După cum am mai spus deja, principalul scop al persoanei care se duce la fundul apei este să își țină capul la suprafață, pentru a putea respira, de aceea mâinile sunt, de obicei, întinse în lateral și se plimbă alternativ de jos în sus. Aceste mișcări ajută pentru scurtă vreme la ridicarea persoanei datorită valurilor care se produc. Ține minte că aceste mișcări necesită mult efort, așa că un copil nu va putea să le facă pentru prea mult timp.
3. Poziția corpului
Corpul unei persoane care se îneacă rămâne în poziție verticală și persoana respectivă nu mai poate să stea la suprafața apei, iar pe măsură ce trece timpul capul se scufundă și el. Tot procesul poate dura între 20 și 60 de secunde.
4. Direcția de mișcare
Există dovezi cum că unii oameni reușesc să se răsucească cu fața spre țărm, indiferent de direcția în care se îndreptau inițial, dar aceasta este printre puținele mișcări pe care reușesc să le mai facă. Oricum, mișcările haotice din mâini și imposibilitatea mișcării picioarelor nu pot îndrepta o persoană spre direcția salvatoare. La sfârșitul procesului se mai pot vedea doar capul și mâinile persoanei disperate.
5. Alte semne
- Ochi sticloși, care nu se mai pot închide
- Hiperventilație
- Păr pe frunte sau ochi
- Impresia că urcă o scară invizibilă
- Încercarea de a face pluta
Ce poți face în caz de urgență
- Scoate copilul din apă.
- Verifică dacă acesta respiră și dacă nu observi semne de respirație începe resuscitarea imediat, iar dacă poate respira singur, du-l cât mai repede la cel mai apropiat spital.
- Dacă se mai află cineva lângă tine, cere-i respectivei persoane să sune la 112.
- Dacă ești singură, concentrează-te pe manevrele de resuscitare până când copilul poate respira singur, apoi sună la salvare.
Cum poți preveni o urgență
- Nu lăsa copiii nesupravegheați în preajma apei, deoarece orice secundă contează.
- Alege o plajă sau un bazin care are salvamari, ca dacă tu vrei să te duci să te relaxezi cu prietenii să aibă cineva grijă de cel mic.
- Învață-ți copilul să înoate de mic și asigură-te că poartă o vestă de salvare sau măcar colac când intră în apă.
- Învață-ți copilul că înotul în mare este diferit de cel într-o piscină din cauza vizibilității, a curenților și a suprafețelor inegale.
- Învață metode de prim ajutor, deoarece te pot ajuta să salvezi pe cineva într-o zi.