Conversaţia cu un bolnav de demenţă sau Alzheimer îţi poate da mari bătăi de cap, aşa că nu ar strica să ştii ce trebuie să faci pentru a comunica eficient cu un asemenea bolnav.
Elimină elementele ce pot distrage atenţia
În timpul conversaţiei cu un pacient diagnosticat cu demenţă sau Alzheimer ar trebui să elimini factorii ce pot distrage atenţia. Aşadar, închide televizorul, radioul şi închide geamul. Orice sunet sau imagine poate distrage atenţia interlocutorului tău bolnav.
Fii atentă la tonul folosit
Oamenii au tendinţa de a se comporta cu adulţii suferinzi de demenţă ca şi cum ar fi nişte copii. Acest lucru nu face decât să creeze frustrări bolnavului aşa că păstrează-ţi tonul obişnuit şi arată interlocutorului respect, indiferent de confuzia pe care o citeşti pe chipul său. Vorbeşte încet, rar şi accentuat iar dacă nu primeşti niciun răspuns, nu insista, ci depăşeşte momentul cu delicateţe.
Pronunţă-i numele
Nu folosi apelative precum "draga mea", "mama mea", "scumpul meu" pentru acest lucru poate induce o stare de confuzie. Profită de fiecare oportunitate care se iveşte pentru a pronunţa numele interlocutorului. Fundaţia Americană pentru Alzheimer a descoperit că, pronunţând numele unui bolnav de Alzheimer, îi recâştigi acestuia atenţia.
Limbajul trupului
Comunicarea nonverbală are un rol important în comunicarea cu un bolnav de Alzheimer. Păstrează contactul vizual pentru a-i ajuta să îşi păstreze concentrarea. Mişcă-ţi capul aprobator pentru a îi arăta că îl asculţi în timp ce vorbeşte.
Vorbeşte scurt şi la obiect
Nu întreba un bolnav de Alzheimer "Ce bluză vrei să porţi azi?", ci întreabă-l "Vrei să porţi bluza albastră azi?". Întrebările care nu sunt la obiect creează confuzie în mintea pacientului bolnav.
Păstrează-ţi calmul
Nu uita că nu tu eşti bolnavul aşa că nu ai dreptul să ai scăpări, indiferent de cât de solicitantă poate fi discuţia cu un bolnav de Alzheimer. Păstrează-ţi calmul şi cultivă-ţi răbdarea.