Pe piata exista numeroase produse menite sa elimine sau sa estompeze mirosul de tigara, insa ne putem descurca si cu ce gasim la indemana, in casa. Iata in continuare mai multe metode de a elimina mirosul de tigara:
Otetul – este foarte eficient cand vine vorba de indepartarea mirosului de tigara, putand fi folosit in mai multe moduri. Cat inca mai persista fumul de tigara in incapere, o solutie din otet (de preferinta otet de mere) si putina apa poate fi pusa intr-un recipient de tip spray si pulverizata prin camera. Avantajul otetului fata de anumite produse comerciale este ca poate fi folosit si daca in casa respectiva locuiesc persoane cu alergii sau suferind de astm.
Otetul poate fi folosit si pe termen lung – se toarna in boluri si este tinut in camerele in care se fumeaza in mod frecvent, ajutand la impiedicarea impregnarii mirosului in pereti sau in materialele textile. De asemenea, otetul diluat in apa poate fi folosit si la curatarea covoarelor, atunci cand incercam sa scapam de mirosul de tigara.
Citricele – Cojile de lamai si de portocala pot fi folosite si atunci cand incercam sa scapam repede de mirosul de fum, dar si daca dorim sa impiedicam ca mirosul sa se instaleze definitiv in camera. Pentru a scapa rapid de mirosul de tigara din incapere, putem folosi bricheta pentru a “parli” cojile de lamaie sau de portocala. Uleiurile care vor fi eliminate de coaja vor neutraliza miroul de fum de tigara. De asemenea, cojile citricelor pot fi puse in boluri si lasate in camerele in care se fumeaza, pentu a impiedica instalarea definitiva a mirosului de tigara.
Patrunjelul si leusteanul – Patrunjelul si leusteanul nu ajuta foarte mult la eliminarea rapida a mirosului de tigara (decat daca folosim legaturile pe post de evantai) insa aceste verdeturi sunt utile atunci cand dorim sa evitam ca mirosul de tigara sa se instaleze permanent. Nu trebuie decat ca verdeturile sa fie tocate marunt si puse in farfurioare sau boluri in camerele in care s-a fumat.
Bicarbonatul de sodiu – Bicarbonatul de sodiu pus in plicuri plasate in camerele in care se fumeaza va ajuta la absorbirea mirosului de tigara. De asemenea, bicarbonatul de sodiu poate fi imprastiat pe covoare, lasat un sfert de ora sa-si faca efectul si apoi aspirat. Daca aveti un aspirator puternic, odata cu bicarbonatul de sodiu veti fi scapat si de mirosul de tigara. De asemenea, se pot folosi carbuni pentru absorbirea mirosului de tigara (chiar si carbunii pentru gratar pe care ii gasiti la benzinarii). Carbunii se lasa in boluri, in colturile camerelor.
De mentionat ca metodele de mai sus dau roade doar in conditiile in care incaperile sunt aerisite zilnic. De asemenea, materialele textile (perdele, draperii, covoare) din camerele in care se fumeaza trebuie spalate des, pentru ca mirosul de tigara sa nu se instaleze. Din nou, otetul poate fi folosit cu incredere, inclusiv atunci cand curatam mobile. Daca pe pereti s-a folosit vopsea lavabila, apa cu putin otet va ajuta la eliminarea mirosului de tigara. In plus, daca in incapere sunt aparate de aer conditionat, filtrele ar trebui schimbate destul de des.
In final, daca trebuie sa scapati repede de mirosul unei tigari recent fumate intr-o incapere, se poate apela la metoda “turbo”. Se ia un prosop ud si se invarte energic prin camera. Fumul de tigara, care consta in particule solide foarte mici suspendate in aer, va adera la prosopul umed, mirosul fiind eliminat in cateva minute. SURSA
Citeste si:
Credeai ca nu te INGRASI daca fumezi? Afla cum fumul de tigara iti afecteaza silueta