Îngrijit în mod corespunzător, tocătorul tău din lemn va rămâne în condiție bună mult timp.
Acoperă-l cu un strat de ulei – lemnul este o suprafață poroasă așa că are nevoie de un strat protector, care să împiedice absorbirea sucurilor din fructele, legumele dar și carnea tăiată pe tocător. Folosește o cârpă îmbibată în ulei vegetal pentru a acoperi suprafața tocătorului. Lasă uleiul să fie absorbit preț de câteva ore, apoi clătește bine tocătorul. Repetă această acțiune o data pe lună și tocătorul nu va mai colecta toate mirosurile din alimente.
Nu folosi buretele din sârmă – te înșeli dacă ai impresia că buretele din sârmă va curăța mai bine tocătorul. Acesta va distruge stratul de ulei protector, dar va zgâria și suprafața tocătorului, făcând loc bacteriilor.
Folosește cuțite ascuțite – atunci când toci ceva e indicat să folosești cuțite foarte ascuțite. Altfel, vei apăsa foarte tare și lama cuțitului va lăsa urme pe suprafața tocătorului. Bacteriile vor avea un loc în care să se adăpostească.
Nu folosi apă rece – după fiecare utilizare a tocătorului, acesta trebuie spălat cu apă caldă și detergent de vase.
Lasă-l să se usuce corespunzător – după ce îl speli, folosește un șervețel pentru a îndepărta apa în exces de pe suprafața tocătorului. Lasă-l apoi să se usuce pe uscătorul de vase.
Curăță-l în profunzime din când în când – după ce ai tocat carne crudă sau după ce ai curățat o rodie, tocătorul are nevoie de o curățare în profunzime. Pentru asta, ai nevoie de o jumătate de lamâie a cărei suprafață să fie acoperită cu sare grunjoasă. Freacă tocătorul cu lamiae și sare pentru a îndepărta petele și pentru a elimina mirosurile.