Brad Pitt

Brad Pitt îşi avertizează fanii după ce o femeie din...

Citeste mai mult»
Bob Dylan

Bob Dylan se alătură TikTok, 'împotriva curentului'

Citeste mai mult»
Regina Sonja

Regina Sonja a fost externată după o operație pe cord

Citeste mai mult»
horoscop

Trei zodii care au noroc în luna februarie. Le va merge...

Citeste mai mult»
celine dion

Celine Dion, mesaj emoționant la 9 ani de când e văduvă....

Citeste mai mult»
Renee Zellweger

Renée Zellweger, despre pauza de şase ani din carieră:...

Citeste mai mult»
kidman

Nicole Kidman nu își dorește ca fiicele ei adolescente să...

Citeste mai mult»
papa francisc

Papa Francisc și-a lansat autobiografia, 'Hope' în peste...

Citeste mai mult»
pep

Pep Guardiola şi soţia sa, Cristina Serra, se despart...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

O emisiune TV franceză retrasă după ridiculizarea unei...

Citeste mai mult»
The Weeknd

The Weeknd îşi amână lansarea noului album „în semn de...

Citeste mai mult»
oscar

Dineul nominalizaților la premiile Oscar, anulat din...

Citeste mai mult»
mireasa

O femeie a cerut anularea căsătoriei, după ce nunta falsă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Lansarea emisiunii culinare a lui Meghan Markle a fost...

Citeste mai mult»
Jude Law

Jude Law îl va interpreta pe Vladimir Putin în „The...

Citeste mai mult»
casa

O familie britanică a cumpărat o casă în Sicilia cu doar...

Citeste mai mult»
mel

Mel Gibson speră să filmeze anul viitor continuarea...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin Halyna

Alec Baldwin i-a dat în judecată pe procurorii care l-au...

Citeste mai mult»
fructe

Un excursionist a supraviețuit două săptămâni în munți...

Citeste mai mult»
jessica

Jessica Alba și Cash Warren divorțează după 16 ani de...

Citeste mai mult»
incendii

Reședințe ale unor vedete de la Hollywood, distruse de...

Citeste mai mult»

Laserul CO2 – Tratamentul ce poate elimina ridurile și...

Citeste mai mult»
Zendaya şi Tom Holland

Actorii Zendaya şi Tom Holland s-au logodit

Citeste mai mult»
cancer celule canceroase

Un studiu identifică potențialul de risc pentru mii de...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Moartea lui Liam Payne - Un al doilea bărbat suspectat că...

Citeste mai mult»
gheboasa

Trapperul Gheboasă a obţinut, în primă instanţă, anularea...

Citeste mai mult»
bici

Cum să trăiești sustenabil: 5 mici schimbări cu impact mare

Citeste mai mult»

Cântăreaţa Rihanna a dezvăluit că nu a băut alcool în 2024

Citeste mai mult»
jill

Jill Biden a primit un diamant de 20.000 de dolari de la...

Citeste mai mult»
rosi

Rosita Missoni, apreciată creatoare de modă italiană, a...

Citeste mai mult»
bijuterii

Bijuterii în valoare de aproximativ 300.000 de euro...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Cinci persoane au fost inculpate în cazul morții lui Liam...

Citeste mai mult»

Cele mai romantice plaje din Algarve: locuri perfecte...

Citeste mai mult»
Lewis Hamilton

Lewis Hamilton vrea să vorbească limba italiană pentru a...

Citeste mai mult»
Casa din Home Alone

Casa din filmul „Home Alone” a fost vândută de Crăciun

Citeste mai mult»
sarcina

Ashleigh Barty, fost lider WTA, a anunţat că este...

Citeste mai mult»
Blake Lively

Blake Lively îl acuză pe Justin Baldoni, partenerul ei...

Citeste mai mult»
Gina

Michael Schumacher va deveni bunic. Fiica sa Gina a...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington s-a botezat la New York şi a primit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Tratamentul pentru cancer al regelui Charles al III-lea...

Citeste mai mult»

Cum se publica o carte?

De în Cariera 14 apr 2008
De la o idee, la cartea propriu-zisa este cale lunga. Sa zicem ca ai scris o carte, o ai acasa in sertar si te bate gandul sa o publici. Ce faci?
In Romania se publica. Nu numai scriitori deja cunoscuti, ci si tineri debutanti, care nu au neaparat studii de specialitate, adica nu trebuie sa faci Facultatea de Litere ca sa publici o carte. In facultate am avut la un moment dat un profesor pasionat de perioada comunista. De la ideea aceasta el a pornit si ne-a propus noua studentilor sa scrie fiecare ce amintiri are din comunism, avand in vedere ca eram cam ultima generatie care mai putea avea niste amintiri lucide despre acea perioada. Asta se intampla acum un an. Textele s-au strans, au fost corectate, indreptate, cartea a intrat la tipar si urmeaza sa apara la editura Univesitatii. Pot sa spun ca am avut noroc. Nu tineam eu neaparat sa apar intr-o carte si nici nu cred ca mi-ar fi trecut vreodata prin cap asa ceva. Dar sa zicem ca tu deja ai scris ceva… nu conteaza ca e poezie sau proza si vrei totusi sa te faci cunsocuta prin cartea ta. Cum trebuie sa procedezi?

In primul rand poti apela la varianta sa ti-o publici pe banii tai, in cateva exemplare pe care sa le imparti prietenilor. Dar oare merita efortul? Eu cred ca nu, doar in cazul in care ai multi bani si vrei sa-ti faci un moft. Stiu chiar o poveste de acest gen. Eram in liceu, un liceu de fete din Capitala recunoscut pentru personalitatile care s-au perindat pe acolo, fiind si singurul liceu din Bucuresti care are nume de printese inscriptionate pe cladire. Tatal fetei de care iti zic este un artist contemporat recunoscut si apreciat de critica. Tipul, printre altele, are si tipografie. Fiica a scris o carte, iar tatal i-a publicat-o, normal. Ok, dar ce faci daca nu ai nici tata cu bani, si nici nu vrei sa ti-o publici pe banii tai? Apelezi la o editura. Cel mai bine ar fi sa apelezi la mai multe, nu se stie de unde sare iepurele. De exemplu editura Polirom are o colectie, Ego Proza, dedicata tinerilor scriitori. Acolo si-au facut debutul acum cativa ani tineri care azi sunt celebri.

Drumul cartii

Iata care este povestea cartii la editura Humanitas. Se incepe cu manuscrisul. Pe site au o sectiune unde poti trimite manuscrisul in varianta electronica. De acolo el este preluat de un redactor care il citeste si ii hotaraste valoarea. Exista niste parametri dupa care redactorul respectiv se ghideaza: in primul rand calitatea textului, apoi "adecvarea genului si subiectului la programul editurii, publicul caruia i se adreseaza cartea, interesul acestuia fata de subiect si (sau) autor, sansele de promovare a cartii, vandabilitatea ei". Dupa ce este acceptat titlul i se face o estimare legata de tiraj, numarul de coli editoriale, seria sau data de aparitie. Apoi se incheie un contract cu autorul care contine datele de mai sus si un act juridic prin care autorul isi cedeaza drepturile de publicare si difuzare editurii. Dupa ce s-au incheiat toate actele, manuscrisul este gata sa fie tiparit. Redactorul care il citeste o face cu mare atentie si de obicei in print unde realizeaza si modificarile care intervin. Si aici nu ma refer neaparat la cele de gramatica si ortografie, dar si la fluenta frazei sau intamplari de genul „personajul la pagina 10 are o bluza verde, peste doua paginii bluza e rosie". Toate modificarile pe care la face redactorul sunt anuntate autorului. Apoi textul intra la tehnoredactare si paginare, procedee in urma carora se printeaza o prima varianta de text. Aceasta varianta ajunge la corector care o confrunta cu manuscrisul. Un al doilea print este confruntat cu primul (de obicei se gasesc greseli si pe primul print care a fost vazut in prealabil de redactor). Corectorul confrunta si de data aceasta cele doua printuri si tot el este cel care da BT-ul, adica bun de tipar si cartea ajunge in tipografie. La coperta lucreaza un grafician care face de obicei mai multe variante. El este mai intai informat de catre redactor cu privire la continutul cartii. Pentru imaginile reproduse pe coperta se incheie un alt contract intre editura si proprietarul drepturilor asupra imaginii respective.

Cum procedeaza si cei de la Polirom, ne spune Dan Daia, redactor de promovare si relatii cu presa: „Exista mai multi pasi pe care trebuie sa ii urmeze un autor (roman, caci despre autori romani banuiesc ca vrei sa vorbim). Este vorba despre pasi de natura strict procedurala (o prezentare a autorului, a cartii; apoi incadrarea lucrarii in categoria de public careia i s-ar adresa; caracteristici tehnice etc.).

Insa, inaintea acestor pasi de urmat exista un "obstacol" decisiv pe care trebuie sa-l treaca lucrarea (si, implicit, autorul acesteia): valoarea. Valoarea unei carti poate fi considerata, pana la urma, un criteriu pur subiectiv. De aceea ea trebuie sa fie reflectata de anumite premii cistigate in timp, de recomandarea unor nume cu autoritate in domeniul in care se incadreaza cartea respectiva etc.

A fi autorul cartii o autoritate care, prin sine insasi, recomanda cartea, nu este un criteriu esential. A se vedea in acest sens concursul de debut „Ioan Petru Culianu" (organizat anual de Polirom), ai carui cistigatori se afla la inceput de cariera sau nu se bucura pina la momentul concursului de o recunoastere cvasigenerala, dar care, dupa publicare (pe linga o anumita suma de bani, Polirom asigurind publicarea, distribuirea si promovarea lucrarilor cistigatoare), cartile au fost nominalizate si, de multe ori, au cistigat importante premii nationale. Este un exemplu de recunoastere, pana la urma, a valorii autorului si a perspicacitatii juriului in a desemna castigatoare cele mai bune lucrari. Un alt exemplu in acest sens este binecunoscuta colectie „Ego. Proza" (un pariu castigat de Polirom, care a investit foarte multa incredere in ceea ce priveste literatura romana), printre autorii careia se numara multi debutanti, care insa au confirmat mai apoi valoarea certa a volumelor publicate. Procesul prin care va sa treaca o carte pana la acceptul publicarii include si un factor intrinsec (deh, „pacatele" pietei, care iti cere in permanenta sa te mentii competitiv, iar fara bani nici cultura nu ar respira atit de lejer precum ar face-o in prezenta lor): vandabilitatea.Mai exista posibilitatea (mai ales in cazul traducerilor) ca o carte (care nu poate fi publicata intr-un tiraj care sa atraga si un anumit castig – si Editura Polirom este o societate comerciala, nu poate fi blamata ca urmaseste si castigul; cererea de piata nu este incurajatoare, costurile de productie sunt foarte ridicate etc.) sa apara cu sprijinul unor foruri culturale si nu numai. Insa lucrarea nu poate fi publicata nici un acest fel fara acceptul unei comisii de lectori, al consiliului editorial – a se intelege: nu poate fi publicata daca nu i se accepta umanim valoarea.

Insa un lucru este foarte sigur: Polirom nu publica prin finantarea autorului. Este un compromis pe care editura nu este dispusa sa-l faca. Daca lucrarea cu pricina "nu este publicabila", nu se ridica la stacheta impusa de politica editoriala a Polirom (un factor de altfel impus de oricare editura care se respecta), cartea nu este acceptata. Publicul este cel care construieste o editura. Ii satisfaci cerintele (de valoare, in primul rind), ramii pe piata. Nu faci lucru acesta, o alta editura iti ia locul. Si nu este tocmai mic numarul editurilor de top in Romania. Totul porneste de la valoare: a o accepta, cauta, descoperi, incuraja".

Si o poveste


Salex Iatma este pseudonimul lui Matei Alexandru. Are 20 de ani si este in anul intai la UNATC. A scos de curand la Humanitas o carte, „Afara nu e nici un anotimp". Iata cum a ajuns el sa-si publice cartea si sa devina cunoscut in lumea scriitorilor. „A fost o intamplare. Eram in liceu si ma mai duceam si eu la teatru, urmand sa dau la UNATC, ca sa vad 'cum fac profesionistii', sa fac si eu ca ei. Ceea ce mi s-a demonstrat ca e o prostie, fiindca nu trebuie sa faci ca altul, ci ca tine. M-am nimerit la Odeon, la Marchizul de Sade, cu Florin Zamfirescu, in regia lui Beatrice Rancea, o piesa extraordinara, care inca se mai joaca si pe care v-o recomand calduros; tot acolo era si o lansare de carte, Catifea, a lui Florin Zamfirescu, o culegere de povestiri erotice, superbe de-a dreptul. Dupa ce am citit-o, am simtit ca e foarte aproape de ce am scris eu, nu ca idee, ci ca sentiment pe care ti-l provoca. Atunci m-am hotarat ca as vrea sa-mi scrie prefata omul asta. Printr-o cunostinta am reusit sa dau de el, i-am lasat romanul, el mi-a spus ca daca are timp il citeste, daca nu, nu. Dar pana la urma a scris prefata.

Ne-am intalnit, am vorbit foarte mult si m-a intrebat de ce nu o trimit la Humanitas. Eu am avut niste retineri, adica nu voiam sa ma urc atat de mult doar ca sa cad de acolo, eram sigur ca o sa o respinga, dar mi-a zis ca daca nu o trimit eu, o trimite el. Eu deja incepusem sa strang bani ca sa o public singur. Erau 50 de milioane pe care nu cred ca mi i-as fi permis niciodata, dar speram. Am zis ca o public eu ca sa o am, sa o dau prietenilor, deja ma impacasem cu ideea ca o sa fiu scriitor pentru mine si pentru prieteni. Nu m-am asteptat niciodata sa apara la Humanitas. Pana la urma am trimis-o si singura problema pe care am mai avut-o a fost ca eram in BAC si ca nu puteam sa negociez cu ei".
Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 6

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alensis De Nobilis (08.01.2016, 00:43)
Aceasta suspiciune adusa in atentie mai jos de Alina este prezenta la foarte multi autori inainte de a publica o carte. Trebuie spus ca un autor nu are de ce sa se teama, se plagiaza putin in Romania in literatura, dar se inspira foarte mult. Ca masura de prevedere, se poate inregistra manuscrisul la copy.ro pentru a avea dovada ca cel
care inregistreaza este autorul. Intr-adevar, editurile mari nu raspund, din 500-700 de manuscrise primite anual, publica 5-6. In rest,traduceri din autorii de succes din strainatate. E calea cea mai usoara de a face bani. Mai multe informatii despre cum se poate publica o carte pe www.edituragenius.com. Mult succes celor care doresc sa evolueze citind, scriind si publicand macar o carte intr-o viata de om.
Răspunde-i
Alina (27.07.2014, 23:02)
Salutare!
Incerc de cateva luni bune sa gasesc o editura prin care sa public o carte. Toate spun acelasi lucru : Trimite cartea s-o evaluam! Dar nu inteleg un lucru, destul de important pt. mine: Cum sa dau cuiva pe care nu-l cunosc, ceva ce se presupune a fi o munca destul de grea, fara un contract sau o garantie. Cum pot apoi sa dovedesc ca este al meu. Am intrebat un avocat, dupa ce am incercat sa duc niste tratative cu o asa zisa editura virtuala si mi-a spus ca un proces de genul poate dura ani si chiar sa nu poti dovedi nimic. Deci, cum procedam pana la urma, mergem la risc? Ca sa nu mai spun ca editurile mari nici macar nu ai cum sa le contactezi. Au doar librarii online si atat. Nu am facut decat sa ma enervez tot cautand o solutie. Aparent toti sunt cat se poate de binevoitori, da' pe banii tai si nu isi asuma nicio raspundere. Iti baga in fata tot felul de termini si conditii pentru a se proteja. Autorul in schimb trebuie sa-si asume toate riscurile si eventual sa nu aiba pretentii prea mari. Banii din vanzari sunt virati in contul lui cand are chef editura, intre timp poate e nevoie de un alt tiraj tot pe banii lui. Si uite asa muncim pentru altii! Frumos nu? Asta ziceam si eu! Am doua carti in sertar si sincer nu ma indur sa risc, ma rog, intre timp o scriu pe a trei-a. Poate reusesc in srainatate.......
Răspunde-i
prefit mihnea (02.09.2016, 13:01)
Buna Alina, daca esti interesata sa-ti publici cartea in format digital si sa primesti si materialele pentru tipar, vezi pe site-ul lecturadigitala.ro
Tonya (01.08.2013, 16:30)
Va rog sa-mi spuneti cum se numeste cartea despre comunism si de unde o pot cumpara! Multumesc!
Răspunde-i
Ionela (22.01.2013, 17:28)
Foarte interesant... Da' tot n'am inteles, unde pot sa afisez manuscrisul in varianta electronica?? Ca sunt interesata! Acuma lucrez la o poveste, si mi-ar placea s-o arat persoanelor mai specializate in asa ceva...
Răspunde-i
adelina adelina (04.05.2008, 18:28)
interesat,,....pache moolt
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
19 ian