E greu sa te uiti la MTV si sa nu iti doresti sa fii o fata rea. Agresivitatea feminina are acel ceva irezistibil care te duce cu gandul la Cat Woman. E acel cere si ti se va da dus la extrem, Fetele rele stiu ce vor, fie ca e vorba de un inel cu diamant, un sot sau o slujba mai buna si fac tot ce le sta in putinta pentru a obtine. Chiar daca nu le faci un elogiu, iti este peste mana sa le condamni, pentru ca societatea le-a invatat sa fie si le-a transformat in ceea ce sunt. Vrem nu vrem, muncim cot la cot cu barbatii, de ce nu am fi tratate la fel de bine ca ei? Dar oare ne dorim cu adevarat sa fim tratate ca ei, sau, de fapt, vrem doar sa ne facem auzite?
"Daca as fi barbat as fi cu siguranta unul mai bun decat esti tu!"
Clipul piesei care a inaugurat comeback-ul lui Beyonce, If I Were A Boy, pare sa vorbeasca exact despre acest lucru. "Nu ma asculti", "Nu imi acorzi atentie", "Te porti ca si cum n-ai sti cat ma doare cand faci asta". Astea sunt reprosurile pe care pare sa i le faca personajul lui Beyonce partenerului ei in videoclip. Un psiholog cu experienta in consiliere de cuplu ti-ar spune ca astea sunt printre cele mai intalnite acuze pe care femeile le aduc partenerilor lor. Nu putine sunt cele care, asemeni lui Beyonce, sunt de parere ca barbatii au parte de circumstante atenuante, de aici si felul in care se comporta, iresponsabil si uneori chiar infantil, ca si cum totul li s-ar cuveni. Aproape ca te simti indreptatita sa raspunzi cu aceasi moneda iar in videoclipul piesei, exact asta se intampla. EA se trezeste si imbraca uniforma lui de politist, iese pe usa in graba, fara sa-i pese ca EL s-a straduit sa-i pregateasca micul dejun, isi inchide telefonul pentru a nu fi deranjata cand iese la bere cu baietii, flirteaza cu colegul cel dragut fara nici cea mai mica jena (doar nu se culca cu el, asa ca nu se pune).... totul pentru a-i arata LUI cat de tare doare. Doar ca, din nefericire, procedand asa, ea nu va ajunge nicaieri. EL, cel mai probabil, se va inchide in el iar EA va continua sa se simta lezata (si pe buna dreptate!) pentru ca nu primeste atentie. "Un repros sau o critica, pentru a fi eficiente, trebuie sa fie precedate de o lauda sau o apreciere, pentru a nu fi percepute ca niste atacuri si celalalt sa devina defensiv sau sa se apere, la randul lui, prin alt atac", explica Gabriel Dinu. "Astfel, felul in care ar trebui sa punem problema este mai degraba urmatorul: 'Simt ca nu ma asculti, ca esti rece si ai mintea in alta parte. Mai devreme te-am intrebat ceva si nu mi-ai raspuns.Te framanta ceva? Mi se pare mie?'".
Desigur, e de inteles sa ti se para nedrept ca tu sa fii intotdeauna cea care cedeaza si adopta o atitudine impaciuitoare. "O relatie armonioasa presupune o buna comunicare si reale abilitati de negociere", sustine Gabriel Dinu. "Ea ar trebui sa ii aduca la cunostinta ce simte, sa investigheze cauzele acestui comportament si sa negocieze cu el, in sensul ca si-ar dori ca, din cand in cand, sa ii acorde mai multa atentie. E nevoie sa specifice clar ce inseamna pentru ea aceasta 'atentie' si sa-l anunte cand are nevoie de ea, fara insa a interfera flagrant si semnificativ cu nevoile lui". De aici si ideea de negociere. "O relatie presupune multa negociere, fie ea explicita (de genul 'eu spal vasele, tu duci gunoiul'), fie mai subtila".
Ideea de "role-playing", acea inversare de roluri la care recurge cuplul din videoclip este binevenita. "In filosofia indiana, unul dintre pasii rezolvarii unui conflict consta in incercarea de a vedea lucrurile si din punctul celuilalt de vedere. Daca reusesti asta, poti intelege mai usor punctul lui de vedere si sa fii de acord cu el sau sa ii aduci argumente tintite despre eroarea din opinia lui", explica Gabriel Dinu.
"M-am saturat sa las de la mine atunci cand el se uita dupa alte femei"
Asta e clar ceea ce gandeste personajul lui Britney din videoclipul piesei Womanizer. Satula sa se mai complaca in postura de victima, aceasta isi pedepseste iubitul dupa ce, deghizata mai intai in secretara, in chelnerita si in final, in soferita lui, constata cat de usor ii fug ochii dupa alte femei in absenta ei.
Procedeaza corect? "Oho, si inca cum", am inclina sa spunem. Si pe buna dreptate! Exista o vorba care spune ca daca accepti un anumit lucru, inseamna ca-ti place. Surprinzator, psihologii ne dau dreptate: "Daca are banuieli, de ce nu l-ar spiona?", spune Gabriel Dinu. "Decat sa stea acasa in fotoliu si sa isi faca in minte scenarii negative, exagerate si poate in discrepanta totala cu realitatea, mai bine cauta dovezi ale suspiciunilor, chiar si spionand". Desi, desigur, daca comunicarea dintre voi ar decurge bine, nu va fi cazul sa ajungi la deghizari. "Ideal ar fi sa ii comunice suspiciunile si sa asculte parerea lui. Multe conflicte s-ar inabusi in fasa daca s-ar proceda asa. Sa incercam sa ne imaginam urmatorul dialog:
Ea: "Ieri te-am vazut de mana cu o femeie in parc!"
El: "Dar, draga mea, era sora mea. Hai sa o cunosti!".
In ce masura este razbunarea o solutie atunci cand ne simtim tradate? Ne poate reconsolida imaginea de sine, parerea pe care o avem fata de noi insene? Da, dar doar pe moment. Ca un analgezic local: daca "rana" nu se vindeca, durerea va persista. "Razbunarea este un fel de 'feeling better' si in nici un caz un 'getting better'. Te poti simti bine pe moment, insa e putin probabil ca vei avea vreun alt fel de beneficiu", este de parere Gabriel Dinu. "Nu cred ca razbunarea este un atribut al feminitatii".
"Chiar nu vrei sa te maturizezi?"
Videoclipul de la Hot n Cold al lui Katy Perry incepe cu o scena in care ea si iubitul fictiv sunt gata sa se casatoreasca, in fata altarului. Doar ca atunci cand lui ii vine randul sa spuna "I do", fuge mancand pamantul, lasandu-si iubita cu buza umflata. In mod firesc, ea ii reproseaza ca este imatur si incapabil sa-si asume responsabilitatile.
De ce se comporta el asa? Ne e la indemna sa credem ca se simte coplesit in relatia cu o femeie hotarata si stapana pe situatie. Doar ca pe el s-ar putea ca nu asta sa-l deranjeze, ci felul in care ii comunici aceste calitati, daca o faci agresiv sau nu. Nimanui nu-i place sa primeasca ordine si sa fie pus la colt. Aminteste-ti doar cat ii urai pe profesorii care, in scoala, procedau asa.
"Oamenii au masti sociale specifice pentru fiecare persoana sau situatie din viata lor. Au o masca pentru sef, una pentru parinti, una pentru vecini, una pentru prieteni etc", insista Gabriel Dinu. "Nu vad de ce trebuie sa fie neaparat un conflict intre diferitele masti. Desigur, ar fi de preferat ca masca pentru partenerul de viata sa fie cat mai 'subtire', deoarece sinceritatea este un element de baza al unei relatii armonioase".
Am ales cele trei exemple de mai sus pentru valva pe care au creat-o si pentru ca, poate involuntar, trag un semnal de alarma: linia care desparte feminitatea de feminism este pe zi ce trece mai difuza, cu atat mai mult cu cat societatea ne obliga parca sa reactionam agresiv si sa nu ne lasam nedreptatite.
"Am intalnit foarte multe fete care isi pretind egalitatea cu barbatii intr-un mod agresiv, fete care cred ca acestia ar trebui neaparat sa se comporte intr-un anumit fel cu ele, pentru ca altfel sunt misogini", explica Gabriel Dinu. "Femei care nu accepta nici o farama de orgoliu masculin care, asa cum este la moda sa se spuna in acest curent al feminismului, le-ar incalca dreptul la egalitate. Foarte multe dintre aceste femei sunt singure si sufera din cauza asta. Pacat! Daca ar fi putin mai tolerante, ar avea un partener, iar drepturile in relatie le pot negocia in timp, astfel incat sa se simta cu adevarat egal. Tineti minte: o relatie fara concesii, compromisuri si toleranta nu va fi armonioasa sau de durata!"
Tu ce parere ai? Urmareste videoclipurile si spune-ne ce crezi!