Spune "NU" cu fermitate
Acunci cand vrei sa ii interzici ceva copilului tau, nimic nu e mai grav decat sa lasi loc “negocierilor”. Copii sunt foarte isteti si observa imediat o “portita de iesire” pentru a nu fi pedepsiti sau a nu face un anumit lucru. Asa ca, un “poate” sau “vedem” este cel mai mare inamic al tau cand vine vremea sa-ti educi copilul. Daca stii foarte bine ca a gresit, spune-i de la inceput care e pedeapsa si nu da inapoi sub nici o forma. Iar daca nu te-ai hotarat inca cat de grava e sau nu nazbatia, spune-i "Trebuie sa ma mai gandesc". Sub nicio forma nu-i da o pedeapsa care, mai apoi, sa o retragi sau sa uiti de ea.
Interzice-i, dar cu masura
Cand greseste, il pedepsesti cum tu consideri ca e potrivit. Poti sa alegi sa ii micsorezi timpul de joaca, nu ii mai dai ceva dulce, se uite mai putin la televizor, sau sa nu mai se joace pe computer o perioada. Indiferent ce alegi, ai grija ca lista de interdictii sa nu fie prea lunga. Astfel, nu vei face decat sa-l demoralizezi si cu siguranta nu va realiza ce a putut face atat de grav incat sa primeasca toate pedepsele din lume. Nu uita, alege una, doua si concentreaza-te pe ceea ce este important: pedeapsa o dai penru a-l invata diferenta intre bine si rau, cum sa se comporte in societeate si sa respecte pe cei din jur. In tot acest timp cel mic nu trebuie sa se simta descumpanit, iar pedeapsa nu trebuie sa-l priveze de ideea de securitate. Trebuie sa stie ca, esti alaturi de el/ ea si ca il/o iubesti chiar daca esti suparata si e pedepsit.
Explica-i calm, nu tipa
Cei mici sunt foarte influentabili. Caracterul si personalitatea lor e in formare. Daca a gresit, explica-i ce nu a facut bine, dar spune-i calm. Impresionabil fiind cand e micut, te va asculta de frica,dar nu va intelege cu adevarat ce sau unde a gresit. Iar pe viitor, cand va mai creste va percepe ca tipi fara motiv si nu te va mai asculta.
Respecta-ti cuvantul dat
Odata ce i-ai dat pedeapsa, nu da inapoi doar pentru ca te roaga arzator cu lacrimi in ochi. Daca i-ai spus: ”Nu ai voie la televizor!”, atunci asa sa fie. Daca cedezi, iti subminezi singura autoritatea si va avea senzatia ca poate negocia orice pedeapsa sau regula.
Fii mereu la unison cu sotul
Atunci cand il pedepsesti, nu uita de parerea partenerului. Copilul vostru trebuie sa va vada ca sunteti uniti si va implicati activ si impreuna in educatia lui. Daca tu treci peste cuvantul sotului in ceea ce priveste o pedeapsa, sau viceversa, cel mic va fi confuz si va incerca sa caute mereu intelegere la parintele “mai iertator”.
Fii la acelasi nivel cu prichindelul
Ai grija sa te asezi in asa fel sa fii la acelasi nivel cu cel mic. Astfel, cand ii vei explica unde si de ce a gresit, nu te vei afla pe o pozitie de forta (el uitandu-se in sus la tine), ci ii vei creea senzatia de la egal la egal si va fii mult mai dispus sa perceapa situatia ca fiind una rationala. Astfel va percepe ca vrei sa il faci sa inteleaga ce e bine si ce e rau si nu ca te impui prin forta.