Ceea ce greșesc majoritatea părinților este că încep să-și învețe copilul atunci când ei sunt pregătiți, nu când cel mic este pregătit, dar sfaturile de mai jos te vor ajuta pe tine și întreaga familie să faceți mult mai ușor tranziția de la scutece la oliță și chiar wc.
Semnele cheie că cel mic este pregătit
- Înțelege și efectuează instucțiuni simple, precum direcția și ceea ce trebuie să facă cu olița și își poate exprima nevoile.
- Observi că scutecele sunt uscate în timpul zilei, ceea ce înseamnă că i s-au dezvoltat mușchii pelvini și există mai puține accidente.
- Copilul își îndepărtează singur scutecul când se simte ud, pentru că se simte inconfortabil.
- Recunoaște că a făcut pe el, ceea ce înseamnă că a început să-și conștientizele acțiunile.
- Dacă cel mic își exprimă dorința de a se îmbrăca singur sau cel puțin de a purta o anumită ținută, înseamnă că este pregătit să treacă la următoarea etapă a dezvoltării sale.
Când să nu îl înveți ce și unde să facă
- Când tocmai v-ați mutat sau s-a petrecut o schimbare majoră de circumstanțe.
- Dacă a venit pe lume o soră sau un frate, deoarece în acele clipe și el vrea să aibă parte de atenția ta, nu simte nevoia să fie școlit.
- Dacă tocmai a început creșa, pentru că este deja un pas mare cu care trebuie să se obișnuiască.
- Dacă abia s-a recuperat după o boală.
Ce urmează
După ce ai verificat dacă cel mic prezintă semnele că este pregătit să poarte mai rar scutece este momentul să îl implici în tot procesul, adică puteți merge împreună la cumpărături să-și aleagă singur olița și următoarea pereche de pantaloni preferați, pentru ca toată aventura să fie mai interesantă.
Sistem de recompense
Oricărui copil îi place să se simtă special și să știe că le-a făcut pe plac părinților, iar un sistem de recompense este modul perfect în care îl poți motiva . Acesta poate fi bazat pe primirea unei buline sau a unei bomboane mici, dar indiferent de recompensa aleasă, este important să-i oferi ceva chiar dacă încearcă să facă ceea ce trebuie când trebuie, dar nu reușește.
Odată început sistemul de educare, trebuie să implici pe toată lumea în el, inclusiv pe bunici și îngrijitoarea de la creșă, ca să existe o consitanţă. În plus, nu-ți compara copilul cu alții și ai răbdare cu el, deoarece fiecare are propriul ritm de dezvoltare.