Vazul este dezvoltat mai ales pe distante mici, de maxim 20-30 cm, dar lumina ce intra in camera il atrage si cu siguranta o va percepe. Cel mai mult ii place sa priveasca de aproape fetele oamenilori, dar si stralucirea sau senzatia de miscare. In tendinta lor de a focusa obiectele din jur, realizeaza devieri ale globilor oculari (strabism) care de multe ori se corecteaza de la sine pana la varsta de 6 luni. Ii puteti capta atentia cu obiecte colorate prin contrast invatandu-l astfel sa focalizeze imagini. Integrarea in noul mediu se face mai efficient daca ii schimbati la cateva zile pozitia in patut, sau mutati scaunul de alaptat in diferite colturi ale camerei.
Atunci cand vine vorba de auz, stim deja ca inca din burtica micutului ii place sa auda muzica si se linisteste la vocea mamei, la bataile inimii acesteia. In maternitati exista un screening obligatoriu al deficitului de auz care poate depista inca de timpuriu eventualele probleme. Folositi-va vocea pentru a crea o legatura cu nou-nascutul; el se linisteste la auzul cuvintelor pentru ca stie ca de acolo vine atingerea, mancarea, starea de bine. Desi nu poate realiza inca o legatura intre vaz si auz, sunetul vocii cunoscute, chiar si la distanta in camera, ii capteaza atentia.
Atingerea este o poarta de comunicare extreme de eficienta; micutul vine de la caldura, din invelisul mamei si trebuie sa faca fata unor atingeri neprimitoare: temperatura mai mica, haine prea largi sau suprafete tari. Atingerea celor dragi este importanta pentru a crea siguranta mediul in care a intrat, caci el este in permanenta cautare de confort. Cu fiecare atingere va invata ceva despre lumea din jur, asa ca asigurati-i dragostea voastra la fiecare contact.
Alimentatia este acceptata datorita gustului, deci nou-nascutul are preferinte culinare; in top este bineinteles laptele matern. Se subintelege ca si mirosul are un rol in primirea alimentatiei.
Incercati cu fiecare gest sa oferiti micutului calm, bunastare, dar mai ales multa dragoste; comportamentul parintilor in primele luni de viata este definitoriu pentru interactiunea de mai tarziu a copilului cu lumea.
Dr. Iulia Tincu, medic pediatru