Asteptare...in functie de cifre
Cercetatorii au incercat sa descopere care este momentul cel mai potrivit pentru o noua sarcina si studiile arata ca este ideala asteptarea intre 22 si 34 de luni dupa nasterea primului copil. Medicii spun ca micutii conceputi la mai putin de sase luni de la nasterea primului copil au cu 40 la suta mai multe sanse sa se nasca prematur sau sa nu se dezvolte corespunzator. Medicii sustin, in plus, ca acest interval de timp este gandit si pentru ca organismul mamei are nevoie de refacere dupa prima sarcina si stresul nasterii.
Ce spune partenerul tau?
Indiferent daca tu iti doresti foarte mult un nou copil si esti hotarata sa devii din nou mamica, aceasta este o decizie care ia, in marea majoritate a cazurilor, in cuplu. E important sa discuti impreuna cu partenerul tau si nu e o idee buna sa decizi numai tu sa renunti la orice metoda de contraceptie. S-ar putea ca primele discutii – mai ales daca aveti pareri opuse – sa nu va ajute sa luati o hotarare, dar sunt importante pentru a intelege si argumentele celui de langa voi.
Care e varsta primului copil?
Daca ai un micut care inca are nevoie de atentia ta in fiecare moment al zilei – un copil mai micut de un an -, specialistii in puericultura sustin ca e riscant sa te gandesti la o a doua sarcina. De ce? Pentru ca o noua sarcina si nastere te vor epuiza si nu ii vei mai putea acorda primului tau copil atentia de care are nevoie, fara sa mai punem la socoteala faptul ca noul nascut va avea nevoie de tine. De aceea ar trebui sa astepti, sustin specialistii, pana cand primul tau copil implineste trei ani si chiar mai mult, pentru ca studiile afirma ca distanta intre copii este benefica. In primul rand pentru ca primii copii s-au bucurat de tot timpul petrecut impreuna cu tine si de atentia ta si in al doilea rand pentru ca vor intelege mai bine ce se intampla cu tine si cu familia si asta se va traduce, in timp, printr-o relatie mai buna intre cei doi frati.
Va permiteti un al doilea copil?
Din pacate, situatia financiara este unul dintre criteriile principale de care trebuie sa tinem seama. S-ar putea sa fie adevarat faptul ca banii sunt doar o parte din ecuatie, dar daca ai sentimentul – sau certitudinea – ca un al doilea copil ar ameninta echilibrul financiar fragil al familiei tale, atunci ai putea incerca sa amani putin o noua sarcina. E important sa te gandesti si la felul in care o noua sarcina iti va afecta situatia profesionala. Povestirile prietenelor m-au convins ca revenirea la munca poate fi definita drept dificila si ca unele mamici se lupta, pe langa sentimentul ca nu stau indeajuns de mult cu copilul lor, si cu dificultatea recunoasterii profesionale odata reintoarse la munca. Gandeste-te cu cine ai putea lasa copiii, daca va puteti permite o bona sau sa platiti taxa pentru cresa si gradinita.
Varsta si greutatea ta sunt importante
Fertilitatea scade pe masura ce imbatranim si, odata cu ea, cresc riscurile unei sarcini dificile sau ale malformatiilor. Cu toate ca medicina moderna si minunile sale promit fertilitate pana la adanci batraneti, e bine sa tii seama de varsta ta daca ai peste 35 de ani si iti doresti mai multi copii, caz in care nu ar trebui sa astepti ca intre sarcini sa treaca mai multi ani.