Psihologul Cristina Calarasanu ne explica: "Este vorba de perceptia fiecaruia despre singuratate: sunt oameni care traiesc singuratatea ca pe o stare de trecere, in timp ce altii o traiesc ca pe o stare disperata."
Mamele singure
Singuratatea aceasta, indiferent de context: fie a divortat, fie tatal copilului nu mai exista in viata sa, tine de o stare de asumare, pentru ca in mintea sa si-a construit o imagine in care exista numai ea si copilul, fie pentru ca tatal nu mai face parte din peisaj, fie pentru ca nu mai are loc in imaginea despre familie pe care o are aceasta femeie.
Vorbim de doua roluri diferite, detaliaza psihologul, cel de partener aflat intr-o relatie si cel parental, de mama si tata. Multe cupluri nu reusesc sa detina ambele roluri: sot – sotie si mama – tata. Fie ca unii barbati nu isi asuma deloc rolul de tata si nu participa la cresterea copilului, fie ca unele mame renunta, dupa nasterea copilului, la rolul de sotie si il accepta doar pe cel de mama. In cazul femeilor care au ramas singure cu un copil, acestea nu si-au mai putut asuma rolul de partener pentru barbatul care este tatal copilului (fie ca este vorba de o asumare voita sau mai putin voita).
Este o asumare a ambilor parteneri: el alege sa plece, iar ea alege sa ramana alaturi de copil si sa fie mama.
Nu putem spune, in cazul acestor femei, ca este vorba de singuratate, pentru ca ele sunt alaturi de copil si il au pe acesta langa ele pentru sustinere si sprijin. Din punct de vedere psihologic, sustine Cristina Calarasanu, aceasta femeie nu este singura, este cu copilul sau. Din punct de vedere social ea este insa, perceputa ca fiind singura.
Femeile singure de mult timp
In primul si in primul, crede psihologul, trebuie vazut care este motivul pentru care aceasta femeie "a ales" sa fie singura. De multe ori, in cazul acestor femei exista o resemnare: ele spun "pentru mine nu exista nimeni", "nimeni nu ma iubeste" si "sunt sortita sa raman singura". Cele care gandesc astfel isi vor confirma ele singure, prin numeroase relatii ratate sau incercari de relatii, ca nu pot avea o relatie cu cineva.
Este vorba despre un amestec intre "a-si dori sa fie iubita" si "a nu crede ca merita sa fie iubita", spune specialistul CPAP. De multe ori, trebuie sa urmarim intreaga istorie a acelor femei si ce le-a facut sa simta astfel; poate fi vorba de pattern-uri din copilarie si de greseli pe care le-a observat la parintii sai. Dar nu trebuie sa credeti ca toate femeile cu parinti despartiti ajung singuri sau repeta greselile parintilor. Unele femei reusesc sa isi dea seama ce se petrece cu ele, unde gresesc si reusesc sa se schimbe, ne-a explicat Cristina Calarasanu.
Daca acestea cred ca sunt menite sa ramana singure, vor strica –intr-un fel sau altul- orice relatie. Singuratatea este ceva pe care si-l impun.
Singure de putina vreme
Cele care se afla in aceasta situatie ar trebui sa isi faca un mic bilant, pentru ca aceste in aceste situatii femeile se simt confuze. Ar trebui sa profite de acest timp pentru a-si da seama ce a mers si ce nu a mers. In aceasta faza de obicei este momentul in care femeile se invinovatesc atat pe ele, cat si pe fostii lor parteneri.
De obicei este vorba de o perioada in care femeia oscileaza intre a ramane in relatie –fie doar in amintire si nerenuntare- si la a merge mai departe.
Cea mai mare eroare pe care o poti face daca te afli in aceasta situatie, crede specialistul, este sa te arunci intr-o alta relatie foarte rapid, fara a lasa loc separarii si fara a descoperi care au fost greselile tale in relatia anterioara si fara a invata nimic din ele.
Daca te vei implica rapid intr-o alta relatie, te vei trezi la un moment dat iesind din cinci relatii care s-au terminat toate la fel de prost si fara sa afli de ce.
Sunt foarte multe persoane care nu inteleg importanta acestui moment dintre doua relatii, care trec din relatie in relatie si fac aceleasi greseli, atat in alegerea partenerilor, cat si in relatia propriu-zisa.
Ar fi bine sa te intrebi ce inseamna sa fii singura pentru tine:
- esti singura pentru ca nu este cineva in preajma ta;
- singura pentru ca nu ai un iubit.
E bine, spune Cristina Calarasanu, sa faci diferenta intre ca iti doresti de la relatie (de ce intri in relatie: sex, companie) si ceea cepresupune o relatie. E nevoie de foarte multa maturitate pentru a iesi dintr-o relatie, sustine psihologul.
Daca, insa, simti ca este vorba de o lupta pentru supravietuire, trebuie sa mergi la medic. Daca simti ca toata despartirea te copleseste, ca nu mai poti trai…ai nevoie de ajutorul unui specialist.