In 24 iunie 2007 Olimpia Anghel, in varsta de 49 de ani, a stabilit un record de supravietuire, reusind sa reziste trei saptamani in rapa Valea Mortului din Muntii Bucegi. Hranindu-se cu fructe de padure si cu radacini, dupa ce a cazut in prapastia adanca de aproximativ 100 de metri, femeia a fost gasita intamplator de salvamontisti.
Olimpia a povestit ca avusese provizii pentru cateva zile, apoi a mancat radacini si fructe de padure, band apa scursa de pe versanti de la ploi. Si-a improvizat un culcus din ramuri si ierburi si a asteptat sa fie salvata, dandu-si seama ca nu poate iesi singura din rapa. A facut semne cu o batista alba dar nimeni nu a vazut-o! Dupa trei saptamani, salvamontistii care amenajau traseele din zona i-au auzit strigatele. Nu renuntase sa lupte, striga in continuare, in speranta ca cineva o sa o auda.
Despre un alt fel de supravietuire, dar la fel de importanta, incerc sa va vorbesc si in randurile care urmeaza. Supravietuirea in hatisul relatiilor profesinale, afective si sociale in momentele de criza.
Cariera este foarte importanta pentru fiecare dintre noi. Dupa luni de munca, ore de stat pentru program, proiecte, conferinte si sperante, dintr-o data visele tale de marire se naruiesc. Mult dorita promovare nu se intampla. Consecintele unei astfel de pierderi pot fi majore. In afara de o mare dezamagire, pot aparea frustrari, iti poti pierde increderea in propriile forte. Iti pui intrebari asupra motivului pentru care nu ai fost suficient de buna sa obtii promovarea, desi semnalele ca acest lucru avea sa se intampla nu au lipsit. Ce sa mai spunem atunci cand, in loc sa fii anuntat ca vei promova afli ca postul pe care tu lucrezi va fi restructurat. Orele de munca, viata ta de pana atunci din punct de vedere profesional se schimba complet.
Sau pierzi un contract de care poate sa depinda viitorul afacerii tale. Nelinisti in legatura cu viitorul apar la orizont si nu stii incotro sa te indrepti. Criza ecomomica a facut ca climatul din mediul de afaceri sa fie foarte tulbure. Este o perioada dificila pentru toate companiile, nu numai pentru cele mici. Toate sunt afectate de pierderea unor clienti, de amanarea unor proiecte, si mai ales de de lipsa banilor necesari bunei functionari si dezvoltarii de noi proiecte.
"Fie ca vorbim despre pierderea unui loc de munca, a unui contract, a unei promovari, a unui proiect etc, impactul emotional al 'esecului' apare cu siguranta. Diferentierile apar insa in functie de profilul de personalitate al fiecaruia si in functie de modul in care acest esec este perceput", ", ne spune Alexandra Urseanu, consultant in cadrul HART Human Resource Consulting.
Consultantul HART precizaza ca perceptia asupra unui astfel de esec este influetata si de conditiile externe. "De exemplu, daca in 2008 o persoana s-ar fi confruntat cu pierderea locului de munca, este probabil ca acest esec sa fi fost trait mai 'usor', deoarece la acel moment piata oferea multe oportunitati de reangajare. Cu toate aceasta, in contextul actual, o astfel de 'pierdere' ar putea fi perceputa mult mai dramatic. Din pacate, emotiile aferente unui esec sunt foarte greu de surmontat. Este absolut uman sa le traim. Trebuie insa sa fim constienti de ele si sa nu le lasam sa ne acapareze demersurile de a remedia situatia", ne spune Alexandra Urseanu.
Ce-i de facut daca te afli in una dintre aceste situatii? Care sunt strategiile ce trebuie urmate pentru ca la sfarsitul acestei perioade tulburi sa te numeri in tabara supravietuitorilor si nu in cea a invinsilor? Cum reusesti sa surmontezi o pierdere importanta din viata ta?
Coachul Magda Bunea (pe care o gasiti pe coaching2success.blogspot.com) ne invata "sa privim partea plina a paharului", iar Associate Coach la RoCoach Monica Cazan ne invita sa fim mai atente la abilitatile noastre!
Invata sa vezi partea plina a paharului!
"Apropo: stiti ca exista o perspectiva din care paharaul se vede plin oricat de putin ar fi in el?! Priviti de sus si va veti convinge. Ce inseamna asta? Ca Dumnezeu ne-a facut sa fim mereu plini de rostul nostru", ne spune Magda Bunea care isi sustine indemnul cu un exemplu sugestiv din trecutul nostru ca popor. "Un mare scriitor roman - pus sub obroc in perioada comunista - I.D. Sarbu - intrebat fiind cum a supravietuit in comunism, a raspuns: ‚Am supravietuit subexistand.' Sa fim atente, asadar, ca supravietuirea dupa o pierdere e tot o perioada din viata ta, o perioada de care trebuie sa fii la fel de mandra ca de fiecare zi in care existi", spune Magda Bunea.
"In general pierderea unui job aduce cu sine sentimente de furie si sunt multe persoanele care nu reusesc o lunga perioada sa treaca peste acest episod. Desi traversam o perioada in care rata somajului este in crestere, risc sa adresez o intrebare: pierderea unui job este o oportunitate sau un blestem? Ce faci dupa pierderea unui loc de munca? Te duci acasa si iti plangi de mila zile si saptamani intregi? Investesti timp si energie in a gasi capete de acuzare pentru compania care te-a concediat? Iti petreci timpul in fata televizorului? Sau folosesti timpul de care dispui pentru a lua cateva clipe de pauza si a te revigora?", ne intreaba Monica Cazan, Associate Coach la RoCoach, si tot ea ne da raspunsul!
Fii mai atenta la tine si la abilitatile tale!
"Ce-ar fi sa folosesti orele pe care nu le mai petreci la locul de munca pentru a fi mai atent la tine, la abilitatile tale , la lucrurile care-ti fac placere si sa pornesti in cautarea unui nou inceput tinand cont de toate acestea? Poate reusesti sa dobandesti noi abilitati.
Reorganizeaza-te si reorganizeaza-ti si bugetul in functie de veniturile prezentului!
"Daca ai nevoie ia-ti putin timp si pentru a te simti deprimat, ratat sau furios. Il meriti! Dupa care reorganizeaza-te si reorganizeaza-ti si bugetul personal in functie de veniturile prezentului. A fi o perioada somer poate fi cel mai bun lucru care ti s-a intamplat pana in prezent. Dar asta depinde de tine."
Este firesc sa te simti rau dupa ce pierzi un job, o promovare, un contract, un prieten sau marea iubire. Desi cazurile sunt diferite de ficare data se succed cam aceleasi trairi frustrarea de ceva ce iti doreai foarte mult si ceea ce specialistii numesc "perioada de doliu"
Treci peste perioada de doliu!
"E un timp firesc despartirii de posibilul unei vieti: toate acele viziuni pe care le-am construit in asteptarea deznodamantului bun cu ocazia unui interviu, unei negocieri, a aplicarii la o bursa sau a unei iubiri. Acel posibil salariu, cu acele posibile oportunitati, cu acele posibile prietenii, cu acel posibil show-off; acea posibila universitate straina, cu acei posibili colegi; acei posibili copii, acea posibila familie", spune Magda Bunea, care ne da si "reteta" pentru a trece mai usor peste aceasta perioada.
"Sa trecem prin despartirea de aceasta posibila fericire sprijinindu-ne pe observatia fundamentala ca e o constructie mentala, ca noi am construit-o pornind de la niste premise si, ca urmare, noi suntem cei care suntem in stare sa construim fericirea.
O data convinsi de acest adevar nu avem altceva de facut decat sa aplicam ‚metoda de constructie' a unor premise mai atent selectate si sa fim mai atenti la conditiile in care construim, folosind ceea ce am invatat din experientele ‚pierderilor' trecute! Si sa ne amintim in fiecare zi ca ‚aceasta e prima zi din restul vietii tale'.", ne mai spune coach-ul Magda Bunea.
Cum treci peste pierderea unei mari iubiri?
Acceptarea!
Ce inseamna sa pierzi? Ce inseamna sa castigi?
"Friedrich Nietzsche spunea spunea ca trebuie sa consideri o pierdere orice zi in care nu ai dansat cel putin o data, asa cum trebuie considerat fals orice adevar care nu produce cel putin un hohot de ras. Iata doua activitati la care noi femeile ar trebui sa ne pricepem bine! In afara de dans, exista, desigur shortcut-uri pentru a iesi din ‚perioada de doliu': una din ele este coachingul.
Spiritul coaching-ului consista in a-l ajuta pe client sa-si re-gaseasca mai lesne locul in viata si in organizatie, pentru a putea actiona cu placere si eficacitate, cu pierderi minime. Aceasta atitudine pe care clientul o dobandeste prin coaching este combustibilul care va ‚alimenta' consistenta si consecventa succesului cu care va aplica in viitor‚ metoda de constructie', asigurand sanse sporite ca posibilul pe care il viseaza sa devina realitatea pe care o traieste", isi incheie Magda Bunea peldoaria "pentru supravituire".