Ei bine, tabieturile joaca un rol destul de important in vietile noastre. De ce? Pentru ca majoritatea progreselor pe care le facem se datoreaza modului uzual de a face lucrurile. Toti avem o rutina pe care o indeplinim zilnic.
- un tabiet de dimineata care ne ajuta sa ne incepem ziua intr-un anume fel;
- un ritual la dus care ne ajuta sa ne energizam si sa ne trezim de-a binelea inainte de a incepe o zi de munca;
- un obicei de a ne verifca mailul de cateva ori pe zi;
- un mod aparte de a ne indeplini sarcinile pe perioada unei zile.
Unele dintre noi poate au obiceiul de a merge zilnic la sala, iar altele poate ca obisnuiesc sa nu lase niciodata o intrebare fara raspuns sau sa faca o analiza a progresului facut la finalul fiecarei zi in parte. Lista ar putea coninua la nesfarsit, dar punctul principal al acestui subtitlu a fost atins. Tabieturile au un rol esential in viata fiecareia dintre noi.
Disciplina si motivatia sunt cheile administrarii obiceiurilor
Unele tabieturi necesita disciplina, iar asta este un lucru cat se poate de adevarat. Totusi, asta este adevarata frumusete a unui obicei bun cu valori bine determinate: nu trebuie sa depui un real efort pentru a-l mentine. Majoritatea tabieturilor cer efort atunci cand se afla inca in perioada de formare – ai nevoie de aproximativ 30 de zile pentru a forma unul nou, dar odata ce asta se intampla, incepi sa simti nevoia de a mentine acest tabiet datorita beneficiilor pe care ti le aduce.
Spre exemplu, Andreea, una din prietenele mele, are obiceiul de a merge zilnic la sala. Este ceva atat de natural si pozitiv pentru ea incat daca pierde o singura zi de efort fizic, simte cum pierde energia pe care este obisnuta sa o aiba, sentimentul de implinire din punct de veder fizic, etc. Are nevoie de toate acestea in viata ei si este mai mult decat fericita datorita acestui obicei format.
Obiceiurile proaste pe care orice om le are, au si ele un rol important. Exista pentru a-ti aminti zilnic de lucrurile pe care trebuie sa le schimbi cat mai rapid cu putinta. Unele obiceiuri proaste, precum a manca lucruri nesanatoase si a te uita prea des la tv, au un impact imediat si direct. Asta in timp ce altele nu par daunatoare la prima vedere, insa pe termen lung este imposibil sa nu simti efectele negative.
Obiceiurile se formeaza intentionat sau nu?
Aici totul depinde. Spre exemplu, eu am un obicei neintentionat de a petrece mult prea mult timp in fata calculatorului. Ma pot aseza acolo pentru a indeplini o sarcina care in mod normal ar dura 5 minute, pentru ca apoi sa ma trezesc lucrand ore intregi. Nu este cel mai grav caz de dependenta de calculator deoarece eu chiar il folosesc pentru a face ceva util, pe cand de fapt as putea sa petrec mult timp uitandu-ma la lucruri fara nici o importanta. Si totusi este un lucru rau faptul ca nu imi pot controla aceasta tendinta permanenta..Sa luam cazul in care un astfel de obicei prost intra in conflict cu un altul pozitiv pe care muncesti din raspunteri pentru a-l forma. Spre exemplu, ti-ai dori sa incepi sa te trezesti mult mai devreme, dar nu poti datorita faptului ca pierzi noptile lucrand la computer.
Modul constient de a-ti forma noi obiceiuri
Eu incerc sa-mi formez obiceiurile in mod constient. Privesc la viata mea si incerc sa identific ce mevoi am, iar apoi ma gandesc cum ar putea ele fi satisfacute cu ajutorul tabieturilor. Prioritizez obiceiurile importante analizand beneficiile pe care mi le pot aduce.
Invata sa-ti formezi obiceiuri ce te pot apropia de o viata plina de succes!