În ultimii ani, Matcha, un ceai verde vibrant, a devenit băutura-minune a momentului, făcându-şi apariţia peste tot, de la contul de Instagram al actriţei Gwyneth Paltrow şi până la meniurile marilor restaurante din New York.
Deşi ceaiul Matcha este lăudat de toată lumea şi considerat o alternativă sănătoasă la espresso (îţi aduce un plus de cofeină, dar fără să te ia tremuratul, plus o doză bună de antioxidanţi), cea mai nouă veste este că ceaiul Matcha poate să aibă un alt beneficiu major - te ajută să topeşti kilogramele nedorite, scriu cei de la harpersbazaar.com.
"S-a dovedit că un compus din ceaiul Matcha, numit epigalo catehin galat (EGCG), accelerează metabolismul şi opreşte dezvoltarea celulelor adipoase (grase)", spune Cynthia Pasquella, un nutriţionist din Los Angeles care a lucrat cu actriţe precum Charlize Theron şi Sandra Bullock.
Acest compus - epigalo catehin galat (EGCG) - este un antioxidant din categoria catehinelor (o clasă de compuşi ce se găsesc în compoziţia taninurilor) care se găseşte din abundenţă în ceaiul verde, iar anumite catehine precum EGCG se găsesc şi în ceaiul negru, ceaiul Oolong şi mere.
Iar nutriţionista Cynthia Pasquella spune că "Ceaiul Matcha a jucat un rol important" pentru un număr mare dintre clienţii care au trecut pragul cabinetului ei.
Jillian Tuchman, un nutriţionist din New York, este de acord cu afirmaţiile celeilalte specialiste.
"Ceaiul Matcha reprezintă un înlocuitor inteligent pentru cafea, care poate păcăli nivelul de glucoză din sânge, ducând astfel la creşterea în greutate", spune dieteticiana Jillian Tuchman.
Dar şi cercetările sunt impresionante când vine vorba de beneficiile ceaiului Matcha. De pildă, un studiu din 2000 publicat în jurnalul "Endocrinology" a constatat că injecţiile zilnice cu epigalo catehin galat (EGCG) făcute unor şoareci de laborator au determinat ca animalele să piardă în greutate cu până la 21% din masa corporală, în doar o săptămână, cel mai probabil datorită efectului său asupra leptinei, hormonul responsabil de saţietate.
Iar un studiu din 2005 din revista "American Journal of Clinical Nutrition" a arătat că participanţii care au băut extract din ceaiul verde, bogat în catehine, au slăbit şi au topit aproape de două ori mai multe kilograme într-un interval de 12 săptămâni, comparativ cu participanţii care nu au consumat extractul de ceai verde.
Ce spun clienţii nutriţionistei Cynthia Pasquella
Tina Williams, în vârstă de 26 de ani, o clientă a nutriţionistei Cynthia Pasquella, a slăbit aproape 7 kilograme în decurs de trei luni, în anul 2014, după ce şi-a schimbat dieta şi a inclus ceaiul Matcha în alimentaţia ei.
Tânăra a folosit ceaiul Matcha ca înlocuitor pentru cafeaua ei de dimineaţă şi pe post de gustare de la jumătatea zilei.
"Ceaiul Matcha mi-a satisfăcut pofta de ceva dulce care apare la ora 3 după-amiază, astfel încât eu nu am mai fost nevoită să mănânc toate acele calorii. În decurs de 3 săptămâni am început să văd rezultatele", a spus Tina Williams, care reuşit să slăbească graţie ceaiului Matcha. Sursa.