Cel mai important lucru este sa realizezi daca slujba pe care o ai te face fericita sau te ajuta doar sa iti platesti facturile si sa traiesti decent. Daca tu consideri ca nu te multumeste ceea ce faci acum, exista oricand sansa de a gasi ceva care sa te bucure si sa iti asigure si un trai mai bun. Trebuie doar sa realizezi ca un job care iti da dureri de stomac doar daca te gandesti la el, cu siguranta te face mai obosita si mai trista, dar si cu mai putina putere de munca si randament.
Sorina Bradea e categorica si spune: „Daca job-ul ti se potriveste ca si comportament, atunci efortul pe care il faci pentru a fi performant este mai mic. Daca ai doar pregatirea tehnica pe care ti-o da facultatea sau orice alt curs absolvit fara multa tragere de inima, iti ia mult mai mult ca sa ajungi la performanta." Este limpede ca trebuie sa te gandesti de doua ori inainte sa iti alegi facultatea sau inainte sa mergi la un interviu pentru slujba.
Cum afli daca o slujba ti se potriveste? E foarte simplu. Daca te prezinti la un interviu, departamentul de resurse umane al acelei organizatii sigur iti va face o evaluare cu ajutorul instrumentelor specifice, ne povesteste Sorina Bradea, in special prin chestionare care pot dura numai 10 minute. Firmele folosesc diverse metode de evaluare comportamentala. Dintre acestea, metoda Thomas este una dintre cele mai cunoscute si mai folosite pe piata romaneasca. Aceasta analiza consta in a identifica abilitatilor indivizilor pentru ca organizatiile din care fac parte sa aiba parte de performante maxime si se realizeaza cu doua componente: Analiza Profilului Personal – profilul comportamental al individului - si Analiza Postului. Cei de la Romarketing lucreaza cu acest tip de analiza inca din anul 1998, de cand au achizitionat licenta pentru Thomas.
Trebuie sa ai grija pentru ca un anumit tip de profil, un anumit tip de om se potriveste unui anumit tip de mediu, si fiecare organizatie isi defineste propriul mediu, ne avertizeaza Sorina Bradea. De exemplu, un barbat sau o femeie care lucreaza ca agent de vanzari are un anumit tip de comportament si, inevitabil, de profil, daca lucreaza la o companie care distribuie produse cosmetice sau daca lucreaza la o companie care se ocupa de vanzarea unor materiale de construit. Un alt exemplu, oferit de Sorina Bradea, este cel al unei companii de teatru, care are nevoie de anumiti actori pentru trupa care va da spectacole pe strada si de alti actori atunci cand este vorba de teatru clasic. Nu profesionalismul sau experienta trebuie sa difere, ci comportamentul celor doua categorii.
Tipuri de personalitate si activitatea potrivita
Psihologul John Holland a identificat in 1985 cele sase tipuri de personalitate si tipul de activitate care se potriveste fiecaruia. Noi incercam sa te ajutam cu cateva sugestii, pe baza trasaturilor pe care psihologul le-a remarcat.
- Daca esti o persoana care are foarte multa incredere in sine, un om extrovertit, cu calitati de lider si care poate sa ii convinga si pe altii de ideile sale, atunci ar trebui sa iti faci o cariera in vanzari, asigurari sau imobiliare. Tu esti cel care le poate vinde orice oamenilor, dar si cel care se pricepe sa ii organizeze pe altii. Cu aceste calitati poti ajunge sef in scurt timp!
- Matematica nu ti-a placut niciodata? Ai preferat sa citesti in loc sa iesi sa te joci in fata blocului? Ai multa imaginatie si nu iti doresti un job care sa contina multa rutina? Este clar ca esti genul de persoana care trebuie sa isi faca o cariera din a-si folosi creativitatea, fie ca alegi sa faci ceva in domeniul artei sau al design-ului, al jurnalismului sau al publicitatii. O alta perspectiva pentru tine este si invatarea catorva limbi straine foarte cautate (ex. suedeza, olandeza, japoneza), care apoi iti pot deschide drumul catre o slujba la o multinationala.
- In cazul in care esti o persoana careia ii plac foarte mult oamenii si esti foarte sociabila, dar agresivitatea si dorinta de competitie nu fac parte din felul tau de a fi, ar fi bine sa alegi sa lucrezi la un departament de client service, pentru ca tie iti place sa le fii de ajutor celorlalti si sa interactionezi cu ei. Poti lucra, de asemenea, ca si psiholog sau la departamentul de resurse umane al unei firme.
- Daca te-a preocupat intotdeauna partea rationala a unei probleme si daca stiintele exacte sunt cele care te-au pasionat, esti genul de persoana careia i se potriveste o cariera in domeniul cercetarii, al medicinei, dar si al informaticii. E adevarat ca nu ti se potriveste munca in echipa, dar tu poti fi si un foarte bun profesor. De stiinte exacte, normal!
- Cei care nu se descurca cu oamenii si prefera sa lucreze cu propriile maini sau cu unelte si instrumente pot alege o cariera in alimentatie sau poate decide sa lucreze cu animalele si sa fie veterinari.
- Persoanele care sunt extrem de metodice, rezervate din fire si care prefera un program de lucru stabil, nu le deranjeaza rutina si nu au ambitii de sef sunt cele mai potrivite pentru o munca de echipa, mai ales in domeniul administratiei publice sau al finantelor.
Personalitatea unui om este compusa din mai multe trasaturi, iar John Holland aprecia ca avem, fiecare din noi, una sau mai multe dintre aceste caracteristici. In functie de tine si de felul in care te regasesti sau nu in aceste caracteristici enumerate de noi, poti alege felul in care vrei sa arate viitoarea ta cariera.
Spune-ne pe forum cat din felul tau de a fi se potriveste meseriei tale!