Unele tipuri de violență într-o relație sunt invizibile și de aceea unii încearcă să le justifice, dar doar pentru că nu lasă o zgârietură vizibilă, nu înseamnă că nu există. Negativitatea provoacă răni adânci, psihice, cel puțin la fel de grave precum cele fizice, deoarece cineva care este abuziv verbal nu va risca să se manifeste fizic până ce nu este convins că cealaltă persoană va rămâne alături de el orice ar face sau zice. Din nefericire, acesta este motivul pentru care violența invizibilă, cunoscută și ca violență rece, este atât de des prezentă în familii și relații romantice, fiindcă sentimentul de a fi dependent de cineva îl face pe cel ce abuzează să aibă și mai multă încredere în sine și să fie mai narcisist și mai violent.
Strategia agresorului
Primul pas pe care îl face un abuzator este să câștige încrederea victimei, apoi transformă familia și prietenii acesteia în inamici punându-se pe sine într-o lumină favorabilă și chiar inventând diverse lucruri. În continuare abuzatorul testează limitele victimei neglijând-o, criticând-o și intimidând-o permanent, ceea ce forțează victima să depindă și mai mult de agresorul ei, crezând că nu mai are pe nimeni în afară de el. Astfel se acumulează tensiunea, care sporește de fiecare dată când apar scuzele de rigoare și dispare scurta senzație că s-ar fi schimbat ceva. Aparenta bunătate a abuzatorului face victima să rămână în continuare în relație și să încerce să-și aducă aminte de ce s-a îndrăgostit în primă fază de el. Tocmai de aceea cine este violent într-o relație nu trece la fapte decât atunci când este sigur că-și controlează emoțional partenerul.
- insistă să se facă ce, cum și când vrea el, fără nici un fel de compromis;
- are frecvent crize de furie;
- critică tot timpul;
- este posesiv;
- amenință.
Rănile victimei
După ce a petrecut mai mult timp cu agresorul ei, victima are o stimă de sine scăzută și simte că nu va mai găsi niciodată pe cineva care s-o iubească. iar frica de a fi singură toată viața o face să țină cu dinții de această relație disfuncțională. Țintele acestui comportament simt că până la urmă relația se va îmbunătăți, în ciuda faptului că totul devine din ce în ce mai haotic și dureros, dar cu o durere invizibilă. Durerea psihologică este de fapt mai gravă decât cea fizică, deoarece atunci când vezi pe cineva vizibil rănit întrebi ce s-a întâmplat și dacă poți ajuta cu ceva, dar când nu se vede nimic, recuperarea este și mai lentă.
Cum să ieși din acest cerc vicios
1. Nu-i mai da apă la moară
Agresorii tânjesc după atenție, deci dacă nu-i mai răspunzi și nu mai faci cum vrea el, nu te va mai putea controla. De exemplu, chiar dacă îți trimite zilnic zeci de mesaje, tu nu trebuie să-i răspunzi imediat la fiecare dintre ele.
2. Nu mai comunica cu el
Dacă scapi de astfel de oameni nu ești slabă ci puternică și curajoasă. Este dificil să ieși dintr-o relație nefericită, dar e necesar dacă vrei să-ți păstrezi integritatea fizică și morală.
3. Nu lupta singură
Cere ajutorul dacă ai nevoie și împărtășește-ți sentimentele cu cineva apropiat. Găsește pe cineva căruia să i te destăinui.
4. Nu tolera violența, indiferent de natura ei
Nimeni n-ar trebui să piardă timp sau energie pe o persoană negativistă și toxică. Chiar dacă este greu să recunoști violența rece într-o relație, mai bine mai târziu decât niciodată.