Invitatia poate fi valabila atat pentru barbati, cat si pentru femei deopotriva. Barbatii adesea au “de luptat” cu imaginea barbatului foarte viril de tip Don Juan sau Casanova, iar femeile cu imaginea Miss Univers sau Playboy Girls. S-a inradacinat mitul conform caruia rezultatul fiecarui act sexual depinde aproape in intregime de performanta barbatului. Sau ca daca lucrurile nu merg, femeia este cu siguranta o frustrate sau o frigida. Atat femeile cat si barbatii consuma destul de multa energie pentru a masca sau a-si compensa deficientele - reale sau imaginare. Pentru a face lucrurile mai dificile, totul pare a depinde de capacitatea partenerului de a obtine si de a mentine o erectie. Ei, iata mugurii anxietatii de performanta si a supraresponsabilizarii! Iata complexele!
Eu va intreb: “Chiar avem nevoie de etichetari cand este vorba de viata noastra sexuala? Chiar ne dorim sa ne simtim altfel decat confortabil cu noi insine?”
Despre complexe s-a tot vorbit si fiecare dintre noi le cunoastem sau resimtim ca influenta in intimitatea noastra. Insa care ar fi modalitatile prin care am putea scapa de ele? Putem sa ne eliberam de schemele interioare!? Ce ar insemna acest lucru? Sa ne simtim eliberati!
Fiecare dintre noi putem ajunge prizonierii unor principii de viata, a educatiei primite, a neincrederii in sine, a experientelor neplacute sau a prejudecatilor. De aceea este de preferat ca fiecare dintre noi sa ne descoperim propriile noastre “schelete din debara”. Cand fugim de propria persoana, indiferent din ce motiv, suntem departe de a fi cei mai buni prieteni ai nostri. In acest mod ajungem sa ne instrainam si, in ultima instanta, putem deveni proprii nostri “persecutori”. In ce ar consta aceasta persecutie? In autocenzura sau victimizare! Non-asumare! Fuga! Apatie! Care ar fi strategia? Specialistii ne recomanda sa ne identificam aceste scheme interioare, sa reusim sa le decriptam camuflajul si implicit semnificatia, originile. Pot fi multe cele ce ne pot incorseta. O imagine de sine proasta, un respect de sine scazut, complexele de inferioritate, perfectionismul dus la extreme, o educatie restrictiva si punitiva etc. Este un drum al autocunoasterii si autoacceptarii de sine cu “bune si rele”; un drum sinuos care poate parea dificil, daca nu aproape imposibil de facut de unul singur uneori. Poate fi acel moment in care se fac simtite temerile, comoditatea, fatidicul! Este acel moment care ne tine pe loc. Acel punct din care este alegerea noastra daca vrem sa mergem mai departe explorand sau alegem drumul resemnarii:” Asa sunt, nu ma pot schimba!” Oare nu putem alege pentru noi?! Ii lasam pe ceilalti sa aleaga pentru noi? Suntem doar niste executanti de tehnici fara a simti? Alegem sa mimam? Pe cine mintim?! Atat ne putem permite? Este corect?!
“Totul” poate fi posibil, daca ne dorim cu adevarat si schimbarea adesea ne-a fost dat sa o observam atat la ceilalti cat si la noi insine; insa schimbarea, ca proces este vizibila adesea in alte compartimente ale vietii noastre cotidiene. Cand este vorba de sex si de ceea ce se intampla in intimitate, ne putem simti vulnerabili, inhibati, demni de etichetat sau de condamnat. Gandurile, credintele si prejudecatile din noi nasc adesea reactii, comportamente. In momentul in care astfel de idei sunt incarcate puternic emotional-afectiv, suntem departe de a fi obiectivi in ceea ce ne priveste ca resurse si solutii. Va asigur ca poate fi doar o impresie subiectiva! Iar impresia adesea este departe de a fi o certitudine! Cine este cel care ne dicteaza limitele?! Sau ce?! Asta ramane de aflat. Cel mai adesea acest cine sau ce se afla in noi. Data fiind natura sensibila si conotatia “tabu” a subiectului, este posibil sa intampinati o rezistenta interioara in a apela la un specialist in psihosexologie sau la un sexolog. Primele ganduri care v-ar putea trece prin cap pot fi “Nu sunt nebun!”, ”Mai sunt si altii si nu au murit!”, “ Rabda! Poate trece de la sine.”, ”Sa nu afle nimeni!”, “Celalalt este de vina!” etc.
Insa va intreb cum putem sa ne eliberam de complexe, daca ne este jena in primul rand noua de ele?! Unii dintre noi avem resursele necesare de a trece prin acest proces de unul sau una singura, invatand despre sine cu fiecare experienta avuta. Chiar si atunci se poate intampla sa atribuim si nu sa convertim bagajul informational. Altii ramanem ca paralizati in acelasi punct o viata indifferent de efeorturile celui din viata noastra pentru ca ne simtim incapabili de a putea fi ajutati. Ceea ce va pot spune ca, adesea cu putin ajutor, orice obstacol poate fi deposit si orice situatie poate dezvolta alte fatete si implicit alte abordari si solutii. Raspunsul este in voi! Psihosexologul nu face decat sa faciliteze aceasta regasire cu voi insiva direct in cabinet sau prin consiliere on-line!
Psihoterapeut Jeni Chiriac