Pentru o astfel de situatie, mai intai eu intocmesc o lista a invitatilor, iar alaturi, daca ii cunosc destul de bine, presupunand ca este vorba de prieteni si bune cunostinte, imi notez preferintele culinare ale acestora. In felul acesta deja pot prefigura meniul pe care il voi pregati.
Este impardonabil sa fie stabilit un meniu doar dupa propria fantezie, dar care sa nu placa aproape nimanui sau sa-i oblige pe invitati sa faca experimente oarecum neplacute.
Ospetii vor fi deosebit de placut impresionati daca vor constata ca ati realizat un meniu pe gustul lor, ba chiar anumite preparate preferate. Daca invitatii sunt prieteni vechi, puteti chiar sa-i invitati la un meniu tematic apreciat de toti, cum ar fi vara la un gratar servit in gradina sau toamna la pastrama si mici, stropiti cu must proaspat, iar iarna la „o pomana a porcului" cu varza acra adusa de la tara. Asta daca chiar va pricepeti sa pregatiti astfel de preparate in mod excelent.
La moda sunt si mese mai exotice, oarecum experimentale, precum meniuri asiatice (chinezesti sau japoneze), dar acestea trebuie specificate in invitatie, pentru ca oaspetii sa fie avizati asupra experientei ce urmeaza a fi gustata. Toate acestea depind de dexteritatile dvs. culinare!
Dupa stabilirea meniului imi fac din timp toate pregatirile (stabilesc ce ingrediente mai sunt necesare, ce cumparaturi mai trebuie facute etc.) pentru a nu ajunge in criza de timp sau sa nu am totul la indemana in ziua respectiva. Trebuie planificat foarte bine si timpul de pregatire si preparare a tuturor mancarurilor, asta depinde si de numarul invitatilor si de cate feluri vei servi.
In principiu, gustarile reci pot fi pregatite cu ceva timp inainte de venirea oaspetilor si aranjate pe platouri pe o masa tip bufet. Pe masura ce sosesc oaspetii, acestia se pot servi cu aceste gustari si li se poate oferi si o bautura-aperitiv.
Astfel, oaspetii nu sunt asezati direct la masa, ci au ocazia sa discute si sa se bucure mai putin formal de intalnirea din casa dvs.
Abia dupa ce au sosit toti oaspetii, acestia vor fi invitati sa se aseze la masa, aceasta fiind gata aranjata pentru servirea meniului propriu-zis. Aranjarea mesei, cu toate farfuriile, tacamurile si paharele necesare, inclusiv flori sau alte decoratiuni, va ofera posibilitatea de a va exprima intreaga fantezie, dar trebuie sa corespunda cu meniul si ocazia pentru care s-a facut invitatia (zi aniversara, onomastica, intalnire dintre colegi de scoala sau de serviciu, rude etc.)., chiar si cu anotimpul.
O masa frumos decorata, fara a fi supraaglomerata, este ca un tablou care bucura ochii si deschide apetitul, dar creeaza si o atmosfera optima pentru servirea mesei.
In afara de mancarurile servite, oricat de gustoase ar fi, importanta este atmosfera in care decurge luarea mesei. Pentru ca oaspetii dvs. sa se simta bine, ei trebuie sa aiba tot timpul sentimentul ca sunt bine-veniti, ca totul a fost pregatit cu grija si din dorinta de a le face placere si de a se simti bine. Atunci, chiar daca se mai produce cate o „pana" pe parcurs, nimeni nu o va sesiza.