O descriere foarte punctuala... Iar intrebarea care iti vine in minte imediat este " Si ce e de facut? Cum o ajutam, sau cum se poate ajuta?"
Ce inseamna a o ajuta si a te ajuta? Am sa ma intorc la aceasta tema, la ajutor. As vrea sa porniti de la ideea ca eu vin din psihoterapie. Aceasta este meseria mea. Ce inseamna asta? In nici un caz nu inseamna ca eu sunt cel care da solutii. Solutiile nu sunt meseria mea. Ajutorul inseamna a colabora cu celalalt pentru a intelege. Cand functioneaza o solutie, rezolvare sau ceva similar? Atunci cand lucrurile sunt simtite, cand solutia este naturala si neconflictuala.
Daca vorbim de un ajutor, atunci vorbim despre o persoana care nu poate sa se descurce singura. Daca o mama isi hraneste copilul, acesta este un ajutor? Este un ajutor atat timp cat nu se poate hrani singur. Si totusi nu il percepem ca fiind un ajutor. Si totusi scopul este ca un copil sa ajunga sa fie autonom. Pentru a obtine aceasta autonomie este necesara colaborarea intre parinte si copil. Daca bebelusul plange, mama aude si simte acest plans si il interpreteaza ca fiind o cerere de ajutor – ”mi-e foame” pare sa spuna copilul. Bebelusul nu se poate exprima in cuvinte, el se exprima asa cum are capacitatea de a o face. Capacitatea unei mame de a intelege o cerere este importanta in relatia mama – copil dar se bazeaza pe participarea copilului impreuna cu mama in cresterea sa.
Portretul schitat de mine in articolul la care face referire Raly, desi cuprinde multe elemente desprinse din realitatea unor persoane, este doar un portret. Daca intri intr-o expozitie si vezi un portret, ai o anumita reactie fata de ea. Te poti regasi, poti sa vezi o poveste, poti sa imi imaginezi o viata, poti simti ceva din portret, etc. El nu este viu, nu este o alta persoana, nu se refera la istoria unei persoane.
Eu cred ca toate aceste ganduri le-a avut si Raly cand a scris comentariul. Ea intreaba: „ce e de facut, cum o ajutam, cum se poate ajuta”. Trei situatii ii vin in minte.
1. Ce e de facut? Exista o reteta, exista un ceva care e valabil pentru orice situatii? Exista un ”de facut”.
2. Cum o ajutam? – exista o persoana si cineva care o ajuta. Vezi modelul mama – bebelus.
3. Cum se poate ajuta? – are capacitatea aceasta persoana sa se ajute singura.
Este o idee apropiata (insa nu identica) cu ceea ce presupune o psihoterapie – o relatie care are ca obiect, ca sarcina functionarea psihologica a uneia din ele. Se poate ajuta singura aceasta persoana. In contextul in care vorbim despre un site, aceasta a treia varianta pare cea mai aproape de realitate. Eu nu pot sa dau solutii „de facut” pentru ca asta ar presupune un lucru universal valabil, general aplicabil la toate situatiile, eu nu pot sa realizez decat o relatie virtuala cu o persoana prin intermediul acestui gen de raspunsuri, iar ceea ce pot face intr-un context virtual este sa permit fiecaruia sa incerce sa gaseasca propriile raspunsuri, la propriile intrebari. Dar asta presupune efortul fiecaruia in parte, in absenta acestui efort, este inutil. Deci raspunsul la intrebare este, dupa parerea mea, urmatorul:
Fiecare poate sa incerce sa isi gaseasca singur intrebarile si raspunsurile iar articolele din aceasta rubrica, de pe alte pagini, cartile pe aceste teme nu sunt decat suporturi in acest demers. Daca cineva are pretentia ca are raspunsurile, atunci acestea nu vin dintr-o relatie, dintr-o intalnire, ci sunt creatii ale unei istorii proprii. Fiecare om este aparte, fiecare situatie este altfel.
Ce este de facut? Un travaliu in acest sens.
Cum putem sa ajutam? Exprimand fiecare ceea ce simtim, cum am vazut lucrurile.
Se poate ajuta cineva singur? Da, dar asta nu exclude colaborarea cu alte persoane.
tel: 0722 453 906
mail: [email protected]
cabinet online : http://www.webexperts.ro/cabinet