Cazurile de persoane infectate cu Ebola si numarul tot mai mare al victimelor pe care le face aceasta boala sunt, in prezent, in atentia tuturor.
Auzim de Ebola la toate jurnalele de stiri, citim in ziare si pe internet. Iar ingrijorarea creste pe zi ce trece. Potrivit unui sondaj de opinie recent, realizat de Gallup, unul din cinci americani este ingrijorat ca ar putea lua virusul Ebola.
Cat de ingrijorata ar trebui sa fii?
In cazul persoanelor care nu au calatorit recent in Africa de Vest, este foarte putin probabil ca acestea sa fi fost expuse la virus. Riscul de infectare cu Ebola a publicului larg este foarte scazut, spun specialistii americani. Insa persoanele care prezinta un risc crescut sunt, in general, furnizorii de servicii medicale pentru ingrijirea pacientilor cu Ebola, dar si familiile si prietenii care au avut un contact apropiat cu pacientii infectati cu Ebola.
Tot ce trebuie sa stii despre raspandirea virusului Ebola
De ce au aceste persoane un risc mai mare? Pentru a lua virusul, trebuie sa ai contact direct cu fluidele corporale de la un pacient infectat care arata deja simptomele bolii sau care a murit din cauza virusului. Contactul direct este definit atunci cand fluidele corporale (sange, saliva, mucus, voma, urina, fecale, transpiratie, lacrimi, lapte matern, sperma) de la o persoana infectata (in viata sau decedata) ating (adica intra in contact cu) ochii, nasul, gura altei persoane sau cu o rana, taietura deschisa sau zgarietura.
La ce te gandesti deja: Daca cineva cu Ebola tuseste, stranuta sau transpira pe tine, tu esti expusa? Potrivit specialistilor americani, transmiterea se poate intampla in cazul in care fluidele corporale (cum ar fi transpiratia sau saliva imprastiata prin stranut sau tuse) vin in contact cu ochii, nasul sau gura ta.
Acestea fiind spuse, expertii americani din domeniul sanatatii au subliniat faptul ca stranutul sau tusea nu sunt simptome comune ale bolii Ebola si ca virusul nu poate fi transmis prin intermediul particulelor virale din aer. (Deci, in esenta, persoana infectata ar trebui sa stranute direct pe mana ta si apoi sa iti atingi cu acea mana ochii).
Deci, cum te poti proteja?
Apararea suprema pe care o ai impotriva contactului accidental prin stranut: spalarea frecventa a mainilor. Aceasta prima linie de aparare te va ajuta sa inveti cum sa iti freci si sa iti speli mainile corect, astfel incat sa poti reduce riscul de expunere la virusul Ebola, dar si la alte virusuri.
Urmeaza aceste sfaturi de la specialistii americani:
1. Pune ambele maini sub jetul de apa (temperatura nu conteaza) si apoi acopera-le cu sapun lichid. Ar trebui sa fie de ajuns cantitatea eliberata la o singura apasare a pompitei sapunului lichid.
2. Pentru aproximativ 20 de secunde (in mare, timpul necesar pentru a spune alfabetul), creeaza o spuma care acopera ambele maini, in special unghiile si degetele. Aceasta este partea mainii unde are loc cel mai mult atingerea si transferul de microbi si germeni.
3. Clateste spuma complet si apoi usuca-ti bine mainile. Exista unele dovezi care arata ca mainile ude sunt mai predispuse sa ia si sa transfere microbii si germenii, decat mainile uscate, spun expertii.
Indiferent daca folosesti sapun antibacterian sau sapun obisnuit, acest lucru nu va face o diferenta considerabila impotriva Ebola, deoarece este o boala cauzata de un virus, nu de o bacterie.
Sapunul antibacterian este mai bun daca lucrezi intr-un spital sau intr-o zona in care prepari alimente, dar pentru spalatul general al mainilor, un sapun obisnuit este eficient. Nu ai acces la o chiuveta pentru a te spala?
Gelurile antibacteriene pe baza de alcool sunt cel mai bun lucru in aceasta situatie. Se usuca rapid si este eficient in uciderea rapida a particulelor virale.
Si aminteste-ti sa te speli pe maini in urmatoarele situatii: atunci cand urmeaza sa mananci sau sa prepari mancarea, dupa ce ai atins o persoana bolnava, dupa ce ai fost la baie, dupa ce stranutat sau ai tusit, dupa ce ai avut un contact apropiat cu persoane necunoscute (de exemplu, ai mers cu metroul cand era foarte aglomerat sau ai fost la un concert unde era foarte multa lume) si, cel mai important, inainte sa iti atingi fata.
Virusurile precum Ebola pot fi transmise atunci cand particulele virale de pe maini sunt transferate in anumite puncte de intrare in organis, cum ar fi nasul, ochii si gura. Asa ca ar fi indicat sa iti faci un obicei din a nu-ti atinge niciodata aceste zone, cu exceptia situatiilor in care ai mainile curate. Astfel, vei reduce drastic riscul de imbolnavire. Sursa.
Citeste si: Ridley Scott va regiza un film despre Ebola
Mark Zuckerberg doneaza bani pentru combaterea epidemiei Ebola