Chiar daca exemplele femeilor care si-au dorit toata viata copii si nu au reusit acest lucru decat spre varsta a treia sunt pozitive -au reusit sa isi implineasca visul-, iar exemplul Sarei Jessica Parker, care asteapta doi gemeni de la o mama purtatoare, ne arata ca problemele de infertilitate sau dificultatile in pastrarea sarcinilor nu se intampla numai oamenilor "de rand", cred ca multe dintre noi vor sa devina mame cu muuult inainte de a implini 50 de ani si vor -daca este posibil din punct de vedere medical- sa o faca pe calea "naturala". Chiar si asa, sarcina de la 20 si un pic de ani este diferita de cea de la 30 si ceva sau de la 40 de ani.
Sarcina la 20 de ani - cu tot sprijinul Mamei- Naturi!
Aceasta e considerata de specialisti perioada ideala pentru a ramane insarcinata si pentru a duce sarcina la bun sfarsit. Riscurile de infertilitate, cele de sanatate si cele care pot duce la posibilitatea unui avort spontan sunt minime la aceasta varsta.
Tuturor ne surade ideea de a fi niste mamici tinere, frumoase, care sa aiba -cel putin asta ne inchipuim inainte de sarcina- cel mai mare chef pentru a ne juca cu bebelusul nostru. Dar unele dintre noi vor sa aiba siguranta unei case, a unei slujbe si a zilei de maine. De aceea, sunt femei care prefera sa astepte si sa aiba siguranta financiara inainte de a se gandi la planificarea unei sarcini.
O problema cu care se confrunta multe din mamicile foarte tinere este cea legata de mentinerea unui venit stabil si dupa ce nasc, acest lucru fiind dificil pentru cele care nu au apucat sa aiba destula experienta profesionala.
Mai mult, la 20 de ani ai -cel putin teoretic- o greutate stabila si cat mai apropiata de idealul tau personal. Asta inseamna ca vei da mult mai usor jos kilogramele acumulate in timpul sarcinii.
Starea ta emotionala din timpul sarcinii tine mai mult de tine si de intamplarile sau experientele din timpul vietii tale. Una din problemele cu care se confrunta toate femeile in timpul sarcinii, indiferent de varsta lor, este grija pentru propria lor imagine si/sau propria lor sexualitate. Specialistii spun ca o femeie tanara, de pana in 30 de ani si care nu a apucat sa puna accentul pe dezvoltarea sa profesionala va pune, in timpul unei sarcini, un accent mai mare pe imaginea personala in timpul sarcinii. Pe de alta parte, multe mamici tinere spun ca au avut ocazia sa se concentreze asupra micutului lor in acei ani, ca in apropiere de 30 de ani sa se poata concentra asupra carierei si propriei lor persoane.
La 30 de ani, comfortul si increderea in propria persoana joaca un mare rol in obtinerea unui echilibru -din toate punctele de vedere- care permit femeii sa traiasca sarcina ca pe o perioada foarte frumoasa. S-ar putea sa fii mult mai incantata de posibilitatea unei sarcini la 30 de ani decat ai fi avut la 20, pentru ca ai asteptat aceasta sarcina mai mult timp. Din anii '80, de doua ori mai multe femei cu varsta cuprinsa in jurul varstei de 30 de ani nasc.
S-ar putea ca aceasta varsta sa fie cea la care iti doresti sa devii mama, pentru ca ai ajuns la un anumit nivel profesional, ai cunoscut dragostea si relatiile stabile -poate si casatoria - si un copil este ceea ce ar lipsi pentru ca viata ta sa fie completa. Fertilitatea incepe sa scada la aceasta varsta, si o va face in urmatorii 5 ani, urmand a fi destul de scazuta in jurul varstei de 40 de ani.
Studiile spun ca femeile de 30 de ani au, teoretic, mai multe sanse de a avea nevoie de o operatie de cezariana atunci cand nasc. Fata de femeile de 20 de ani, ai mai multe sanse sa ai probleme in timpul sarcinii. In privinta analizelor, medicul obstretrician si/ sau medicul tau de familie te vor sfatui, pentru a fi sigura ca bebelusul tau si cu tine sunteti sanatosi!
40 de ani - sarcina mai dificila, dar fericita!
Crezi sau nu, cercetatorii spun ca mamele trecute de 38 de ani au sanse mai mari de a ramane insarcinate cu gemeni sau tripleti!
Daca iti doresti sa devii mama la 40 de ani, fie ca este pentru prima oara, fie ca mai ai si alti copii, trebuie sa stii ca iti va fi mai greu sa ramai insarcinata si sa duci sansa la final. Rata avortului spontan creste la aceasta varsta la aproximativ 18%.
Experienta de viata acumulata, dar si faptul ca s-ar putea sa ai mai multa rabdare cu bebelusul tau decat ai fi avut la 20 de ani sunt atuuri pentru tine.
Din punct de vedere emotional vei fi -poate- mai stresata pentru sanatatea bebelusului tau si pentru sanatatea ta. Daca ai multa grija de tine si urmezi cu strictete indicatiile medicului tau, ai toate sansele sa devii o mamica fericita!
Statisticile spun ca femeile care au grija de ele si de sarcina lor prin vizite regulate la medic si un stil de viata sanatos au cele mai bune sanse de a avea bebelusi sanatosi, indiferent de varsta mamelor.