Am incercat sa descopar ce se petrece cu persoanele care ajung sa isi asume si sa "joace" un singur rol. Medicul psihiatru si psihoterapeutul Eugen Hriscu de la Clinica Psy Motion a explicat, pentru Feminis, felul in care aceste persoane sunt afectate de decizia de a juca un singur rol.
Omul unui singur rol
Persoana care joaca un singur rol se regaseste in aceste caracteristici, spune specialistul:
- inlocuiesc activitatile preferate inainte cu altele, care tin de acest rol asumat, fie de munca, fie de casa si familie.
- obtin mai multa satisfactie din munca la birou sau din curatenia casei decat din orice altceva
- prefera sa stea la birou mai mult decat este cazul, muncind, decat sa isi petreaca seara cu prietenii, de exemplu
- continua activitatea care ii face rau, constientizand acest lucru. De exemplu, o persoana care are ulcer continua sa lucreze mult si sa nu manance decat o data pe zi, cu toate ca acest lucru nu ii face bine
- o persoana care joaca un singur rol nu se simte bine atunci cand nu e angrenata in activitati care tin de rolul asumat si isi petrece acel timp gandindu-se in continuu la ceea ce tine de acea activitate a sa, fie ca vorbim de munca, fie de casa.
Eugen Hriscu: "In mod evident, ei devin foarte buni, in ceea ce fac. Ei ajung, sau tind sa ajunga buni profesionisti -tendinta spre workaholism- sau tind spre a fi gospodinele si sotiile ideale, dedicate familiei". (genul acesta de femei au tendinta de a fi foarte bune bucatarese)
De obicei ei au gasit un domeniu in care cred sunt buni si nu vor sa riste ceva nou, au gasit un domeniu in care ei cred ca sunt buni si nu vor sa riste ceva nou, in care ar putea gresi. E foarte important, precizeaza psihoterapeutul, sa isi dea voie sa greseasca. Adevarul este ca se tem de posibilitatea de a gresi.
Nu trebuie sa ne inchipuim ca felul in care viata acestor persoane este afectata este unul superficial. Persoanele care isi asuma un singur rol nu pot, spune Eugen Hriscu, sa "isi traiasca intimitatea; de exemplu, nu pot sta imbratisati impreuna cu partenerul lor pe o patura intr-un parc si sa se bucure de acel moment. Se gandesc numai la lucruri care tin de casa –daca rolul pe care il "joaca" este cel al unei persoane dedicate exclusiv familiei si casei- sau la lucruri care tin de munca, daca este o persoana dependenta de munca."
Poate parea inexplicabil pentru persoanele care nu le impartasesc viziunea si optiunile de viata, dar femeile care joaca un singur rol nu se simt implinite in afara lui. Psihoterapeutul de la Clinica Psy Motion spune: "Pentru acesti oameni valoarea propriei persoane este data de ceea ce fac; implicit valoarea vietii este data de acest lucru." Specialistul precizeaza faptul ca respectul de sine are o legatura directa cu rolul jucat de aceste persoane: "respectul de sine al acestor femei sau barbati este egal cu valoarea activitatii pe care o fac." Pentru a exemplifica, intr-un mod simplist, putem spune ca o femeie dedicata exclusiv casei si familiei se va simti mai bine direct proportional cu numarul meselor copioase servite celor dragi, iar o femeie de cariera va fi cu atat mai implinita cu cat va fi mai mare numarul sarcinilor de serviciu.
Imi dau seama ca nu putem compara un om care isi dedica viata familiei cu unul care isi dedica viata profesiei. In acelasi timp, atitudinea acestor doua persoane vine din acelasi dezechilibru. "Pot fi comparate aceste doua tipuri de persoane", spune psihoterapeutul, "aceste doua tipuri de persoane exagereaza, dar fac acelasi lucru…"
Barbatii sunt mai vulnerabili
Femeile si barbatii pot suferi ambii din pricina acestor tendinte. Fiecare dintre ei poate fi vulnerabil in fata propriilor nemultumiri. Dar, spune Eugen Hriscu, "Barbatii sunt mai vulnerabili, pentru ca ei cresc intr-o cultura care le cere "sa se dovedeasca". La ei stima de sine este asociata cu rezultatele, iar nevoia de performanta –inclusiv sexuala-este mai prezenta."
Echilibrarea vine dupa o autoevaluare
Teoretic, spune specialistul, ne putem vindeca foarte usor. In realitate, multe dintre persoanele care joaca un singur rol incearca sa se echilibreze trecand in cealalta extrema, spune el. De aceea o fosta workaholica ar putea ajunge sa joace un alt rol, acela al unei femei "de casa", renuntand la toate "recuzita" fostului rol jucat.
Putem renunta, cu adevarat, la tendinta de a juca un singur rol abia dupa o autoevaluare personala, spune psihoterapeutul. "E bine sa inteleaga faptul ca ceea ce suntem nu este egal cu ceea ce facem. Valoarea ne este data de ceea ce suntem, nu de ceea ce facem."
Solutia e personalizata
Cred ca e foarte greu momentul in care, dupa o viata in care tu ai facut un anumit lucru foarte bine (fie ca ti-ai ingrijit sotul si copiii, fie ca ai fost unul din profesionistii companiei), esti pus in fata unui lucru –acelasi lucru pe care il faceai foarte bine- sau unei situatii in care nu mai e nevoie de tine.
Eugen Hriscu ne explica: "Persoanele care trec printr-un divort, prin momentul in care copiii le pleaca de acasa sau printr-o concediere traverseaza perioade dificile. (n.r. e vorba de persoanele care si-au asumat un singur rol). Pot ajunge, negestionand aceste stari, la depresie sau chiar la sinucidere. Aceste persoane simt ca nu isi mai gasesc locul. De aceea multe femei insista sa aiba nepoti, tocmai pentru a putea "juca" in continuare acest rol."
Exista mai multe optiuni pentru persoanele care isi doresc cu adevarat sa schimbe ceva la felul in care isi privesc viata. "Nu exista o singura solutie. Aceste persoane sunt nemultumite cu viata lor si isi doresc altceva. Ideea nu este sa faca un anumit lucru, ci sa porneasca in calatoria autodescoperirii."- spune specialistul Clinicii Psy Motion.
Persoanele care isi asuma un singur rol uita frumusetea si implinirea pe care jonglarea cu mai multe roluri ti le pot aduce. Cine isi doreste sa fie zilnic profesionist? Cine si-ar dori sa fie amanta in fiecare noapte? Urmati sfatul specialistului daca simtiti ca va paste pericolul "intepenirii" intr-un singur rol: autodescoperiti-va!