Sunt convinsa ca nu iti este strain sentimentul dinaintea sarbatorilor, in care incerci sa rezolvi cat mai multe din sarcinile de la munca si incerci sa faci cat mai multe intr-un timp cat mai scurt, cu gandul ca apoi va urma relaxarea. Relaxare?
Imi amintesc Craciunul trecut si cat de agitata eram: am facut cumparaturile pe 23 seara si pe 24 dimineata, iar seara, atunci cand planificasem sa imi adun cativa prieteni pentru a impodobi bradul, am facut ture intre bucatarie unde cresteau cozonacii (fac destul de rar, dar ies exceptionali ) si sufrageria unde era impodobit bradul, cu prea putin ajutor din partea mea, trebuie sa recunosc. Singurul lucru pe care il am clar in minte e faptul ca CD-ul cu colindele mele preferate a "cantat" intr-una si ca, intre sufragerie si bucatarie, fredonam cu jumatate de glas, cu gandul la ce am uitat sa cumpar sau sa fac.
De ce se intampla asta? E simplu: psihologii spun ca avem foarte multe asteptari si ca ne dorim ca totul sa fie perfect. Tintim prea sus -perfectiunea nu exista-, ne "intindem" prea mult si de aceea apar apoi anxietatea si ne stresam atunci cand realitatea nu se ridica la imaginile idilice ale sarbatorilor pe care ni le imaginam.
Bani, bani, bani?
Stim cu totii si suntem foarte constienti ca spiritul sarbatorilor nu are nimic de-a face cu banii si ca alaturi de oamenii pe care ii iubim putem petrece frumos si fara cadouri scumpe si mese copioase. Cu toate astea, facem cheltuieli peste cheltuieli de sarbatori si suntem capabili sa cheltuim intregul buget al familiei pe o luna intreaga, totul in numele sarbatorilor (!) si al abundentei.
An de criza, buget de criza. Sa insemne asta cadouri mai putin frumoase sau o masa mai putin imbelsugata? Iti oferim cateva idei pentru a cheltui "cu cap"!
- Cadouri…de grup! Daca este vorba de o familie, incearca sa economisesti dandu-le un cadou pe care sa il poata folosi si de care sa se bucure intreaga familie! Daca mergi in vizita la nepotii tai sau la alti prieteni cu copii, cumpara-le un joc pe care sa il poata folosi in comun.
- Profita de reduceri si incearca sa iti faci o lista pe care sa o respecti intocmai, fara sa te abati de la ea! Daca poti, mergi intr-o dimineata la cumparaturi, de preferat in mijlocul saptamanii, pentru a evita aglomeratia si a descoperi eventualele reduceri.
Familia si nervii de sarbatori!
Ne place sa ne imaginam cat de multa voie-buna si liniste vor exista in familia noastra de sarbatori si cat de mult ne vom bucura sa petrecem timpul alaturi de ei. Adevarul este ca vom ajunge sa avem parte si de discutii in contradictoriu, si de nervi, si de momente in care ne vom satura de atatea rude raspandite pe metru patrat. Important este sa nu transformam acest prilej alaturi de familie intr-un moment in care sa incercam sa dezgropam istorii care ii enerveaza pe membrii familiei, dar nici sa nu ne inchipuim ca putem impaca pe toata lumea sau ca putem transforma sarbatorile cu familia intr-o sedinta de psihoterapie ad-hoc.
Cele mai bune feluri in care tii agitatia departe de tine?
Minutele pe care le petreci doar tu cu tine, eventual cu un pahar de vin si cu unul dintre filmele care te fac sa razi si sa uiti de toate problemele. Te-ar mai putea ajuta sa te simti usurata si o discutie sincera cu un prieten, discutie in care sa iti exprimi starea de agitatie sau stres si motivele care te fac sa te simti astfel.
Spune si tu, daca prietena ta ti-ar povesti cat de stresata este ea din cauza reactiei pe care mama-soacra o va avea la vederea cadoului de la ea sau din cauza sarmalelor care nu sunt reusite, nu ati izbucni amandoua in ras?
Si, ca sa fii sigura ca nu "ratezi" nimic, ia-ti cateva minute si scrie o lista (listele de cumparaturi, liste de cadouri, liste de invitati pot si stresante, dar aceasta va avea un efect tonic asupra psihicului tau) in care sa treci toate traditiile care iti sunt dragi si la care vrei sa asisti sau sa participi!
Care sunt strategiile tale pentru a scapa de stresul sarbatorilor de iarna?